Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πρωτομαγιά μεθαύριο για τους Πόντιους στα Παρχάρια της Νυμφαίας!

Πρωτοβουλία για τον εορτασμό της από τον Σύλλογο «Η Τραπεζούντα» σε ένα από τα γραφικότερα σημεία της Ορεινής Ροδόπης όπου θαυμάζει κανείς τα πλούσια παρθένα δάση, τα καταπράσινα λιβάδια και τα τρεχούμενα νερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» καλεί για άλλη μια χρονιά όλους τους φίλους της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης την ημέρα της πρωτομαγιάς στο χώρο δασικής αναψυχής ΠΑΡΧΑΡΙΑ στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας.

Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς λαμβάνει χώρα σε ένα από τα γραφικότερα σημεία της Ορεινής Ροδόπης όπου θαυμάζει κανείς τα πλούσια παρθένα δάση, τα καταπράσινα λιβάδια και τα τρεχούμενα νερά.

Το λιθόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου συμπληρώνει την ομορφιά του τοπίου και συνδέει την βυζαντινή αρχιτεκτονική των παλιών διάσπαρτων πέτρινων γεφυριών με την σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Η τοπική κοινωνία τιμά μαζικά κάθε χρόνο και αυτή την πρωτοβουλία του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης ¨Η Τραπεζούντα¨ ενώ οι υποδομές (Ξύλινα κιόσκι- Βρύσες) που προχωρούν συνεχώς παρέχουν επιπλέον ανέσεις.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" κ. Γιάννης Νικολαΐδης κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του εορτασμού της Πρωτομαγιάς στον Πόντο: "Η εργατική Πρωτομαγιά ξεκίνησε ως μια ετήσια γιορτή με Παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας η οποία πλαισιώνονταν αρχικά από μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις μέσω των οποίων γινόταν η προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της εργατικής τάξης αλλά και ο καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου για το μέλλον.

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία όπως συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η Πρωτομαγιά ως εργατική γιορτή καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά τη διάρκεια του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, για την κατοχύρωση του 8ωρου εργασίας και καλύτερων συνθηκών εργασίας, ξεσηκωμός ο οποίος κατέληξε σε αιματοχυσία.

Στην Ελλάδα ο πρώτος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893 στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη και επειδή η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο επιλέχτηκε τελικά η 2 Μαΐου ώστε να υπάρξει μαζικότερη συμμετοχή.

Για το τρόπο εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πόντο αντλούμε πληροφορίες κυρίως από το αρχείο του Πόντου, σχετικά άρθρα Ποντιακών εφημερίδων της περιόδου 1886-1923 αλλά και αρχειακό φωτογραφικό υλικό και καρτποστάλ της εποχής.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Ελληνισμός του Πόντου και κυρίως οι κάτοικοι των πόλεων που ήταν πιο κοντά στις εξελίξεις υιοθέτησαν σχετικά νωρίς τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ο οποίος πλαισιώνονταν από εκδρομές στα καταπράσινα θέρετρα των Οροπεδίων του Πόντου(Παρχάρια) αλλά και γενικότερα στις εξοχές χωρίς όμως ταξικά χαρακτηριστικά και οικονομικές διεκδικήσεις δεδομένου ότι οι κοινωνικές δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές της δύση.

Η εξόρμηση στη φύση την ημέρα της Πρωτομαγιάς στον Πόντο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πριν τον ξεριζωμό αφομοίωσε αρκετά στοιχεία από την αρχέγονη παράδοση του εορτασμού της άνοιξης που πραγματοποιούνταν στις 6 Μαΐου (Ημέρα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου με το παλιό Ορθόδοξο Ημερολόγιο) και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι του Πόντου Χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Την ημέρα αυτή έβγαιναν για αναψυχή στις εξοχές και τις παραλίες της μαύρης θάλασσας με φαϊτόνια και με κάθε πρόσφορο μέσο ενώ σε ορισμένες περιοχές την ημέρα αυτή κατέβαζαν τα ζωντανά στη θάλασσα για να πιουν θαλασσινό νερό αλλά και για λούσιμο.

Τα τελευταία χρόνια στον Πόντο ξανά αναβιώνει η παράδοση του εορτασμού της άνοιξης στις 6 Μαΐου και διαχωρίζεται από τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" Χριστός Ανέστη και καλό μήνα."

.