Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

H "υποδοχή" του Π.Α.ΜΕ Ξάνθης στην Λούκα Κατσέλη

Η Γραμματεία του εξέδωσε ανακοίνωση ενόψει της έλευσης της υπουργού Εργασίας
Γίνεται λόγος για υποσχέσεις που είναι “καθρεφτάκια σε ιθαγενείς”
                  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ


«Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς έρχεται να μοιράσει η Υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη. Την στιγμή που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και αγγίζει χιλιάδες οικογένειες στο Νόμο μας, τη στιγμή που οι απολύσεις πάνε «σύννεφο», όπως οι πρόσφατες 42 στην Αλουμίλ, 15 στο Καζίνο κ.ο.κ., τη στιγμή που ετοιμάζεται το πετσόκομμα του ήδη πενιχρού επιδόματος ανεργίας που κι αυτό το παίρνει ένα κομμάτι από τους ανέργους η Υπουργός Απασχόλησης έρχεται να τάξει 1500 5μηνες θέσεις κοινωνικής εργασίας σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης. Το πρόγραμμα αυτό αφορά για 5 μήνες σε θέσεις «κοινωνικής εργασίας» για την οποία θα τους καταβάλλεται το «επίδομα κοινωνικής εργασίας» που θα ανέρχεται μόνο μέχρι το ποσό των 625 ευρώ καθαρά, με κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος. Στο πρόγραμμα αυτό θα εμπλακούν εκτός από την τοπική διοίκηση, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια, αλλά και ΜΚΟ και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι επιδοτούμενοι θα εργάζονται σε υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως σε έργα για το περιβάλλον, σε κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, σε κοινωνικά παντοπωλεία, οδική ασφάλεια μαθητών, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές κ.λπ. Υπηρεσίες και τομείς, δηλαδή, όπου αναδεικνύεται ακόμα πιο καθαρά η ανάγκη εξασφάλισης σταθερού και με πλήρη δικαιώματα απασχολούμενου προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση, και την ώρα μάλιστα που απολύει κατά χιλιάδες εργαζόμενους σε αντίστοιχες υπηρεσίες σε δήμους και δημόσιο, προσωρινά επιδιώκει να τοποθετήσει εκεί μερικές χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι μετά τη λήξη του προγράμματος θα καταλήξουν και πάλι άνεργοι. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζει ένα νέο τύπο εργασίας και εργαζόμενου της «κοινωνικής εργασίας», με κύριο χαρακτηριστικό την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αφού το μόνο που τους εξασφαλίζεται είναι η αμοιβή στο ύψος περίπου του κατώτερου βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ!

Απέναντι στη λαίλαπα της σφοδρής επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι επιβάλλεται χωρίς καμία καθυστέρηση να συσπειρωθούν να δώσουν τη μάχη για μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για:

Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.

Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.

Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος.

Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.

Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.

Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών.

Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας.»

.