Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Oμαδική Περιτομή στο Δροσερό διοργάνωσε το Προξενείο Κομοτηνής

Κίνηση προσέγγισης από το Τουρκικό Προξενείο, αφού εκατοντάδες οικογένειες αθιγγανων προσήλθαν με τα παιδιά τους δωρεάν, ώστε να γλιτώσουν τα 150 ευρώ που κανονικά έχει μια τέτοια θρησκευτική τελετή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε μια κίνηση προσέγγισης με τους κατοίκους του Δροσερού, το Τουρκινό Προξενείο διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου ομαδική περιτομή στο μειονοτικό συνοικισμό της Ξάνθης.

Στην ομαδική περιτομή συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες οικογένειες αθιγγάνων του Δροσερού που προσήλθαν στη θρησκευτική τελετή με τα αγόρια τους, διαφόρων ηλικιών από μερικών μηνών μέχρι 5 ετών.

Η θρησκευτική τελετή της περιτομής υπό κανονικές συνθήκες στοιχίζει στην οικογένεια περίπου 100 με 150 ευρώ, ενώ στην ομαδική περιτομή του Τουρκικού Προξενείου, οι οικογένειες προσήλθαν δωρεάν.

Στην είσοδο του ειδικού χώρου που διαμορφώθηκε στην περιοχή κοντά στο Γυμναστήριο του Δροσερού, άνθρωποι του Προξενείου – που ήταν αρκετοί το Σάββατο- κατέγραφαν όσους προσήλθαν, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες του συνοικισμού.


Ανάμικτες αντιδράσεις για την πρωτοβουλία.

Ο κόσμος στο Δροσερό υποδέχθηκε με ανάμικτα συναισθήματα την πρωτοβουλία αυτή, κάποιοι αδιαφόρησαν, μερικοί θορυβήθηκαν και αρκετοί συμμετείχαν. Από το χώρο πέρασαν κατά διαστήματα κάποιοι παράγοντες της μειονότητας ενώ απουσίασαν οι περισσότεροι από τους κατά καιρούς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών, προερχόμενοι από το Δροσερό.

Σύμφωνα με τους παριστάμενους, η προηγούμενη αντίστοιχη πρωτοβουλία στην περιοχή της Ξάνθης είχε γίνει πριν από 8 χρόνια από τον τότε ψευδομουφτή Μεχμέτ Αγγά ενώ σημαντικό ρόλο για την ανάληψη της νέας πρωτοβουλίας, φέρεται να είχε ο νυν ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, για την τελετή ήρθαν από την Τουρκία εξειδικευμένοι νοσηλευτές ενώ τον κύριο όγκο των περιτομών έκανε ο τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος Τουρκές Χατζημεμίς, φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των περιτομών ακολούθησε η προσφορά πιλαφιού, όπως προβλέπεται από την περίσταση.
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/