Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τι μεταδίδει το ΑΠΕ για την ιδιωτική επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη

Τρία μηνύματα προς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας απηύθηνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του

                       ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΑ



Τρία μηνύματα προς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας απηύθηνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του, σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής.

Ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να είναι «ενωμένοι» και να διατηρήσουν «τη θρησκεία και τη γλώσσα» και τους ζήτησε να συμμετέχουν «ως Έλληνες πολίτες στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή όλης της χώρας και όχι μόνο της περιοχής». Τέλος τόνισε ότι ως Έλληνες πολίτες είναι ταυτόχρονα και ευρωπαίοι πολίτες και τους συνέστησε να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δραστηριότητες τους και στην Ε.Ε.

Τα ίδια ανέφερε και στην ομιλία του, καλώντας τους «ως Έλληνες πολίτες και ως ευρωπαίοι» να είναι ενεργητικοί «και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια» και «να μην μείνουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα της Ροδόπης».

«Πιστεύω ότι τα τρία αυτά μηνύματα θα κατανοηθούν θετικά και να βοηθήσουν στην περαιτέρω προσέγγιση της ελληνοτουρκικής φιλίας».

Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε ότι «η μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών», τονίζοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν επιδείξει θετικά δείγματα και πρόσθεσε ότι και η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην περιοχή «έδωσε ωραία μηνύματα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι θα επιθυμούσε να πυκνώσουν οι ανταλλαγές των επισκέψεων ηγετών και πολιτών των δύο χωρών και εκδήλωσε την επιθυμία και ο ίδιος να επισκεφθεί και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Όταν έρθουν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας στην Τουρκία θα ήθελα κι εγώ να τους συνοδέψω και σε άλλες δικές μας περιφερειακές πόλεις» πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζη Οσμάν (Ροδόπης) και Τσεντίν Μάντατζη (Ξάνθης) επισκέφθηκε και προσευχήθηκε στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής και έγινε στη συνέχεια δεκτός από νέους της μειονότητας, κλείνοντας την περιοδεία του στην Ροδόπη με επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα αναχωρήσει μαζί με τη σύζυγο του για την Ξάνθη
.