Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ευριπίδης Στυλιανίδης: "Ό,τι κι αν κάναμε, είχαμε απέναντι συνδικάτα, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ"

Ποιες οι προτάσεις του βουλευτή Ροδόπης για την ανάπτυξη;

Τι αναφέρει ο πρώην υπουργός για τις πρόωρες εκλογές;

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ;



Την παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ καθυστέρησαν και δεν προχώρησαν στις τομές που θα άλλαζαν ριζικά τη δημόσια διοίκηση εκφράζει στη συνέντευξή του στη “Μ” ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ και επισημαίνει ότι σε κάθε προσπάθεια που έκανε η ΝΔ για κάποια γενναία μεταρρύθμιση “είχε μανιασμένα απέναντί της τα συνδικάτα, το ΠΑΣΟΚ και ένα παντελώς αρνητικό σύστημα ενημέρωσης”.

Ακόμη, καταγγέλλει τα σενάρια συγκυβέρνησης και παρουσιάζει 11 πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και κυρίως θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.


Κύριε Στυλιανίδη, πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι η ΝΔ θα έπρεπε να ασκεί πιο σκληρή αντιπολίτευση, κυρίως όσον αφορά τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου. Αντ’ αυτού προετοιμάζεστε για το “Ζάππειο 2”. Τι καινούργιο θα προταθεί για την έξοδο από την κρίση που δεν ειπώθηκε στο “Ζάππειο 1”;

Η κυβέρνηση Παπανδρέου με το μνημόνιο κατέστησε ενυπόθηκο έναν εθνικό δανεισμό, που ήταν στον αέρα, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αφού έβαλε ως εγγύηση τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

Η κυβέρνηση, ενώ μπορούσε, δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός προχώρησε ενσυνείδητα σ’ αυτή την πολιτική, κατηγορώντας μάλιστα διεθνώς τους Έλληνες, όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, “ως διεφθαρμένο λαό”.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου εκχώρησε την εθνική αρμοδιότητα διακυβέρνησης, που της εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός, σε διεθνή οικονομικά διευθυντήρια, δεσμεύοντας τη χώρα πάνω σε αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές πολιτικές.

Εμείς αντιδράσαμε, αντισταθήκαμε και ενημερώσαμε την κοινωνία με ειλικρίνεια και ευθύνη. Δεν περιοριζόμαστε όμως στην άρνηση. Δεν κλεινόμαστε στον λαϊκισμό. Ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα προχωρούμε σε προτάσεις.

Το “Ζάππειο 2” επικαιροποιεί τις προτάσεις μας προσμετρώντας τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις.


Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας υπήρξατε υπουργός, δεν προχώρησε στις διαρθρωτικές τομές; Ήταν τόσο μεγάλο το πολιτικό κόστος; Ή τελικά η χώρα λόγω των πολλών αγκυλώσεων και συντεχνιών χρειάζεται ξένους επιτηρητές;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε σημαντικά βήματα σε πολλούς τομείς που δεν πρέπει να υποτιμώνται. Έγιναν μέσα σε πέντε χρόνια αποκρατικοποιήσεις αξίας 9,5 δισ. ευρώ, όταν το ΠΑΣΟΚ σε ενάμιση χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε, ακόμη και σε ώριμα έργα.

Προχώρησε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τα μεγάλα έργα υποδομών. Ενισχύθηκε η ρευστότητα στην αγορά. Αναπτύχθηκε η επενδυτική δραστηριότητα και μειώθηκε η ανεργία από 11,8% το 2004 σε 8%.

Ξεδιπλώθηκε μια πρωτόγνωρη εθνική στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας με την πολιτική των αγωγών. Οργανώθηκε το άνοιγμα στην Κίνα και υπερασπιστήκαμε αποτελεσματικά σε όλες τους τις πτυχές τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αναμφισβήτητα καθυστερήσαμε και διστάσαμε να αλλάξουμε ριζικά τη δημόσια διοίκηση, παρότι η προσπάθεια ξεκίνησε. Δεν μας φρέναρε το πολιτικό κόστος. Μας καθυστέρησαν προτεραιότητες της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής που έπρεπε να κλείσουν άμεσα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως ότι η Νέα Δημοκρατία σε κάθε γενναία μεταρρύθμιση που επιδίωξε είχε μοναδικό της σύμμαχο τη λογική, τον λαό και το χρέος της στις επόμενες γενιές και είχε μανιασμένα απέναντί της τα συνδικάτα, το ΠΑΣΟΚ και ένα παντελώς αρνητικό σύστημα ενημέρωσης.


Ο κ. Σαμαράς στην τελευταία του ομιλία στους προέδρους των ΝΟΔΕ υποσχέθηκε πως όταν θα γίνει πρωθυπουργός θα άρει τις αδικίες της σημερινής κυβέρνησης. Ποιες είναι αυτές; Και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να διορθωθούν αυτές;

Με την πολιτική της κυβέρνησης κλονίζεται σοβαρά το κοινωνικό κράτος. Κονιορτοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, χωρίς να απελευθερώνονται οι δημιουργικές δυνάμεις της αγοράς. Διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό περιβάλλον, που θα εμποδίσει την ανάπτυξη. Συντελείται η μεγαλύτερη και πιο άδικη ανακατανομή εισοδήματος μετά το χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση, όταν είπε ότι θα φορολογήσει τις καταθέσεις και έδιωξε στο εξωτερικό 30 δισεκατομμύρια ευρώ πλουσίων Ελλήνων μειώνοντας τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος κατά 15%, ουσιαστικά προστάτευσε τους οικονομικά ισχυρούς σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας και των μεσαίων και φτωχών εισοδημάτων. Η αγορά στέγνωσε από ρευστότητα. Η ανεργία εκτινάχθηκε πάνω από 15%, 37.000 νέοι επιστήμονες ξενιτεύτηκαν και η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας και φτωχής οικογένειας καταρρακώθηκε.

Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν δεσμευθεί να παλέψουν για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος της πολιτικής μας είναι με έξυπνες κινήσεις -σας περιέγραψα μερικές- να αυξήσουμε το ΑΕΠ, να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της αγοράς και να ξαναδώσουμε ελπίδα και ευκαιρία ανάκαμψης σε όλους αυτούς που σήμερα δοκιμάζονται.


Κύριε Στυλιανίδη, πιστεύετε ότι θα γίνουν εκλογές, και αν ναι, πιστεύετε ότι η ΝΔ θα τις κερδίσει, με δεδομένο ότι στις δημοσκοπήσεις δεν έχει αυξήσει τα ποσοστά της;


Οι εκλογές στην παρούσα συγκυρία δεν συμφέρουν τον τόπο. Ωστόσο η κοινωνική αποδοκιμασία της κυβέρνησης και η σταδιακή μείωση της διεθνούς της αξιοπιστίας ανά πάσα στιγμή μπορούν να την κλονίσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη ενώπιον της κοινωνίας και να την κερδίσουμε. Αξιοποιούμε τον χρόνο της αντιπολίτευσης όμως για να προετοιμαστούμε σωστά και σε βάθος, ώστε η πολιτική μας να προσφέρει στους Έλληνες την πειστική εναλλακτική μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης.


Ο κ. Σαμαράς πρόσφατα επιτέθηκε σε εξωθεσμικά κέντρα και στη λεγόμενη “συμμαχία των προθύμων” των Μπακογιάννη και Καρατζαφέρη καταγγέλλοντας σενάρια συγκυβέρνησης. Ποιοι βρίσκονται τελικά πίσω από αυτά και κυρίως τι θα κάνει η ΝΔ αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

Η δική μας σταθερή αναφορά είναι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Απ’ αυτούς αντλούμε τη δύναμή μας και σε αυτούς απευθύνεται η πολιτική μας. Εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε με επιλογές και νοοτροπίες που εκχωρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε διευθυντήρια εκτός Ελλάδος, ούτε να ανεχθούμε πολιτικές που προσβάλλουν τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, στεγνώνουν από ρευστότητα την ελληνική αγορά, υπονομεύουν την επιχειρηματικότητα και βουλιάζουν την οικονομία σε ύφεση. Όσοι έκαναν τέτοιες επιλογές και όσοι τυχοδιωκτικά τις στηρίζουν θα έχουν κοινή μοίρα. Η παράταξή μας και στο παρελθόν έδωσε τη μάχη εναντίον της φτώχειας και της μιζέριας και την κέρδισε. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, προστατεύοντας την εθνική περηφάνια και την αξιοπρέπεια της Ελλάδος, κόντρα σ’ αυτούς που με τα λόγια ή τα έργα τους την πλήττουν.



Πώς πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη, όταν ακόμα το κράτος βρίσκεται σε κατάσταση σηψαιμίας και δεν έχουν παταχθεί η διαφθορά, το γρηγορόσημο και η γραφειοκρατία;

Χρειάζονται τολμηρές και επιθετικές πολιτικές.

•Στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις.

•Έξυπνη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

•Κινητροδότηση των εξαγωγών, του τουρισμού και της ναυτιλίας.

•Μείωση των φορολογικών συντελεστών με στόχο την προσέλκυση των επενδύσεων.

•Μείωση του κράτους με μεταφορά υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

•Πίεση στις τράπεζες που προστατεύονται από την εγγύηση του δημοσίου να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά και όχι να τη στεγνώνουν.

•Κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

•Σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

•Συνταγματικό φαστ τρακ για γενναίες θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

•Απλούστευση, κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της νομοθεσίας.

•Ανάπτυξη των υπηρεσιών μιας στάσης στο δημόσιο και σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το κράτος πρέπει να εμπιστεύεται τους πολίτες του σε όλες τις οικονομικές ή άλλες συναλλαγές τους μαζί του. Να αδειοδοτεί αυτόματα επαγγελματικές ή επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μετά από υπεύθυνη δήλωσή τους ότι έχουν τις προϋποθέσεις. Αν όμως μετά από δειγματοληπτικούς αντικειμενικούς ελέγχους προκύπτει ότι οι πολίτες παρανόμησαν, να υπάρχουν αυστηρές και παραδειγματικές τιμωρίες. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις της αγοράς, θα αναπτυχθεί ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα εμπεδωθεί η συνείδηση δικαίου και νομιμότητας στην κοινωνία..
 
 
Πηγή:  http://www.makthes.gr/