Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αποχώρησε από το Περ. Συμβούλιο για το μεταναστευτικό ο Γ. Παυλίδης

ΜΕ
ΤΙ ΑΦΟΡΜΗ
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ
ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ;

ΠΟΙΕΣ
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ
Ο ΔΗΜ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ;



Να κερδίσει τις εντυπώσεις προσπάθησε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού (υποστηριζόμενου από τον Σαμαρά) Γιώργος Παυλίδης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας. Τελικά κέρδισε μόνο την παγωνιά των διαδρόμων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης!

Με πρόσχημα το μέρος της συνεδρίασης (Κομοτηνή αντί για Βύσσα) δεν θέλησε να συζητήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και τις συνιστώσες του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης! Η συμμετοχή κ. Παυλίδη είναι η ουσία της Δημοκρατίας, μην το ξεχνάτε αυτό.

Πάντως με προτάσεις ήρθανε οι σύμβουλοί του και μάλιστα αξιόλογες. Όπως αυτή του Δημήτρη Πέτροβιτς.

Προτάσεις για υιοθέτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με δεδομένο ότι ο Έβρος, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, προτείνω στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, να υιοθετηθούν – μαζί με άλλες που θα κατατεθούν – οι κάτωθι προτάσεις, δράσεις και αποφάσεις, με την έκδοση ενός ψηφίσματος:

1. Ν’ απαιτήσουμε από την κυβέρνηση πριν λάβει αποφάσεις για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής που έχουν πεδίο εφαρμογής την Περιφέρεια ΑΜΘ, να διαβουλεύεται και να συνεργάζεται ουσιαστικά και ισότιμα με το περιφερειακό συμβούλιό μας.

2. Στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τις επαφές και συνεργασίες με την πολιτεία και τους ανάλογους φορείς, οργανισμούς και ΟΤΑ για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, να συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι όλων των περιφερειακών παρατάξεων.

3. Να θεσμοθετηθεί – όπως σε όλους τους ΟΤΑ – περιφερειακό συμβούλιο ένταξης μεταναστών με έργο την καταγραφή και διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ως προς την ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες, την επαφή τους με δημόσιες και δημοτικές αρχές, την υποβολή εισηγήσεων προς το περιφερειακό συμβούλιο για την ανάπτυξη περιφερειακών και τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και τη διοργάνωσης σε συνεργασία με τους δήμους εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

4. Παρά τον αρνητικό συμβολισμό και την αρνητική εικόνα που θα εκπέμψει σε ανθρωπιστικό επίπεδο, συναινούμε στην ανέγερση του φράχτη στο τμήμα των 12,5 χλμ. μεταξύ Καστανιών – Νέας Βύσσας με στόχο την ανάσχεση του κύματος των παράνομων μεταναστών, με την προϋπόθεση – όπως έχουμε δηλώσει – το μέτρο αυτό να αποδειχτεί ικανό στην πράξη, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, συνοδευόμενο από αντίστοιχες πολιτικές. Από το τμήμα αυτό περνούν κατά μέσο όρο παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τα 350 άτομα ημερησίως. Η δημιουργία του φράχτη δεν θα έχει όμως αποτέλεσμα αν δεν συνδυασθεί με μια συνολική και στοχευμένη λήψη μέτρων σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου.

5. Εκφράζουμε την αμετακίνητη άρνησή μας στην εγκατάσταση πλωτού κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα μέτρο που ακυρώνει το ρόλο και την προοπτική του λιμένα ως αναπτυξιακού πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής και τραυματίζει θανάσιμα την εικόνα της με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία. Η πρακτική της Κυβέρνησης να μην παίρνει σαφή και διάφανη θέση για το θέμα δημιουργεί απορίες και προβληματισμό τόσο για την αδράνειά της όσο και για το σκοπό της.

6. Να ενεργοποιηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην υπό σύσταση περιφερειακή επιτροπή εποπτείας που προβλέπει ο νόμος 3907/2011, για την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (Άρθρο 12).

7. Θεωρούμε ότι στη λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια Υπουργεία για την ίδρυση και εγκατάσταση δομών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου στον Έβρο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση μέσα από διάλογο των δήμων και των τοπικών κοινωνιών του νομού. Κέντρα Υποδοχής, δομές φιλοξενίας κ.α. πριν αποφασισθούν θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες και οι φορείς του Έβρου.

8. Βασική προϋπόθεση για την άσκηση αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η καταγραφή του πραγματικού αριθμού των μεταναστών που διαβιούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Η εθνική απογραφή της ΕΣΥΕ που είναι μπροστά μας είναι μια ευκαιρία και αυτό θα πρέπει να το απαιτήσουμε.

Δημήτρης Πέτροβιτς

Περιφερειακός Σύμβουλος
 
 
Πηγή:  http://piazzadelpopolo.blogspot.com/