Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Θα σε στείλω στον Έβρο…

Άρθρο του βουλευτή
της ΝΔ Αλέξανδρου
Δερμεντζόπουλου στην
εφημερίδα "Δημοκρατία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ


Το τελευταίο διάστημα από «διαρροές» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και από δημοσιεύματα του Τύπου, ο Ελληνικός λαός πληροφορείται για τις προθέσεις που αφορούν τη στέγαση των λαθρομεταναστών σε πλωτά κέντρα φιλοξενίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια των ήδη δρομολογηθέντων παραχωρήσεων στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ίδιο σκοπό, για τα οποία επίσης δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για το ποια θα είναι αυτά και ποιο πλαίσιο θα τα περιβάλλει.

Στο πλαίσιο των ίδιων «ανεπίσημων» πληροφοριών, αναφέρεται ότι ήδη μετά από επαφές της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ομολόγους της Ολλανδίας, έχει αποφασιστεί η ενοικίαση πλωτών πλατφορμών. Τίποτα συγκεκριμένο επίσης δεν χωροθετεί τη στάθμευση τους, εμμέσως όμως φωτογραφίζεται το λιμάνι της Αλεξ/πολης.
Όλη αυτή η ελλιπής έως ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση δημιουργεί στις τοπικές, και όχι μόνο, κοινωνίες παραπληροφόρηση, ανησυχία, πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες του εγχειρήματος, αλλά προβάλλει επίσης την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης και υπεύθυνης αντιμετώπισης του θέματος της παράνομης εισόδου και παραμονής των λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η βασική πύλη εισόδου στη χώρα μας για τους λαθρομετανάστες παραμένουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, παρά την ανάπτυξη στην περιοχή της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex.

Ο νομός Έβρου ήδη δοκιμάζεται από τη διογκωμένη και μαζική είσοδο των λαθρομεταναστών. Η οποιαδήποτε πρόθεση δημιουργίας χώρων, είτε σε χερσαίο έδαφος, είτε εντός πλωτών, στα όριά του θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προσκόμματα στην οποιαδήποτε προσπάθεια της περιοχής για ανάπτυξη και βελτίωση.

Μέσα στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε, τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και οι ιδιώτες, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες για να δοθεί ώθηση στην τουριστική προοπτική της περιοχής, να υλοποιηθούν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες και γενικά να εξασφαλιστεί οποιαδήποτε ευκαιρία που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Πολιτεία όχι μόνο δεν ενισχύει τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, αλλά αντίθετα τη γκετοποιεί και τη χαρακτηρίζει μονοδιάστατα. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την πλωτή αυτή κατασκευή δυστυχώς θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην εμπορευματική ανάπτυξη του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς προδιαγράφεται να δέσει στην προβλήτα των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και στην προώθηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Όλα τα προαναφερθέντα δηλώνονται με πλήρη σεβασμό και πρόνοια για τους συνανθρώπους μας που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Και η διαπίστωση και διατύπωση των μειονεκτημάτων των ενεργειών του Υπουργείου δεν υποκρύπτει ούτε φοβίες, ούτε κοινωνική «αναισθησία». Η πραγματική και αποτελεσματική πρόνοια απαιτεί να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με ρεαλισμό και να λαμβάνουμε αποφάσεις που δε θα δημιουργήσουν προβλήματα σε καμία κοινωνική ομάδα. Τα μεγάλα ζητήματα επιλύονται με θάρρος, με ολοκληρωμένη προσέγγιση και με στόχο την κοινωνική ειρήνη και αλληλεγγύη.

Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν αντέχει να επωμίζεται το φορτίο του μόνον η Ελλάδα. Πολύ δε περισσότερο αυτό να μεταφέρεται μόνο στο Νομό Έβρου.

Αν δεν θέλουμε να κάνουμε ξανά την περιοχή τόπο εξορίας και να επιστρέψουμε στην εποχή που τη χαρακτήριζε η απειλή: «…θα σε στείλω στον Έβρο…».

.