Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Απάντηση "Επαρχιακού Τύπου" στον Λαμπάκη για το επίμαχο φύλλο

Τι αναφέρει η εβρίτικη εφημερίδα σήμερα για το έκτακτο φύλλο με τις απευθείας αναθέσεις που κατήγγειλε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ


Απαντήσεις προς τους αναγνώστες και το Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη δίνει με ανακοίνωσή της η εφημερίδα "Επαρχιακός Τύπος", στην οποία ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, όπως είπε, η εν λόγω εφημερίδα, με έκτακτο φύλλο της, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, δημοσίευσε σειρά διαγωνισμών για απευθείας αναθέσεις, επί θητείας Αλεξανδρή, τον Ιούλιο του 2009.

Η εφημερίδα, αναφέρει τα παρακάτω:

"Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28.02.2011) ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας λέγοντας τα εξής:

“[...]Στην εφημερίδα Επαρχιακός Τύπος, με την ένδειξη Κυριακή 26/7/2009 έχουν δημοσιευτεί 14 διαγωνισμοί έργων με απευθείας ανάθεση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.

Αφορούν καθαρισμούς ρεμάτων, συντήρηση κοιμητηρίων κλπ (όλα 45 χιλιάδες συν 5 ΦΠΑ σύνολο 50.000 ευρώ το καθένα)

Η προσπάθεια της απόκρυψης σε αυτόν το διαγωνισμό προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται περί μίας δημοσίευσης σε ένα και μοναδικό φύλλο μίας εφημερίδας που δεν εκδίδεται την Κυριακή.

Πήγα στην εφημερίδα και ζήτησα βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα κυκλοφορεί από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο όλα αυτά τα 30 χρόνια. Έχει και κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι όπως:

1) προθεσμίες δημοσιεύσεων διακηρύξεων – εδώ δεν έχουμε καμία προθεσμία, είναι απευθείας αναθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, μπορούμε να το κάνουμε 15 μέρες πριν ή μετά.

2) Έκτακτης επικαιρότητας – δεν έγινε κανένας πόλεμος, εκλογές

Σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις η εφημερίδα εκδίδει φύλλο Κυριακής. Δεν εμπίμπτει η συγκεκριμένη περίπτωση σε καμία εξαίρεση.Άρα λοιπόν είναι φαεινότερο απ’το φως ότι αυτές οι 14 αναθέσεις μπήκαν σε ένα φύλλο της Κυριακής προκειμένου να πάρουν 14 εργολάβοι σε συνεργασία με τον κο δήμαρχο και δεν ξέρω με ποιόν άλλο (θα το δείξει η δικαιοσύνη) να πάρουν αυτά τα έργα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.[...]”

Επειδή η συγκεκριμένη αναφορά στην εφημερίδα μας μπορεί να προκαλέσει διάφορους συνειρμούς που αμαυρώνουν την εντιμότητα του μέσου στη συνείδηση των αναγνωστών, η εφημερίδα μας επιθυμεί να εξήγήσει τους λόγους που οδήγησαν τη συντακτική ομάδα σε έκδοση φύλλου την Κυριακή 26/07/2009 παρά το γεγονός ότι εκδίδεται από Τρίτη έως Σάββατο.

Λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων της κείμενης Νομοθεσίας ο Επαρχιακός Τύπος (όπως και κάθε τοπική εφημερίδα) υποχρεούται να διαιρεί την ύλη της σε τρία ίσα μέρη. Από αυτά το 1/3 πρέπει να αναφέρεται στην τοπική επικαιρότητα, το 1/3 σε επικαιρότητα εκτός εμβέλειας του μέσου και το 1/3 σε διαφημίσεις/διακηρύξεις.

Επειδή τη δεδομένη χρονική περίοδο η ύλη της εφημερίδας μας δεν μπορούσε να διαιρεθεί στα προαναφερθέντα ίσα μέρη και για να είμαστε πιστοί στις επιταγές του Νόμου, αποφασίσαμε να εκδόσουμε φύλλο και την Κυριακή".


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/