Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Δημοσκόπηση κόλαφος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ερντογάν

Η πλειοψηφία των Τούρκων δεν εγκρίνει την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, αν και εξακολουθεί να δηλώνει αποφασισμένη η τουρκική κυβέρνηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι Τούρκοι πολίτες στο ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Χουριέτ, το 64% δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ερντογάν, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί την πυρηνική τεχνολογία.

Μόλις το 6,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση θα ωφελήσει τη χώρα,

Η αντίθεση των ερωτηθέντων αγγίζει το 70% στις περιοχές όπου αναμένεται να κατασκευαστούν οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες, στη νότια και τη βόρεια Τουρκία.

Επίσης, το 86% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να κατοικεί κοντά σε έναν πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας A&G που διεξήχθη για λογαριασμό της Greenpeace, στις αρχές Απριλίου σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.469 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων την προσεχή πενταετία, παρά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Πρόσφατα, Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία το 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα στο Ακουγιού της νότιας επαρχίας της Μερσίνης, στις ακτές της Μεσογείου, προκαλώντας την οργή των οικολογικών οργανώσεων που προειδοποιούν για τους κινδύνους στη σεισμογενή περιοχή.

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται παράλληλα με την Ιαπωνία για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου βόρεια επαρχία της Σινώπης.


Πηγή:  http://news247.gr/