Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Φταίει και ο πεζός σε περίπτωση τροχαίου εκτός διάβασης που έγινε στον Έβρο, λέει ο Άρειος Πάγος

Σημαντική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, εξετάζοντας τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης και του Εφετείου Θράκης και δημιουργώντας νομολογία  για συνυπαιτιότητα των πεζών...
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νομολογία για συνυπαιτιότητα του πεζού που διασχίζει κάθετα το δρόμο και προκαλεί τροχαίο δημιουργεί απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας για υπόθεση τροχαίου που σημειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2003, η ευθύνη οδηγού μοτοποδηλάτου που οδηγούσε χωρίς άδεια και ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα 83χρονη πεζή η οποία επιχείρησε να διασχίσει κάθετα, εκτός διάβασης, οδικό άξονα ανέρχεται στο 70% και η ευθύνη της πεζής ανέρχεται στο 30%.

Αναλυτικότερα, το Μάιο του 2003 στις 9,45 μ.μ. οδηγός μοτοποδηλάτου ο οποίος δεν είχε άδεια οδήγησης σε κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης, πλάτους 7-8 μέτρων, όπου δεξιά και αριστερά του «δρόμου υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα τα οποία περιόριζαν την ορατότητα, από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε κατά τις περιστάσεις να καταβάλει, ως μέσος συνετός οδηγός, δεν ρύθμισε την ταχύτητα του μοτοποδηλάτου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες» με αποτέλεσμα να τραυματίσει γυναίκα, ηλικίας 83 ετών η οποία διέσχισε κάθετα το δρόμο κινούμενη ανάμεσα από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η απόφαση, ήταν λόγω της απειρίας του στην οδήγηση να εκτιμήσει εσφαλμένα τις συνθήκες, να μην αντιληφθεί έγκαιρα την πεζή, η οποία κινούνταν αργά λόγω της ηλικίας της και να αντιδράσει με καθυστέρηση.

Συνυπαίτια, όμως, του ατυχήματος «κατά ποσοστό 30% είναι και η πεζή η οποία, ενώ όφειλε, προκειμένου να διασχίσει με ασφάλεια το οδόστρωμα να χρησιμοποιήσει διαβάσεις πεζών, κινήθηκε ανέλεγκτα και εκτός διαβάσεων εκτιμώντας εσφαλμένα ότι προλαβαίνει να περάσει απέναντι».

.