Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Νίκη των μεταναστών της Υπατίας, ήττα της κυβέρνησης

Πέτυχαν νομιμοποίηση υπό όρους χάρη στην απεργία πείνας που έκαναν
Και τι θα γίνει με τους χιλιάδες που καταφθάνουν στον Έβρο; Θα ξεκινούν απεργίες και θα νομιμοποιούνται;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την λήξη της απεργίας πείνας ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο κτήριο της Υπατίας, αποδεχόμενοι μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης.

Προηγήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και μεταναστών απεργών πείνας που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΓΣΕΕ. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχαν η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβερνητική πρόταση αφορούσε σε παραμονή έξι μηνών υπό ανοχή, µε δυνατότητα ανανέωσης. Επισήμως, τονίστηκε ότι δεν γίνεται νομιμοποίηση, αλλά το υπουργείο έκανε δεκτό και το αίτημά να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους κατά το διάστημα του ειδικού καθεστώτος παραμονής. Τέλος, το κυριότερο, η κυβέρνηση δέχτηκε να μειωθεί ο χρόνος που προβλέπει ο νόμος για τη νομιμοποίηση από τα δώδεκα στα οκτώ χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, κάτι που σε συνδυασμό με το εξάμηνο καθεστώς ανοχής αλλά και τις ανανεώσεις αυτού του , οδηγεί ουσιαστικά στη νομιμοποίηση των απεργών πείνας.

"Ο αγώνας δικαιώθηκε", ήταν η πρώτη δήλωση των μεταναστών, που λύνουν την απεργία πείνας αλλά δηλώνουν ότι παράλληλα "ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να μην υπάρχει κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά στην Ελλάδα". Κάποιοι από τους απεργούς πείνας ξέσπασαν σε λυγμούς μετά την επίσημη ανακοίνωση της ουσιαστικής νομιμοποίησής τους και μίλησαν για δικαίωση, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και εκκένωση του χώρου της Υπατίας. Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης γιατροί του Ερυθρού Σταυρού έφεραν σούπες για τους απεργούς, ώστε να μπορέσουν ομαλά να διακόψουν την απεργία πείνας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι σφοδρές, αν και εκφράζεται ικανοποίηση από την τελευταία καθώς λύθηκε το ζήτημα χωρίς να υπάρξει ανθρώπινη απώλεια.

Ωστόσο, προκαλούνται εύλογες απορίες τι θα γίνει με τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας. Θα τεθούν και αυτοί σε παρατεταμένο καθεστώς ανοχής μέχρι να νομιμοποιηθούν; Και αν αρχίσουν απεργία πείνας ακόμα και αυτοί που σήμερα περνούν τα σύνορα του Έβρου, θα νομιμοποιηθούν και αυτοί; Τελικά, τους χωράει η Ελλάδα;


Πηγή:  http://www.star.gr/