Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Θ. Μαργαρίτης: Το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο της κρίσης


Όλα όσα είπε το κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ξάνθη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Την άποψη ότι στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης είναι το πολιτικό σύστημα και κύρια τα δύο μεγάλα κόμματα που διαμόρφωσαν το πελατειακό κράτος αλλά και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, εξέφρασε μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη, το μέλος της Ε.Γ. της Δημοκρατικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης.

Κατά τα άλλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, ιδιαίτερα, στα κόμματα της αριστεράς για τον τρόπο που αντιπολιτεύονται με στείρα λογική ενώ επεσήμανε ότι το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς κινείται σε διαφορετική κατέυθυνση «Προχωρήσαμε στον πολιτικό αυτοστοχαστμό και στα δικά μας λάθη καθώς η αριστερά συνέβαλε σε κάποιο βαθμό την κακοδαιμονία του τόπου. Είναι ένα κόμμα τίμιο που σέβεται τις αρχές του και δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του σε ζητήματα διακυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς περαιτέρω για το ζήτημα της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση ανέφερε ως παράδειγμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σημείωσε ότι στη Δημοκρατική Αριστερά πάρχει διάθεση συμμετοχής σε μια κυβέρνηση. «Δεν είμαστε αδιάφοροι για το κυβερνητικό ζήτημα. Αλλά να υπάρχει προγραμματική βάση που να περιλαμβάνει τις θέσεις μας, δεν έχουμε λόγο στην κυβέρνηση αν αυτή διαιωνίσει το Μνημόνιο, δεν έχει θέσεις για το Περιβάλλον και την προστασία των λαικών στρωμάτων. Θα είμασταν συμμέτοχοι σε ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και πάταξη της διαφθοράς. Όχι συνεταίροι και συνυπεύθυνοι αλλά πρόθυμοι να συζητήσουμε σε προγραμματική βάση ένα μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα.» σημείωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.


Ικανοποιημένοι από τις δημοσκοπήσεις

Σε ότι αφορά στον πολιτικό αναστοχασμό που επιχειρείται χρησιμοποίησε το παράδειγμα με τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματά των επιλογών του κόμματός του πρόσφατα καθώς και τη στάση της ΔΗΜΑΡ στα ζητήματα των μεταναστών και της εγκληματικότητας. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα ικανοποιούν το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς τη φέρνουν στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή.


«Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»

Την άποψη ότι η έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή, εξέφρασε ο Θ. Μαργαρίτης. «Πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σημαίνει καταστροφή για τη χώρα με μια σειρά από ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις» ανέφερε και τοποθέτησε τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, στην αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού στην Ευρώπη. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική λύση προεκιμένου να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.»


Για τους «αγανακτισμένους»

Τέλος, σε σχέση με το κίνημα των αγανακτισμένων ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση των πολιτών, εκφράζοντας, σε γενικές γραμμές, αμφιβολίες για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτή η κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις τη χώρα και το πολιτικό σύστημα . Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά, το απόγευμα της Τετάρτης στην Ξάνθη.

 

 

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/