Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εκτός ΕΒΖ έως 150 άτομα με μετατάξεις και εθελουσία

Tο πρώτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι οδήγησε στη μεταφορά συνολικά 80 εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Δραστική συρρίκνωση του μισθολογικού της κόστους προσδοκά ότι θα επιτύχει το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, μέσα από έναν συνδυασμό μετατάξεων και επιδότησης ανεργίας, που ενδέχεται να «ελαφρύνει» το προσωπικό της έως και περίπου 150 άτομα.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του 2010 και στους πρώτους μήνες του 2011, το πρόγραμμα μετατάξεων της ΕΒΖ, που ήταν σε εξέλιξη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι οδήγησε σε μεταφορά συνολικά 80 εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, σήμερα στη ζαχαροβιομηχανία απασχολούνται λιγότερα από 390 άτομα, από περίπου 470 πριν την έναρξη του προγράμματος.

Το δεύτερο σκέλος των αποχωρήσεων από την εισηγμένη δρομολογείται μέσω ειδικής τροπολογίας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προετοιμαστεί από τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Γιώργο Ντόλιο κι έχει διαβιβαστεί για ψήφιση στη Βουλή. Κάτι που αναμένεται να διευθετηθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.



Με το προτεινόμενο σχέδιο, κατά τις ίδιες πηγές, θα δίδεται δυνατότητα λύσης της σύμβασης εργασίας για όσους από το προσωπικό της ΕΒΖ το επιθυμούν, αρκεί αυτό να συντελεστεί σε διάστημα δύο μηνών από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου. Προϋπόθεση, θα αποτελεί ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2016, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τους όρους για πλήρη ή μειωμένη συνταξιοδότησής.



Από υπολογισμούς που έχουν γίνει στους κόλπους της ΕΒΖ, αλλά κι από μια αναγνωριστική επαφή με τους δυνάμει ενδιαφερόμενους, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί από περίπου 60-70 άτομα. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος αποχώρησης του προσωπικού θα επιμεριστεί σε ποσοστό 80% στο δημόσιο και το υπόλοιπο 20% στη βιομηχανία, αφού οι αποχωρούντες θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας κατόπιν αιτήσεως στον ΟΑΕΔ.



Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, το υπουργείο Εσωτερικών αναβιώνει παλαιότερο πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας των εργαζομένων της ΕΒΖ (άρθρο 33, του Ν.3762/2009 ΦΕΚ 75/Α), το οποίο όμως επειδή δεν πραγματοποιήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τελικώς, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.



Σύμφωνα με εκείνο το πρόγραμμα, το προσωπικό της ζαχαροβιομηχανίας που συμπλήρωνε προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, θα είχε το δικαίωμα έως τις 15 Ιουλίου του 2009 να καταθέσει αίτημα για ένταξή του στο πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας, το οποίο είχε διάρκεια 60 μηνών.



Όσον αφορά στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της βιομηχανίας, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, σε επίπεδο 9μήνου ο ενοποιημένος τζίρος διαμορφώθηκε σε 193,24 εκ. ευρώ, από τα 189,35 εκ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα την προηγούμενη οικονομική χρήση. Συνοδεύτηκε δε, με ζημία μετά από φόρους 6,12 εκ. ευρώ, από 16,5 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Για την εισηγμένη ΕΒΖ, εξάλλου, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 146,1 εκ. ευρώ, από 136,8 εκ. ευρώ πέρσι και συνοδεύτηκαν με ζημία 20,2 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 23,8 εκ. ευρώ αντίστοιχα.


Πηγή:  http://www.voria.gr/