Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Χτίζουν φράχτη για να εμποδίσουν την είσοδο μολυσμένων ζώων

Όχι στον Έβρο, αλλά πιο βόρεια, στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, προκαλώντας όμως σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας
Απίστευτο παρασκήνιο, που οδήγησε μέχρι και σε συμφωνία με επιχειρηματία της Κομοτηνής για εξαγωγή 5.000 ζώων
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 

Εναν φράχτη, μεγαλύτερο από τον ελληνικό, σχεδιάζει να οικοδομήσει η Βουλγαρία στα σύνορά της με την Τουρκία, όχι για να αποτρέψει την είσοδο λαθρομεταναστών, αλλά για να μειώσει τα κρούσματα αφθώδους πυρετού που παρατηρούνται αυτές τις μέρες στη γειτονική χώρα.

Ο φράχτης έχει σκοπό να εμποδίσει τη μετακίνηση μολυσμένων ζώων από την Τουρκία, όπου ενδημεί ο ιός, στα εδάφη της Βουλγαρίας και να περιορίσει έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης της μολυσματικής ασθένειας. Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας, ο φράχτης θα έχει μήκος 143 χιλιόμετρα και θα τοποθετεί κατά μήκος των Βουλγαροτουρκικών συνόρων, κοντά στο χωριό Ρέζοβο, το οποίο και αποτέλεσε πυρήνα των κρουσμάτων του αφθώδους πυρετού.

Πρόκειται μάλιστα να χτιστεί στη θέση ενός παλιότερου τείχους που δέσποζε στα σύνορα των δυο χωρών στη διάρκεια του Ψυχρού πόλεμου. Σήμερα έχουν παραμείνει από αυτόν μόνο 29 χιλιόμετρα περίφραξης, όποτε δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αποτροπή μετακίνησης των ζώων από τη μια χώρα στην άλλη.

Οι Βούλγαροι θα επιδιώξουν ακόμη και κοινοτική ενίσχυση για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του φράχτη, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, παρόλο που η τουρκική πλευρά είχε δείξει συγκατάβαση στη δημιουργία του ελληνικού φράχτη στον Εβρο, η είδηση γι' αυτόν της Βουλγαρίας προκάλεσε αντιδράσεις.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα με τον αφθώδη πυρετό και αυτό οδηγεί τις αρχές στο να σφαγιάζουν μεγάλες ποσότητες βοδινών, δημιουργώντας έτσι έλλειψη μοσχαρίσιου κρέατος στην αγορά. Γι' αυτό τον λόγο πριν από μερικές μέρες έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία με Ελληνα επιχειρηματία για την εξαγωγή 5.000 ζώων από την Κομοτηνή στην κεντρική αγορά της Κωνσταντινούπολης.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/