Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δούλεψε για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής αλλά δεν πληρώθηκε ο Τάσος Ζωγράφος, που έφυγε για τους ουρανούς

Καταλυτική η παρουσία του στην περσινή παραγωγή
Εβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε αρκετά ακόμα έργα που ανέβηκαν στην Θράκη

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Από τους ανθρώπους που το θέατρο ήταν η ζωή τους, που συμμετείχε σε παραγωγές που άφησαν εποχή, τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, που δούλευε δημιουργικά και ασταμάτητα, ο Τάσος Ζωγράφος, γνώριμος και αγαπημένος στην Κομοτηνή, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι αποχαιρετώντας τη ζωή, ενώ μετείχε σε κριτική επιτροπή θεάτρου στην Καρδίτσα. Χαρούμενος, πλήρης κι ευτυχισμένος με το θέατρο που πάντα αγαπούσε, με ανθρώπους του χώρου και στη διάρκεια του πανελλήνιου φεστιβάλ Καρδίτσας. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη 14.30 στον πολυχώρο «Αίθουσα Εργαστηρίων Τέχνης», ενώ η τέφρα του θα μεταφερθεί στο Πήλιο. Αντί για στεφάνια, θα συγκεντρωθούν χρήματα και θα δοθούν στην οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο σημαντικός ζωγράφος και σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης που ήταν μαζί του και τις τελευταίες ώρες θα πει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στο «Χ»: «Είναι μια γενιά ανθρώπων με πολύ μεγάλο κύρος που δημιούργησε μια παρακαταθήκη σε θέματα καλλιτεχνικής ευαισθησίας και ψυχοπνευματικής καλλιέργειας. Αγαπούσε την Κομοτηνή. Mέχρι πριν μπει στο νοσοκομείο ήταν ένα πειραχτήρι, ένας έφηβος 85 χρονών. Τον θυμάμαι σαν δεύτερο πατέρα μου. Ήμασταν κολλητοί και ως συνεργάτες και ως συγγενείς. Ήταν κουμπάρος μου, αλλά είχαμε βαθειά επικοινωνία υψηλού επιπέδου και η φιλία μας ήταν στέρεη και πολύ δυνατή. Μας είχαν καλέσει στην επιτροπή του 27ου πανελλήνιου φεστιβάλ θεάτρου στην Καρδίτσα μαζί με τον Κώστα Τζιάνο, τον Γιώργη Χριστοφυλλάκη, γ.γ. της εταιρίας Ελλήνων συγγραφέων, τον ηθοποιό, Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Τάσο Ζωγράφο, σε μια πόλη όπου όλες οι παραστάσεις ήταν κατάμεστες. Την τρίτη μέρα η καρδιά του τον πρόδωσε. Τον συνόδευσα στο νοσοκομείο όπου μπήκε στην εντατική και κατέληξε. Θα μου λείψει η παρουσία του» θα πει συγκινημένος .


ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ ΚΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ

Ο Τάσος Ζωγράφος επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια σε τουλάχιστον 200 ταινίες και 150 θεατρικά έργα. Ξεκίνησε δίπλα στον Γιάννη Τσαρούχη τη δεκαετία του ΄40, ενώ η γνωριμία του με τον Νίκο Κούνδουρο στη Μακρόνησο, γίνεται αφορμή να υπογράψει τα σκηνικά στον «Δράκο», αλλά και σε έργα σταθμούς όπως «Συνοικία το όνειρο» και «Οδός Ονείρων».

Ακολούθησαν συνεργασίες με σκηνοθέτες και ηθοποιούς από τον Θανάση Βέγγο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Ξανθόπουλο έως τον Κώστα Φέρη και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Ζωγραφικά του έργα βρίσκονται σε πολλές συλλογές και πινακοθήκες, έχει γράψει παραμύθια και θεατρικό έργο για παιδιά και έχει τιμηθεί με βραβεία από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2010 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η πιο πρόσφατη παρουσία του Τάσου Ζωγράφου ήταν τον Ιανουάριο του 2010 με το έργο Καλιφόρνια Ντρίμιν όπου κατά τη συνέντευξη Τύπου όλοι θα θυμούνται την εκρηκτική διαμαρτυρία για το εξώφυλλο του προγράμματος το οποίο όπως είπε στην ουσία υποβάθμισε την αφίσα που είναι καλλιτεχνικό προϊόν. «Δεν μπορείτε την αφίσα του θεάτρου να τη βάζετε στο προσπέκτους του κουρτινάδικου. Το θέατρο θέλει μια ειδική μεταχείριση. Οι ηθοποιοί θέλουν χάιδεμα, τους ρίχνω χάδι για να κάνουν τη δουλειά μου, κατά συνέπεια τη δουλειά του θεάτρου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Φιλοξενήθηκε στην εκπομπή πολιτικό ταγκό του ράδιο Χρόνος 87,5 και μίλησε για τους σταθμούς της ζωής του με εκείνο το περιπαικτικό ύφος που είχε, όταν ήθελε να τονίσει πράγματα και καταστάσεις αλλά και με τη γνώση και την αγάπη για τη δουλειά του που έβγαινε με λατρεία δείχνοντας πως η ζωή του ανήκε και τη ρουφούσε μέχρι το τελευταίο λεπτό.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/