«Το Αιγαίο δεν είναι μόνο δικό σας», είπε σε Έλληνες δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Αλεξανδρούπολη
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ
ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
"Το Αιγαίο δεν είναι όλο δικό σας. Αυτό δεν είναι δίκαιο", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.
Δεν παρέλειψε βέβαια να συμπληρώσει πως η Τουρκία δεν έχει καμιά φιλοδοξία στα ελληνικά νησιά ή "τη δική σας πλευρά του Αιγαίου".
Επεσήμανε, μάλιστα, την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών.
Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή, έχουμε κάνει έναν ψυχολογικό δρασκελισμό, αρχής γενομένης από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2004 και την ανταποδοτική του Κ. Καραμανλή το 2008, μετά από 49 χρόνια, που είχε να επισκεφθεί την Άγκυρα Έλληνας πρωθυπουργός.
"Ήταν μεγάλο λάθος", είπε γι' αυτή την καθυστέρηση και ανέφερε ως υποδειγματική τη συνεργασία Κεμάλ-Βενιζέλου και τη σύναψη συμφώνου φιλίας μετά από πολλά χρόνια πολέμων.
Χαρακτήρισε "μεγάλη χειρονομία" και "σημείο καμπής", το ταξίδι Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τον Οκτώβριο του 2009.
Δίνοντας το στίγμα της βελτίωσης των σχέσεων, είπε ότι σε 16 μήνες έγιναν 8 επισκέψεις σε επίπεδο Πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών, με αποτέλεσμα, μια τέτοια κίνηση να μην αποτελεί πια είδηση, κι αυτό είναι "καλό νέο".
Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, πέρυσι τον Μάιο, με την επίσκεψη Ερντογάν, μέσα από το οποίο προωθείται η συνεργασία σε πολλούς τομείς , μεταξύ των οποίων η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η άμυνα. Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, είχαμε τριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, ένα χειροπιαστό παράδειγμα ενίσχυσης της συνεργασίας.
Εντατικοποιήθηκαν οι "διερευνητικές επαφές", ως αποτέλεσμα του "θετικού μομέντουμ", είπε, προσθέτοντας ότι συζητάμε ανοιχτά και ειλικρινά για όλα τα θέματα, την Κύπρο, το Αιγαίο, τις μειονότητες, είτε συμφωνούμε είτε όχι, προκειμένου να αλλάξουμε το status quo της διαφωνίας σε ένα νέο status quo συμφωνίας και αμοιβαίου συμφέροντος. Μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας τώρα, σημείωσε.
Ερωτηθείς απάντησε για την "αβλαβή διέλευση" των τουρκικών πλοίων, πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, ότι "δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Ελλάδας". Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει πολύ εκτεταμένες ακτές, αλλά πολύ περιορισμένη πρόσβαση στο Αιγαίο.
Ως προς το casus belli, είπε ότι αφ' ενός δεν αναγράφεται έτσι στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αφ' ετέρου, αποτελεί απάντηση στην απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, που έδινε την άδεια στην ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει 12 μίλια χωρικά ύδατα. Πρόσθεσε δε ότι αύριο κιόλας αν αποφασίσουν τα δύο κοινοβούλια να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις, αυτό μπορεί να γίνει.
Η σχετική διατύπωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, είναι ότι "αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση, η Εθνοσυνέλευση δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών".
Τόνισε ότι βασική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η "σταθερότητα", στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό, σημείωσε, ότι η Τουρκία στη δεκαετία του '90 δεν έπαιξε αρνητικά και αποσταθεροποιητικά ενώ θα μπορούσε.
Για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία άνοιξε την πρόσβαση το 2003 μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο, υπογράμμισε, επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε "αντιπαραγωγικό".
Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μπορεί να σταθεί μόνη της, ωστόσο το πιο θετικό σενάριο είναι Τουρκία - Ελλάδα και ενωμένη Κύπρος να συνεργάζονται μέσα στην ΕΕ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις μειονότητες, λέγοντας ότι η πραγματικότητα είναι πολυπολιτισμική από την εποχή της Αρχαίας Αθήνας και των "μετοίκων". Παρέθεσε επίσης αυτά που έκανε η Άγκυρα για την συνέχιση της λειτουργίας του Πατριαρχείου, την επιστροφή του Ορφανοτροφείου και τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά μετά από δεκαετίες.
Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, με αεροσκάφος, στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα.
Η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα πραγματοποιήσει περίπατο στην πόλη. Αργά το απόγευμα, αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία.
Πηγή: http://www.newpost.gr/