Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ολα όσα ζήτησαν οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης από τον Πρωθυπουργό

Αναλυτικά το υπόμνημα που του παρέδωσαν με τα αιτήματά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

με την ευκαιρία της επισκέψεως σας στη Σαμοθράκη, ως σύλλογος επαγγελματιών, θα θέλαμε να σας θέσουμε υπόψη τα θέματα που απασχολούν το νησί άρα και τον σύλλογο. Τα θέματα αυτά σας αναλύουμε παρακάτω, περιμένοντας από εσάς να δώσετε τις όσο το δυνατόν καλύτερες και περισσότερες λύσεις

1. Ξεκινάμε με το υπέρτατο αγαθό την υγεία, την οποία πρέπει να έχουμε για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε για όλα τα υπόλοιπα. Ζητούμε την άμεση αναβάθμιση και στελέχωση του από προσωπικό που το βασικότερο προσόν του θα πρέπει να είναι η εντοπιότητα. Είναι επίσης αδιανόητο εν έτη 2011 στο νησί να μην υπάρχει παιδίατρος και να αναγκάζονται οι γονείς για ένα εμβόλιο να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό. Το υπάρχων κτήριο είναι παλιό και μη λειτουργικό.


2. Το Α και το Ω για την ανάπτυξη ενός νησιού είναι η συγκοινωνία του.

2.1. Πολλές φορές έχουμε καταστεί αυτήκοοι μάρτυρες εξαγγελιών για την κατασκευή αεροδρομίου στη Σαμοθράκη, το οποίο όχι απλώς δεν κατασκευάστηκε αλλά ούτε καν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται κι αν βρίσκεται κάπου η μελέτη για την κατασκευή του. Επιθυμούμε την επίσπευση της όλης διαδικασίας ώστε η κατασκευή του να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Σαμοθράκης αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

2.2. Μέχρι όμως την κατασκευή του αεροδρομίου καθώς επίσης και μετά από αυτή καθοριστικό ρόλο για την τουριστική κι όχι μόνο ανάπτυξη της Σαμοθράκης παίζει η θαλάσσια συγκοινωνία. Αυτή την στιγμή το νησί εξυπηρετείται αποκλειστικά από την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη κι αυτό με αβέβαιο μέλλον Όταν πριν από μερικά χρόνια υπήρχε σύνδεση με την Καβάλα, την Λήμνο και το Λαύριο. Η πάγια θέση του συλλόγου είναι το νησί να συνδέεται σε ετήσια βάση με τακτά δρομολόγια με Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Λήμνο, Μυτιλήνη, καθώς και με άλλα λιμάνια, όπως τα νησιά της άγονης γραμμής. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται η οικονομική στήριξη των ναυτιλιακών εταιριών από την πλευρά της πολιτείας ή επειδή το Αιγαίο δεν σταματάει στην Λήμνο επέκταση τον υπαρχόντων ως εκεί γραμμών να φτάνουν ως την Σαμοθράκη.

2.3. Γνωρίζοντας την θέρμη με την οποία εργάζεστε υπέρ της Ελληνοτουρκικής φιλίας – συνεργασίας θα θέλαμε να βοηθήσετε στην δημιουργία τελωνείου στη Σαμοθράκη για να μπορέσει να προχωρήσει η σύνδεση του νησιού με την γειτονική Ίμβρο, η σύνδεση αυτή προσδοκούμε πως θα βοηθήσει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

2.4. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση για την δρομολόγηση υδροπλάνων. Απ΄ότι φαίνεται η Σαμοθράκη μένει εκτός και από αυτό το πρόγραμμα. Γιατί;


3. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί η θαλάσσια συγκοινωνία του νησιού μας πρωτίστως χρειάζονται άρτιες λιμενικές εγκαταστάσεις. Το λιμάνι της Καμαριώτισσας δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλα καράβια. Επίσης θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη της εκβάθυνσης του ανενεργού μέχρι σήμερα λιμανιού των Θέρμων καθώς και την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Λάκκωμα για την αποσυμφόρηση του λιμανιού της Καμαριώτισσας κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.


4. Οι περισσότεροι εκ των επισκεπτών της Σαμοθράκης θαυμάζουν τον φυσικό πλούτο του νησιού επίγειο και υποθαλάσσιου. Για να συνεχίσουν να θαυμάζουν αυτόν τον πλούτο κι οι επόμενες γενιές επισκεπτών θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα για την προστασία του. Το φαινόμενο της υπερβόσκησης και υπεραλίευσης εξελίσσεται σε μάστιγα για το νησί και πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για την αντιμετώπιση του. Είναι ολόκληρες οικογένειες που ζουν είτε από την κτηνοτροφία είτε από την αλιεία που αν το φαινόμενο συνεχιστεί σε ελάχιστα χρόνια τα επαγγέλματα αυτά δεν θα είναι βιώσιμα με συνέπεια να φύγουν οι νέοι από το νησί, να μην υπάρχουν κτηνοτροφικά κι αλιευτικά προϊόντα και φυσικά την καταστροφή του περιβάλλοντος


5.  Για το τέλος αφήσαμε ένα θέμα που αφορά καθαρά τον τομέα μας. Υπάρχει στο νησί ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί πολλούς επαγγελματίες και μάλιστα πολύ περισσότερο τώρα με την οικονομική κρίση. Αυτό το πρόβλημα είναι η ασφάλιση μας στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), λόγω του ότι είμαστε νησί με λιγότερους από 3100 κατοίκους κι αν τα εισοδηματικά κριτήρια μας το επιτρέπουν μπορούμε να πάρουμε απαλλαγή για να υπαχθούμε στον ΟΓΑ όπου οι εισφορές είναι πολύ χαμηλότερες, υπάρχει όμως για πολλούς ένα εμπόδιο που είναι για τους επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν από 15/7/92 έως 3/12/97 και σύμφωνα με το άρθρο 137 του Ν. 2071/92 και σε συνέχεια με το άρθρο 25 του Ν. 3846/10 δεν δικαιούνται απαλλαγής κι ας πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια. Κατά το παρελθόν ο σύλλογος έστειλε επιστολές και στον ΟΑΕΕ και στην Υπουργό εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Κατσέλη όπου ζητούσαμε την κατάργηση αυτών των άρθρων για την Σαμοθράκη και για περιοχές σαν κι αυτήν καθώς επίσης και αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για να μπορέσουν να πάρουν απαλλαγή περισσότεροι επαγγελματίες και να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις τους να βάλουν λουκέτα, διότι με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την συνεχώς μειούμενη τουριστική κίνηση στο νησί και σε συνάρτηση με τις υπέρογκες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ εκεί θα οδηγηθούν. Αντί θετικής αντιμετώπισης, από όλους τους αρμόδιους τις τελευταίες ημέρες πολλοί ασφαλισμένοι επαγγελματίες στον ΟΓΑ έλαβαν ειδοποιητήρια για να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ. Ζητούμε από εσάς κύριε Πρωθυπουργέ να ενσκήψετε στο πρόβλημα μας αυτό και να δώσετε μια οριστική λύση με προσωπική σας παρέμβαση. Θεωρούμε πως αυτό θα είναι ένα κίνητρο να κρατηθούν ανοιχτές οι επιχειρήσεις μας, να μην εγκαταλείψουμε το νησί καθώς επίσης να προσελκύσουμε νέους επαγγελματίες στη Σαμοθράκη


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με ευαισθησία που σας διακρίνει θα συνεισφέρετε ώστε αν όχι όλα, κάποια από τα παραπάνω θέματα-προβλήματα να επιλυθούν.


Για το Δ. Σ.

Ο πρόεδρος                   Ο γραμματέας
Γλήνιας Ιωάννης           Παπαντίδης Εΐρηναίος