Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Με πλοκάμια και στην Ξάνθη το μεγάλο κύκλωμα που έκλεβε το ΙΚΑ

Είχε στηθεί εμπόριο ενσήμων με ζημιά που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ


Εμπόριο ενσήμων σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας είχαν στήσει εδώ και πέντε χρόνια δικηγόροι, λογιστές, επιχειρηματίες και κατασκευαστές από όλη την Ελλάδα.

Την απάτη, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΙΚΑ με βάση στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα. Σε αυτό είχαν καταγραφεί εργοδότες, οι οποίοι υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων, στοιχεία που, όμως, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.

Ο έλεγχος έδειξε ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις είτε δεν υφίσταντο είτε είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν αγοράσει ένσημα έναντι αμοιβής.

Πληροφορίες από το ΙΚΑ ανέφεραν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τα 50.000 άτομα.

«Πελάτες» του κυκλώματος ήταν κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ανάγκη από τα ένσημα, προφανώς για να εκδώσουν στη συνέχεια άδεια παραμονής. Σε παρά πολλές περιπτώσεις τα μέλη της σπείρας ζητούσαν το ποσό των 30 ευρώ για να «χορηγήσουν» 20 ένσημα. Δεν παρέλειπαν, βέβαια, να εκμεταλλεύονται και όλες τις υπόλοιπες παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση στο ΙΚΑ, όπως δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ.

Τα μέλη της σπείρας, όπως φαίνεται, εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών.

Ακολούθησε η υποβολή δώδεκα μηνύσεων από τον διοικητή του ΙΚΑ και στη συνέχεια ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο στόχαστρο των αστυνομικών μπήκαν 1262 ηλεκτρονικά ίχνη που συνέδεαν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με τους αποστολείς τους.

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, τα πλοκάμια του κυκλώματος είχαν απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν 62 διαφορετικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Αχαΐα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πιερία, Πρέβεζα και Σέρρες για να εντοπιστούν τα μέλη της πολυπληθούς σπείρας, να κατασχεθούν σκληροί δίσκοι και άλλα στοιχεία για να σχηματιστεί, τελικά, ίδιος αριθμός δικογραφιών, οι οποίες θα υποβληθούν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε ένα από τα σπίτια που ερευνήθηκαν, μάλιστα, βρέθηκε το ποσό των 170.080 ευρώ, για το οποίο ενημερώθηκε και η Αρχή Καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος», καθώς ο κάτοχός του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή του.

Από την πλευρά του το ΙΚΑ μετά τον εντοπισμό του κυκλώματος σε πρώτη φάση ακύρωσε την εικονική ασφάλιση. Παράλληλα, αν και κατόπιν εορτής, «κλειδώνεται» το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ, μέσω Διαδικτύο, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες. Θα ενημερωθούν, επίσης, και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς - όπως ο ΟΑΕΔ και οι νομαρχίες - που εμπλέκονται στη διαδικασία των δικαιολογητικών για την χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς.


Πηγή:  http://www.zougla.gr/