Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Απομακρύνονται τα ανενεργά πλοία από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σειρά διεθνών διαγωνισμών από τον Οργανισμό Λιμένα

ΠΟΙΑ ΠΛΟΙΑ ΑΦΟΡΑ;
ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ;


Σειρά διεθνών διαγωνισμών για την απομάκρυνση των ανενεργών πλοίων της SAOS FERRIES, που εδώ και μήνες, δημιουργούν μία απαράδεκτη εικόνα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκήρυξε ο Οργανισμός Λιμένα. Τα πλεούμενα «φαντάσματα» του Φώτη Μανούση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, δυσφορία και αρνητικά σχόλια, τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από επισκέπτες, ενώ διαρκείς είναι και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για κάποιον που δεν γνωρίζει, με την παρουσία τόσων πλοίων, φαντάζει σαν αναπτυξιακό και τουριστικό κέντρο. Η αλήθεια όμως απέχει πολλά… ναυτικά μίλια από την παραπάνω εκτίμηση. Πρόκειται για πλοία παροπλισμένα, τα οποία ο εφοπλιστός απλώς «πάρκαρε» στο λιμάνι μας, μην έχοντας κάπου αλλού να τα πάει.

Για την απομάκρυνσή τους, αρχικά, υπήρξε μία συζήτηση της διοίκησης του ΟΛΑ με τον πλοιοκτήτη για μεταφορά των πλοίων σε βάσεις διάλυσης. Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός ναυάγησε, κι έτσι πέρασαν μήνες, έως ότου κινηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες με την προκήρυξη των διαγωνισμών. Μπροστά στον φόβο να έρθει άλλο ένα καλοκαίρι και να βρει το λιμάνι στην απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, προχώρησε στη διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών για την απομάκρυνσή τους.

Οι προκηρύξεις των διαγωνισμών που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μέρες στον τύπο, αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών της διοίκησης του ΟΛΑ για να δώσει μία λύση στο πρόβλημα και ταυτόχρονα ένα βασικό βήμα, προκειμένου να καθαρίσει το λιμενικό τοπίο, τόσο από τους τεράστιους όγκους των πλοίων, όσο και από την σκουριά που αυτά φέρουν μετά από τόσο καιρό αχρηστίας.

Οι διαγωνισμοί, που είναι διεθνείς, αφορούν τα πλοία «Θεσσαλονίκη», «Νόνα Μαίρη», «Σαμοθράκη», «Παναγία Σουμελά» και το υδροπτέρυγο «Κάβειρος». Παράλληλα, διαγωνισμός προκηρύχθηκε και για την απομάκρυνση του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγα».

Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει σε δύο δόσεις, στις 17 και τις 18 Μαρτίου και προσδοκία όλων είναι πως θα υπάρξει ενδιαφέρον και σύντομα το λιμάνι θα αποκτήσει την παλιά του όψη.
 
 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/