Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Και η Κομοτηνή έχει «αγανακτισμένους»


Πρωτόγνωρη συγκέντρωση για τα δεδομένα της πρωτεύουσας της Ροδόπης από ανθρώπους κάθε ηλικίας

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Ακολουθώντας το παράδειγμα των «Indignados», των «Αγανακτισμένων» νέων της Ισπανίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία και την οικονομική κρίση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το πολιτικό σύστημα για αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης, εκατοντάδες «αγανακτισμένοι Κομοτηναίοι έκαναν χθες το απόγευμα την εμφάνισή τους στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Η κινητοποίηση οργανώθηκε αυθόρμητα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και κυρίως μέσω του facebook και βρήκε ένθερμους υποστηρικτές και στην πόλη μας.

Η προσέλευση πολιτών κάθε ηλικίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν. Περίπου 150 πολίτες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του «Χ» περίπου στις 7 το απόγευμα, αριθμός που πιθανόν να μεγάλωσε με την πάροδο της ώρας. Με τα πόδια ή με το ποδήλατο, μόνοι ή με παρέα, οικογένειες και ζευγάρια, συγκεντρώθηκαν γύρω από το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Άλλοι καθισμένοι σε παγκάκια και πεζουλάκια και άλλοι όρθιοι σχημάτισαν «πηγαδάκια» και συζήτησαν κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες γύρω από την οικονομική κρίση, την ανεργία, αλλά και το μέλλον της πόλης, αλλά και της χώρας μας.

Η κίνηση των «αγανακτισμένων» είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα δεδομένα της Κομοτηνής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα χθες πλήθος κόσμου συνέρευσε στην πλατεία Συντάγματος. Τα πρώτα στοιχεία έκαναν λόγο για περισσότερους από πέντε χιλιάδες ανθρώπους, ο αριθμός των οποίων μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, ενώ έκλεισαν δρόμους. Το κάλεσμα που μοιράστηκε μέσω facebook ανέφερε, «Ας αρχίσουμε την ειρηνική επανάσταση στην πόλη μας. Έξω από κόμματα, χωρίς φασαρίες, χωρίς κουκούλες, χωρίς βία, στα χνάρια των Ισπανών αδελφών μας! Παρακάτω σας παραθέτουμε το μανιφέστο των Ισπανών πολιτών που έχουν κατέβει στους δρόμους ενάντια στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διατύπωση του μανιφέστο είναι ενωτική, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογίες, κομματικές ταμπέλες, θρησκείες, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζουν στην Ισπανία. Ανάλογο μανιφέστο έχει δημοσιευθεί και από πολίτες της Πορτογαλίας. Πάνω κάτω πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύει και τα δικά μας θέλω!»

Εκτός από την Κομοτηνή και την Αθήνα, Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη, η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, ο Φάρος στην Αλεξανδρούπολη, έγιναν χθες σημείο συνάντησης νέων κυρίως ανθρώπων που νοιώθουν αγανακτισμένοι και αποφάσισαν να το δείξουν.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/