Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Συνεδρίασε η Επιτροπή Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Ηταν η πρώτη συνεδρίαση
και τέθηκαν ζητήματα
λειτουργίας και στόχευσης

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;



Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού - Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, όπου τέθηκαν ζητήματα λειτουργίας και στόχευσης.

Ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπαποσμάς διευκρίνισε αρχικά ότι η Επιτροπή συνιστά γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ και παρουσίασε τον πρώτο σχεδιασμό που έχει γίνει για τους επόμενους μήνες, όπως και τον προγραμματισμό τους ενόψει της τουριστικής περιόδου. Σημείωσε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα στελεχιακό δυναμικό σε επίπεδο Περιφέρειας με στόχο να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης κατετέθησαν οι προτάσεις των περιφερειακών συμβούλων που είναι μέλη της επιτροπής και τονίστηκε η ανάγκη για αρμονική λήψη αποφάσεων.

«Είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάδειξη της περιοχής μας ως τόπου δημιουργίας πολιτιστικών δράσεων και δρωμένων και ως τόπου προορισμού για 12 μήνες τον χρόνο. Με τους συναδέλφους της Περιφέρειας είμαστε έτοιμοι να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές που θα είναι προς όφελος των πέντε περιφερειακών ενοτήτων και μπορούν να υλοποιηθούν σε συνέργεια με τους ανθρώπους του πολιτισμού και του τουρισμού» δήλωσε ο κ. Παπακοσμάς, στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ ενημέρωσε ότι η επιτροπή θα διαβουλευτεί με τους φορείς πολιτισμού και τουρισμού ανά περιφερειακή ενότητα καθώς η ταυτότητα κάθε περιοχής είναι ξεχωριστή, «γι’ αυτό και οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να την αναδείξουμε». Τόνισε ότι τα βήματα που γίνονται είναι σε σταθερούς ρυθμούς κι έχουν σαν στόχο να διαμορφωθεί μια άλλη αναπτυξιακή πορεία για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με όχημα ανάπτυξης τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Αναφορικά με τα οικονομικά εφόδια της Επιτροπής ο κ. Παπακοσμάς θύμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό πριν λίγες μέρες όρισε τα συγκεκριμένα ποσά που αφορούν στην ανάδειξη και προβολή πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων, σημειώνοντας ότι μπορεί να τύχει τροποποίησης προς το καλύτερο, παρά τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα. «Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις πολιτισμού σε συνέργεια με την αυτοδιοίκηση και να παράξουμε δράσεις» είπε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε ότι μέσα από το ΕΣΠΑ υπάρχει ένα πρόγραμμα ύψους 900.000 ευρώ για την τουριστική και πολιτιστική προβολή της ΠΑΜ-Θ και από την 1η Ιουλίου που το ΕΣΠΑ περνά στην αιρετή περιφέρεια θα μπορέσει η Επιτροπή να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι το πρώτο διάστημα οι συνεδριάσεις θα λαμβάνουν χώρα στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων εκ περιτροπής, ενώ στη συνέχεια οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων καθώς υπάρχει αίθουσα τηλεδιάσκεψης σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
 
.