Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ευρωπαϊκή επίσκεψη στο Δημαρχείο Ξάνθης…

Μαθητές από Γαλλία,
Γερμανία, Τουρκία και
την Ξάνθη συμμετείχαν
σε πρόγραμμα επίσκεψης
των άλλων τριών πόλεων

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ
ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ;


Η τελευταία επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος ήταν αυτή στην Ξάνθη αφού προηγήθηκαν οι άλλες τρεις στις πόλεις των χωρών που συμμετείχαν με τους ξανθιώτες μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 6ου Γυμνασίου Ξάνθης.

Όπως ενημέρωσε η Κ.Καρατζά καθηγήτρια απ’ το 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, στα πλαίσια του προγράμματος Comenius και με σύμπραξη τεσσάρων χωρών, Γαλλίας, Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδος, με αντίστοιχες πόλεις είναι Κολμάρ, Βισμπάντεν, Αντιόχεια και Ξάνθη. Το θέμα είναι να βρουν τρόπους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να καταρρίψουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όπως σημείωσε η κ. Καρατζά: «έχουμε κάνει ιστοσελίδα, κοινά μαθήματα μέσω υπολογιστή και θεατρικό έργο . συμμετέχει Γυμνασίου κι απ’ τις άλλες χώρες τα λύκεια, έχουμε πάει εμείς και τώρα κλείνει το πρόγραμμα με μας».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κ. Καρατζά ανέφερε ότι: «τα οφέλη είναι πάρα πολλά παρακολουθώντας άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και για τα παιδιά που βγήκαν στο εξωτερικό κι έκαναν φιλίες με άλλα παιδιά. Οι μεγαλύτερες διαφορές ανακαλύφθηκαν απ’ τα παιδιά με τους βόρειους ενώ με τους Τούρκους έχουν πιο πολλά κοινά».

Η υπεύθυνη του προγράμματος είπε ότι είναι ευτυχισμένη που είναι εδώ, απ’ τον καιρό και την φιλοξενία μας, ο υπεύθυνος απ’ τη Γαλλία δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που συμμετέχει κι ευχαρίστησε ενώ δήλωσε ότι στενοχωριέται που τελειώνει το πρόγραμμα.

Ο υπεύθυνος της Τουρκίας αναφέρθηκε στα κοινά που έχουν μεταξύ τους οι μαθητές με κοινά προβλήματα ενώ τόνισε ότι: «μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί κι ευχαρίστησε για την φιλοξενία».

Τα παιδιά ξενάγησε στο Δημαρχείο ο Αντιδήμαρχος Ν. Φωτιάδης στη θέση του καθ’ ύλην αρμοδίου Δ. Μπένη που απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων.


Πηγή:  http://www.xanthionline.com/