Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Τι θα ζητήσει η μειονότητα από τον Νταβούτογλου;

Στο επίκεντρο η εκλογή των µουφτήδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΑΜΩΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ "ΝΕΑ"


ΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ προκειµένου να θέσουν στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας τα µείζονα θέµατα της εκλογής των µουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών, αντιµετωπίζουν οι µειονοτικοί παράγοντες της Θράκης τη σηµερινή επίσκεψη του Αχµέτ Νταβούτογλου. Προάγγελος της υποδοχής που του επιφυλάσσουν είναι τα πρωτοσέλιδα των τουρκόφωνων µειονοτικών εφηµερίδων που αναφέρονται στην οµιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γερµανία την περασµένη εβδοµάδα, όπου µίλησεγια «αθέτηση του λόγου της ελληνικής πλευράς στο θέµα της εκλογής των µουφτήδων».

Πάγια διεκδίκηση τηςµουσουλµανικής µειονότητας αποτελεί η παροχήδυνατότητας εκλογής των µουφτήδων στη Θράκη, παρότι η ελληνική Πολιτεία µε απόφασή της µόλις πριν από λίγους µήνες ανανέωσε για ακόµη µία πενταετία τις θητείες των διορισµένων µουφτήδων Κοµοτηνής και Ξάνθης. Να σηµειωθεί ότι οι «ψευδοµουφτήδες» Ξάνθης και Κοµοτηνής προέκυψαν απόαµφιλεγόµενες διαδικασίες εκλογής. Αυτούς επιδιώκει τώρα η µειονότητα να επιβάλει ως νόµιµους.

Ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας θα συναντηθεί µε τηνΑνώτατη ΣυµβουλευτικήΕπιτροπή Τουρκικής Μειονότητας ∆υτικής Θράκης. Πρόεδρος της Επιτροπήςπου συνιστά µιαάτυπη ένωση προσώπων ηοποία αποτελείταιαπό τους αιρετούς της µειονότητας, τους «ψευδοµουφτήδες», αλλά και από εκπροσώπους φορέων, εξελέγη πριν από λίγες ηµέρεςο βουλευτής τουΠΑΣΟΚ Αχµέτ Χατζηοσµάν, γεγονόςπου προκαλεί αντιδράσεις στον κοµµατικό µηχανισµό. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το εντευκτήριο της Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής και µετά το πέρας των επαφών του στην Κοµοτηνή θα µεταβεί στην Ξάνθη, όπου είναι προγραµµατισµένη η επίσκεψή του στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης.
 
 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/