Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

«Όχι» στο φράχτη λέει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Θέτει ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίασης διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αντίθετο στη δημιουργία φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, με σκοπό τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τη χώρα μας, είναι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους, που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την προστασία των προσφύγων ειδικότερα.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογα ή και διαφορετικά μέτρα, που έχουν παρθεί στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα αλλά όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. Συνεπώς, θα έπρεπε πλέον να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι όσο υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, ανελεύθερα καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ανέχεια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας προστασία και ένα καλύτερο μέλλον. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος φράχτης είναι να θέσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τη ναρκοθέτηση του Έβρου» τονίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλογιστεί τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας κατ’ εφαρμογή του διεθνούς, του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού δικαίου, μετά την κατασκευή του φράχτη των 12,5 χιλιομέτρων.

.