Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση για δημοτικούς λαχανόκηπους στην Κομοτηνή


Ως... αντίδοτο στην κρίση

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η πρόταση στον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη;



Τη δημιουργία αστικού δημοτικού λαχανόκηπου πρόκειται να προτείνουν στο δήμαρχο Κομοτηναίων ,κο Γιώργο Πετρίδη, τα μέλη της νεοσύστατης «Βελανιδιάς» ,της τοπικής ομάδας της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή.

Η ομάδα δράσης της Κομοτηνής συμπληρώνει μόλις ένα μήνα λειτουργίας, αριθμεί περί τα 20 μέλη ενώ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών δημοτών. Συντονιστής της ομάδας είναι ο παιδαγωγός Νίκος Δομπάζης.

Λίγες μέρες πριν τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν την τακτική τους συνάντηση όπου και ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν στην παρασκευή οικολογικών απορρυπαντικών γενικής χρήσης και ατομικής υγιεινής, την αφάρμακο ιατρική και τη δημιουργία αστικού δημοτικού λαχανόκηπου.

Οι «συνταγές» των οικολογικών απορρυπαντικών και τα φαρμακευτικά βότανα που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας πρόκειται μάλιστα να δημοσιευτούν όπως επεσήμανε ο κος Δομπάζης στην ιστοσελίδα του ΠΕΛΙΤΙ , www.peliti.gr. Κλικάροντας στο αριστερό μέρος της κεντρικής σελίδας, όπου αναγράφονται οι τοπικές ομάδες, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ομάδας της Κομοτηνής.

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά στη δημιουργία του λαχανόκηπου ο συντονιστής της ομάδας ανέφερε ότι προγραμματίζουν στο άμεσο μέλλον να συναντήσουν το νέο δήμαρχο Κομοτηνής προκειμένου να του παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να συζητήσουν μαζί του το ενδεχόμενο παραχώρησης τεμαχίου γης από το δήμο ,έναντι συμβολικού ενοικίου ,σε κατοίκους της περιοχής, για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα.

Η ιδέα πάντως για την καλλιέργεια αστικών δημοτικών λαχανόκηπων δεν είναι καινούρια καθώς σε Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθείται εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια .Με τον τρόπο αυτό κάποιοι από τους καλλιεργητές διασφαλίζουν την επιβίωση τους ,δεδομένης της αυξημένης ανεργίας, άλλοι εξασφαλίζουν το δικαίωμά τους να παράγουν τη δική τους τροφή χωρίς να εξαρτώνται από ένα απρόσωπο σύστημα, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί εγγύηση ποιοτικής διατροφής.

Στην Αργεντινή στις παρυφές της εθνικής οδού που ενώνει την πόλη Ροσάριο ,την τρίτη πόλη της Αργεντινής µε πληθυσµό 1,5 εκατοµµύριο κατοίκους ,µε το Μπουένος Αϊρες, ο ταξιδιώτης αντικρίζει σήµερα ανθρώπους να καλλιεργούν µεγάλους οπωρώνες και λαχανόκηπους, τα προϊόντα των οποίων βοηθούν τις πιο ευάλωτες τάξεις της κοινωνίας να σταθούν στα πόδια τους. Όλοι αυτοί οι κήποι εντάσσονται στη στρατηγική της δηµοτικής αρχής για την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας. Είναι ένα πρόγραµµα που γεννήθηκε πριν από δέκα χρόνια, µέσα από τις στάχτες και τα συντρίµµια που άφησε στη χώρα το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Η δηµοτική αρχή απέδωσε στους πιο φτωχούς αστικές και περιαστικές εκτάσεις να τις καλλιεργήσουν, προµηθεύοντάς τους ταυτόχρονα τα εργαλεία, τα υλικά και τους σπόρους.

‘Οταν η κρίση πέρασε κάποιοι από τους καλλιεργητές εγκατέλειψαν τους κήπους τους. Άλλοι συνεχίζουν.‘ Οπως και η δηµοτική αρχή, που µένει πιστή στον στόχο της: να κάνει την αστική γεωργία µια πηγή απασχόλησης και ένα µέσο για τη µείωση της φτώχειας.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/