Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΠΑΜ-Θ

Υπεγράφη
από τη Λούκα Κατσέλη
και τον Αρη Γιαννακίδη

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε σήμερα στην Ξάνθη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ξάνθης. Συνοδευμένη από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Στόχος της επίσκεψης είναι να στηρίξει το υπουργείο με τα προγράμματα και τις δράσεις του το αναπτυξιακό έργο της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Αρχικά, επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Παραδοσιακών Ενδυμάτων, χρηστικών αντικειμένων και παραδοσιακών κατασκευών, «ΕΝΔΥΩ», στη Διομήδεια του Δήμου Αβδήρων, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης. Θετική ήταν η ανταπόκρισή τους στην πρόταση του δημάρχου για σύσταση εταιρείας σχετικής με το αντικείμενο του εργαστηρίου προκειμένου για την απασχόληση γυναικών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη στην οποία έλαβαν μέρος επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον τομέα κοινωνικής μέριμνας Ιρφάν Ουζούν ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, δήμαρχοι, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης.

Την υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θόδωρος Τσέκος, η πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Βάσω Τσιμπίδα και στελέχη του υπουργείου.

Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των φορέων γύρω από τα προβλήματα της περιοχής, η υπουργός ενημερώθηκε για μια αξιόλογη έρευνα που πραγματοποίησε η ΤΕΔΚ Ξάνθης με θέμα τις «Ανάγκες και τις δυνατότητες των δήμων της ΠΕ Ξάνθης για απασχόληση ανέργων μέσω της πράξης: Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής εργασίας σε τοπικό επίπεδο». Η έρευνα αναγκών και δυνατοτήτων περιλαμβάνει τους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου και αφορά 1.418 ωφελούμενους διαφορετικών ειδικοτήτων μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας για την ΠΕ Ξάνθης. Μετέφερε τα συγχαρητήριά της για την ετοιμότητα των φορέων της περιοχής που αποδεικνύουν έμπρακτα την καλή λειτουργία της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού.

Η κ. Κατσέλη και ο κ. Γιαννακίδης υπέγραψαν μετά από ομιλία της υπουργού στο ΕΒΕ Ξάνθης πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο κ. Γιαννακίδης ευχαρίστησε την υπουργό για το ενδιαφέρον που έδειξε για την περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες οδεύουν προς την κοινωνική περιθωριοποίηση. Η περιοχή μας βιώνει τεράστιο πρόβλημα, καθώς μέσα από μια πολυετή διαδρομή έζησε την αναπτυξιακή καρκινοβασία του κράτους. Ξεκινήσαμε ως τοπική κοινωνία, διαβουλευόμενοι μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία με όλες τις πολιτικές μας δυνάμεις ώστε να σχηματοποιήσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο και την επιχειρησιακή μας ταυτότητα. Σ’ αυτήν την πρόσκληση εγρήγορσης για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της περιοχής δηλώσαμε ότι δεν μας περισσεύει κανείς».

Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε ότι έχουν συμφωνήσει με τον κ. Ξυνίδη να γίνει ένας σχεδιασμός και να προσκαλέσουν τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον πολιτικό κόσμο ότι αυτή η περιοχή είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να σχεδιάζεται με όρους εθνικούς. Δεσμευόμαστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τον αναπτυξιακό μας βηματισμό και ν’ αναδείξουμε το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο ρόλος αυτής της περιφέρειας στη νέα γεωγραφία και τη νέα οικονομία».

.