Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μιλτιάδης Έβερτ και η σχέση του με την Θράκη

Αυτήν την ώρα στο Α’ Νεκροταφείο Aθηνών το «τελευταίο αντίο» στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ

Τιμής ένεκεν, ένα μικρό αφιέρωμα στον εκλιπόντα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας
              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ...


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για την Θράκη, έστω και αν δεν το εκδήλωνε πάντα με τον καλύτερο τρόπο, είχε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην μοναδική βουλευτική εκλογική αναμέτρηση στην οποία ηγήθηκε της γαλάζιας παράταξης, τον Σεπτέμβριο του 1996, είχε επιλέξει ως αρχηγός κόμματος να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο, πέρα από την Α’ Αθηνών που παραδοσιακά έρχονταν πρώτος σε ψήφους, έχοντας διατελέσει άλλωστε για αρκετά χρόνια και δήμαρχος Αθηναίων.

Πρωτοπόρος σε ορισμένους τομείς, όπως στην περίπτωση της ίδρυσης του δημοτικού ραδιοφώνου που αποτέλεσε το πρώτο μη ελεγχόμενο από το κυβερνητικό κράτος ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, έδινε πάντα ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο Εβερτ ήταν πρόεδρος της ΝΔ την περίοδο των Ιμίων και επέκρινε σφόδρα την κυβέρνηση Σημίτη και το «ευχαριστώ» του στον αμερικανικό παράγοντα, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε σηκώσει το θέμα της διαρροής ενός «σχεδίου επί χάρτου» που φέρεται να είχε συνταχθεί από το ΝΑΤΟ και προέβλεπε μια υποτιθέμενη άσκηση επέμβασης στην Δυτική Θράκη για την προστασία της μειονότητας στα πρότυπα του Κοσόβου, η οποία προέβλεπε τελικά την μερική αυτονόμηση της περιοχής.

Στην φωτογραφία αρχείου, από το Νοέμβριο του μακρινού 1995 που είχε σπεύσει να περιοδεύσει ακριβώς για εκείνον τον λόγο για τρεις μέρες στον Έβρο, βλέπετε τον εκλιπόντα σε συνέντευξη Τύπου στην παλιά αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, έχοντας δίπλα του τον στενό του συνεργάτη, τότε υπεύθυνο Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Ανδριανό.

Με ιδιαίτερη νοσταλγία θα πρέπει να τον αποχαιρετά αυτήν την ώρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς ο Έβερτ ήταν ο άνθρωπος εκείνος που τον ανέδειξε και τον προώθησε στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, που αποτέλεσε και το μεγάλο σκαλοπάτι στην πολιτική σταδιοδρομία του κομοτηναίου πολιτικού.

Ο Έβερτ είχε χρόνια να επισκεφθεί την περιοχή μας, για την οποία πάντα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και κανείς δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό του, αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι την τελευταία φορά που ασχολήθηκε με την Θράκη, είχε προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών σε εθνικιστικούς κύκλους, επειδή εν έτει 2004 είχε σπεύσει να καταδικάσει και να χαρακτηρίσει ως ανόητους τους ηθοποιούς που είχαν εμπλακεί στα περιβόητα επεισόδια στον Εχίνο της Ξάνθης.

Όλος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε με δηλώσεις τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ, που αφήνει δύο κόρες και περνά στην ιστορία, έχοντας πάντα ως προσωνύμιο το περίφημο «μπουλντόζας»...

.