Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εγκαινιάζεται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής η έκθεση «Θράκη 2011»

Ειναι η 20η διοργάνωση και
κατάφερε να συγκεντρώσει
120 εκθέτες, 20 πιο πολλούς
σε σχέση με την πέρσινή
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με ανανεωμένη περιφερειακή δυναμική και σημαντικά αυξημένα μεγέθη παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Μαΐου, η επετειακή 20η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «Θράκη 2011», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ στην Κομοτηνή.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου, κατάφερε να συγκεντρώσει 120 εκθέτες έναντι των 100 της περσινής διοργάνωσης και να καλύψει 1.600 τ.μ. στεγασμένου εκθεσιακού χώρου και 300 τ.μ. υπαίθριου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η «Θράκη 2010» είχε καλύψει 1.500 τ.μ. στεγασμένου χώρου.

Τη φετινή διοργάνωση θα εγκαινιάσει αύριο στις 19.00 μ.μ. ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, με την παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή, ενόψει των εγκαινίων της διοργάνωσης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που ασκεί έντονες πιέσεις στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, η 20χρονη «Θράκη» εισέρχεται στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας της πετυχαίνοντας βελτιωμένες επιδόσεις. «Μας δίνεται έτσι και μια ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας από την περιφέρεια, που παραμένει ζωντανή και ενεργή ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς της εταιρείας με τους τοπικούς φορείς.

Ο χάρτης των συμμετοχών της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θάσο, τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τη λίστα των συμμετοχών απαρτίζουν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης, το Επιμελητήριο Ξάνθης, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στις συμμετοχές ξεχωρίζουν επίσης αυτές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην έκθεση, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΤΕΙ Καβάλας, του ΕΟΤ, της ΔΕΠΑ, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των δήμων Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής. Το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, τα Σωματεία Αρτοποιών Ροδόπης-Έβρου, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Οστρακοκαλλιεργητών Ροδόπης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νομού Ροδόπης. Σημαντικές είναι και οι αυτόνομες επιχειρηματικές παρουσίες, μεταξύ των οποίων αυτή της Pharmaten, της Ποτοποιίας-Οινοποιίας Θράκης και της εταιρείας «Σωληνουργεία Κομοτηνής».

Σε χώρο 400 τ.μ. θα διοργανωθεί θεματικό σαλόνι, αφιερωμένο στην «Πράσινη Ενέργεια και την Ενεργειακή Θωράκιση Κτιρίων», όπου θα εγκατασταθούν 17 επιχειρήσεις με συναφή αντικείμενα.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα διοργανωθεί το 1ο Περιφερειακό Forum με θέμα: «Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα, Επιστημονική Έρευνα: Δυνατότητες Ανάπτυξης, Συνεργασίας και Χρηματοδότησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» από την Αναπτυξιακή Ροδόπης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Το Σάββατο 28 Μαΐου το ΤΕΕ-Θράκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ ΑΕ θα διοργανώσουν ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Ενέργειας στον Αστικό Χώρο-Προτάσεις Εξοικονόμησης», ενώ την Κυριακή 29 θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση «Νέος Επιχειρηματίας & Ημέρες Franchise» από το περιοδικό Franchise Deal με τη στήριξη της ΔΕΘ. Επίσης στις 28 Μαΐου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής θα διοργανωθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Κομοτηναίο επιχειρηματία και ευεργέτη της Κομοτηνής και της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου, Νέστoρα Τσανακλή, η οποία φέρει τον τίτλο: «Νέστωρ Τσανακλής, Από την Κομοτηνή στην Αίγυπτο και τον κόσμο όλο». Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Παρατηρητής της Θράκης, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και το ΔΕΚΑΜΑΘ.


Οι φορείς

Απόλυτα εναρμονισμένη με την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας είναι η φετινή διοργάνωση, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης, κάνοντας λόγο για αναβαθμισμένο βηματισμό της έκθεσης. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημαντική συμμετοχή των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως στην επόμενη διοργάνωση θα πρέπει η θεματολογία να εστιασθεί στη διασυνοριακή της έκφραση.

Την ευχή η φετινή κλιμάκωση της περιφερειακής προσπάθειας όσον αφορά τη «Θράκη» να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, επισημαίνοντας την έμπρακτη εκδήλωση του περιφερειακού της χαρακτήρα.

Την προσπάθεια περιφερειακής συνείδησης που κατεβλήθη στη φετινή διοργάνωση επισήμανε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νικόλαος Αγγελίδης, ενώ τόνισε πως παρότι οι επιχειρήσεις περνούν δύσκολες στιγμές, δείχνουν με την παρουσία τους ότι επιζητούν μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αργύριος Αργυρόπουλος, πρότεινε η διοργάνωση να αποκτήσει και διαβαλκανικό χαρακτήρα και τη χαρακτήρισε θεσμό για την περιοχή.

Τον συνασπισμό των δυνάμεων της περιοχής για τη στήριξη της φετινής διοργάνωσης υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ, κ. Νίκος Χατζόπουλος.

.