Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αντίδραση κύκλων Παπουτσή: «Θέλουν τους μετανάστες... σαπούνι;»

Δυσφορία στο Υπουργείο
Προστασίας του Πολίτη
για τις πιέσεις δημάρχων
και βουλευτών κατά των
κέντρων υποδοχής των
παράνομων μεταναστών

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


«Μα τι θέλουν επιτέλους; Να κάνουμε τους λαθρομετανάστες …σαπούνι;» Αυτό ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπροστά στις αντιδράσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών για την δημιουργία των 14 Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας και τις πιέσεις για εξαίρεση των περιοχών τους.

Οπως έλεγαν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη «από τη στιγμή που δημοσιοποιήσαμε πού θα γίνουν κέντρα υποδοχής μεταναστών έχουμε μικρές ή μεγάλες αντιδράσεις απ όλες αυτές τις περιοχές. Σχεδόν κανείς δεν θέλει στην περιοχή του να γίνει τέτοιου είδους χώρος φιλοξενίας παράνομων μεταναστών».

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή μετά την συνάντηση, το πρωί της Δευτέρας, με τον διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ. Ντάνιελ Εντρες στη λεωφόρο Κατεχάκη.

«Πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις», σχολίασε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε: «Πάντα όμως υπάρχουν και περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα κινηθούμε χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Θα επιμείνουμε στο διάλογο, στη συνεννόηση, θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Αλλά το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε».

Οπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου οι πλέον σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν από την περιοχή του Εβρου, όπου η άρνηση τοπικών παραγόντων στην δημιουργία των κέντρων αυτών είναι καθολική.

Προ μερικών εβδομάδων υπήρξε και σχετικό ψήφισμα όλων των φορέων στον Δήμο Ορεστιάδας. Οπως ανέφερε στο «ΒΗΜΑ» ο δήμαρχος της πόλης κ. Δημήτρης Μουζάς «έχουμε ζητήσει δύο φορές ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στην περιοχή μας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμιά απόκριση. Ισχύουν αυτά που λέμε στο ψήφισμα μας».

Την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος επισκέφθηκε τον κ. Παπουτσή, προκειμένου να ενημερωθεί για το Κέντρο Υποδοχής Ανήλικων Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Ο φόβος των τοπικών παραγόντων ήταν να μην δημιουργηθούν νέα κέντρα για μετανάστες στην περιοχή.

Ο κ. Παπουτσής φέρεται να διαβεβαίωσε τον δήμαρχο Αχαρνών ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμιά νέα εγκατάσταση στην Αμυγδαλέζα. Εξήγησε μάλιστα, στη διάρκεια της συνάντησης, ότι «η δυναμικότητα της συγκεκριμένης εγκατάστασης είναι έως 40 άτομα και μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει δεχθεί περισσότερα από εκατό άτομα ετησίως, δεδομένου ότι η διαδικασία της απέλασης στις περιπτώσεις των ανηλίκων προχωρά ταχύτατα».

Αντιδράσεις φαίνεται να υπάρχουν και από την Σπάρτη ενόψει της δημιουργίας και εκεί κέντρου υποδοχής μεταναστών. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης κ. Σταύρος Αργειτάκος «υπάρχουν αντιδράσεις από πολλούς πολίτες. Το κέντρο αυτό έχει ήδη κατασκευασθεί στην μια πλευρα της πόλης μας και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φιλοξενήσει 35 έως 40 άτομα. Ομως εδώ υπάρχει ο φόβος ότι θα υπάρξει επέκταση αυτού το κέντρου αλλά κι ότι θα κλείσει το στρατόπεδο της πόλης για να φιλοξενήσει κιαι εκεί λαθρομετανάστες».


Πηγή:  http://www.tovima.gr/