Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το τελικό σχέδιο των συνενώσεων σχολείων στην Ξάνθη

Χαρακτηρίζονται μικρής κλίμακας και ήπιες, με τα γυμνάσια εκτός
Σ. Μελισσόπουλος: Όχι σχολεία απρόσωπα, αλλά σχολεία σύγχρονα
ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Μικρής κλίμακας και ήπιες χαρακτηρίζονται οι συνενώσεις των σχολείων που πρόκειται να γίνουν στην Ξάνθη.

Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης έχουν καταλήξει στις τελικές τους προτάσεις ήδη από τις 20/2 μετά από συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαιδευτική κοινότητα και αυτές οριστικοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση που υπήρξε πρόσφατα στην Αθήνα με τους επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας.


Καμία συνένωση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Καμία συνένωση δεν θα γίνει στο Νομό Ξάνθης για Γυμνάσια η Λύκεια, όπως ανέφερε στο XanthiPress.gr o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Παπαδόπουλος. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συγχώνευση του 2ου με το 3ο Γυμνάσιο, αλλά τελικά μετά τη συνάντηση στην Αθήνα η ιδεά αυτή εγκαταλείφθηκε οριστικά.


Ήπιες συνενώσεις στα δημοτικά σχολεία

Προσαρτήσεις και όχι συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, κυρίως, αυτές που προωθούνται για τα δημοτικά σχολεία. Όπως ανάφερε, μιλώντας στο XanthiPress.gr ο Προϊστάμενος της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ακολουθείται η λογική της δημιουργίας 6 θέσεων σχολείων στην ύπαιθρο και 12 θέσιων στις πόλεις χωρίς να διαταραχθούν οι ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες.

«Όχι απρόσωπα σχολεία-τέρατα αλλά σύγχρονα σχολεία με όλες τις τάξεις και ειδικότητες, με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά o Σάββας Μελισσόπουλος. Το τελικό σχέδιο συζητήθηκε και με την Ένωση Γονέων, τους Σχολικούς Συμβούλους και τους συνδικαλιστές και επικράτησε θετικό κλίμα τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κάνει λόγο για ευρύτητα πνεύματος με την οποία αντιμετώπισαν το ζήτημα οι Δήμαρχοι.


Σύμφωνα με το Σάββα Μελισσόπουλος προβλέπονται:


ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Συνενώνονται δύο 6θέσια Δημοτικά Σχολεία σε ένα 12θέσιο

Συνενώνονται δύο μικρά Νηπιαγωγεία σε ένα

Διατηρείται το 6θέσιο Δημοτικό Σταυρούπολης και το 4θέσιο των Κιμμερίων


ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ

3 Δημοτικά προσαρτώνται σε μεγαλύτερα

3 Νηπιαγωγεία (κάτω των 10 μαθητών) προσαρτώνται σε μεγαλύτερα


ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

Μόνο 1 υποβιβασμός και 1 προβιβασμός οργανικότητας Δημοτικών Σχολείων

Δεν κατέστη εφικτή η δημιουργία 6θέσιου σχολείου στο Εράσμιο.


ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ

3 Νηπιαγωγεία (κάτω των 10 μαθητών) προσαρτώνται σε μεγαλύτερα

Μικρές αλλαγές στα μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία


Στη μειονοτική εκπαίδευση σύμφωνα με τον αρμόδιο Προϊστάμενο Γιώργο Κουράκο, οι κτιριακές υποδομές που υπάρχουν δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας και η διαδικασία δεν διέφερε από την προβλεπόμενη κάθε χρόνο, για τις σχολικές μονάδες που καταλήγουν να έχουν μικρό αριθμό μαθητών, κάτω των 10.

Στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής και πειδνής Ξάνθης υπήρξαν μόνο 5 προσαρτήσεις μειονοτικών δημοτικών σχολείων σε μεγαλύτερα, αλλαγές αρκετά ήπιες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Κουράκος η έκταση των αλλαγών που γίνεται δεν δικαιολογεί το θόρυβο που είχε προηγηθεί.


Πηγή: http://www.xanthipress.gr/

.