Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οι μουσουλμάνοι ιδρύουν «πολιτιστικά κέντρα» στη Θράκη ως απάντηση στις συγχωνεύσεις Διαμαντοπούλου

Όλα όσα συζητήθηκαν
για το θέμα και συμφωνήθηκαν
κατά την πρόσφατη περιοδεία
Νταβούτογλου στην Θράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Βέλη στη φαρέτρα των σχεδίων της Άγκυρας και των φερέφωνών της στη Θράκη προσθέτει συνεχώς η κυβέρνηση. Έτσι, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) από την οποία αποφοιτούν οι εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων, όπως επιζητούσε διακαώς η Άγκυρα, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και των ανθρώπων της στην περιοχή να αρχίσουν να ψελλίζουν για την ανάγκη δημιουργίας δικού τους πανεπιστημίου στη Θράκη, προβλήματα φαίνεται πως δημιουργεί και η απόφαση για συνένωση μειονοτικών σχολείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, η οποία προσκρούει στη Συνθήκη της Λοζάνης, που δίνει το δικαίωμα στη μειονότητα να μεριμνά για την εκπαίδευση των νέων, έχει μπει στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ ήταν και στο επίκεντρο των συναντήσεων που έκανε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παρουσίας Νταβούτογλου στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συγκάλεσε δυο συσκέψεις με ιθύνοντες της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτές ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, κυρίως προς τους εκπαιδευτικούς, καθώς, όπως τους τόνισε, διαπίστωσε ότι το επίπεδο γνώσης της τουρκικής γλώσσας από τους μαθητές της μειονότητας είναι πολύ χαμηλό.

Στις συσκέψεις αυτές ενημερώθηκε ο κ. Νταβούτογλου και για την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει και μειονοτικά σχολεία, στο πλαίσιο μια ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εκεί ετέθη για πρώτη φορά από στελέχη της μειονότητας ότι η εξέλιξη αυτή, εκτός του ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα μειονοτικά σχολεία, δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς η Συνθήκη της Λοζάνης δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα στη μειονότητα να μεριμνά για την εκπαίδευση των νέων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε από τα στελέχη της μειονότητας τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του θέματος. Οι καλά ενημερωμένοι μειονοτικοί πρότειναν στον κ. Νταβούτογλου τα σχολεία που θα κλείσουν μετά τις συνενώσεις να μετατραπούν από τη μειονότητα σε πολιτιστικά κέντρα στα οποία θα πραγματοποιείται η διδασκαλία του Ισλάμ αλλά και της τουρκικής γλώσσας, πρόταση που έτυχε της έγκρισης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών!

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η μετατροπή αυτή θα γίνει με την αρωγή τόσο του τουρκικού γενικού προξενείου της Κομοτηνής όσο και της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Τουρκία δαπανά κάθε χρόνο στη δυτική Θράκη για τη στήριξη της μειονότητας και κυρίως των επεκτατικών της σχεδίων ένα ποσό που ξεπερνάει τα 18.000.000 ευρώ! Και αυτό τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξοδεύει μόλις 1.500.000 ευρώ, παραδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τη μειονότητα στα χέρια της Τουρκίας.



Πηγή:  http://alexpolisonline.blogspot.com/