Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ινδοί και κινέζοι καλοβλέπουν στην ΣΕΚΑΠ

Τι βρεθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε χθες ο πρόεδρος της με αντιπροσωπεία από το Πεκίνο;

Ποιος μεγάλος ινδικός όμιλος έχει εκφράσει ενδιαφέρον στην ΑΤΕ για εξαγορά πακέτου των μετοχών;


Κινέζικα τσιγάρα made in Greece και είσοδος του κρατικού μονοπωλίου καπνού στο μετοχικό σχήμα της ΣΕΚΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες ο πρόεδρος της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας με αντιπροσωπεία από το Πεκίνο.

Η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία βρίσκεται σε επαφή με τους Κινέζους από το τέλος του 2010 και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ Δημήτρη Πράτσο, τώρα αρχίζουν να ωριμάζουν οι συνθήκες για μια μεγάλη συμφωνία σε τρία επίπεδα:

1. Διανομή των προϊόντων της κινεζικής εταιρείας μέσω του εμπορικού δικτύου της ΣΕΚΑΠ.

2. Συνεργασία για την εμπορική εκμετάλλευση του πατενταρισμένου από τη ΣΕΚΑΠ βιολογικού φίλτρου (που υπάρχει στα τσιγάρα BF).

3. Παραγωγή στην Ελλάδα τσιγάρων με βάση παραδοσιακές ποικιλίες καπνού, όπως ο μπασμάς, και κυκλοφορία τους στην Κίνα με κινέζικο σήμα.

Με δεδομένο ότι το κρατικό μονοπώλιο της Κίνας διαθέτει 350.000.000 πελάτες, που καταναλώνουν 1,7 τρισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο, μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σωτήρια για την ελληνική καπνοβιομηχανία.



Κινέζοι και Ινδοί καλοβλέπουν τη ΣΕΚΑΠ

Η κρατική κινεζική εταιρεία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως. Υπό την ομπρέλα της βρίσκονται 16 εταιρικά σχήματα, 57 βιομηχανίες παραγωγής, 1.000 εμπορικές επιχειρήσεις και μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι. Μάλιστα φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να προσθέσει μία ακόμη, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ “οι Κινέζοι έδειξαν ενδιαφέρον να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας”.

Δεν είναι όμως μόνο το Κρατικό Μονοπώλιο Καπνού της Κίνας που ενδιαφέρεται για την ελληνική καπνοβιομηχανία. Ο ινδικός όμιλος επιχειρήσεων ΒΒΜ Bommidala Group έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του για την αγορά μετοχών από τη μεγαλομέτοχο Αγροτική Τράπεζα, η οποία προσπαθεί να αποδεσμευτεί άρον-άρον από τη συμμετοχή της σε εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου.



Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

Μόλις πριν από δέκα ημέρες η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων ενέκρινε με το οριακό ποσοστό του 51% την τροποποίηση του καταστατικού της ΣΕΚΑΠ, ώστε να επιτρέπεται η είσοδος ιδιώτη στρατηγικού εταίρου στο μετοχολόγιό της.

Στα τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η τακτική γενική συνέλευση, στην οποία θα τεθεί το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 25 εκατ. ευρώ, απόφαση που τη σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των μετόχων. Οι βασικοί μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ είναι η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ, 44,5%), η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΕ, 34,5%) και ο συνεταιρισμός εργαζομένων ΣΕΚΑΠ (8,5%) ενώ το υπόλοιπο 12,5% είναι κατανεμημένο σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα. Η ΑΤΕ έχει δηλώσει διά του προέδρου της Θ. Πανταλάκη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.



Με ζημιές το 2009 και 2010

Η εταιρεία έκλεισε το 2009 με ζημίες 38 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 με αναπροσαρμογή παγίων και αύξηση των εξαγωγών της κατάφερε να περιορίσει τις ζημίες στα 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη μη αύξηση της τιμής των τσιγάρων και την απορρόφηση των αυξήσεων στον ειδικό φόρο. “Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια να απομακρύνουμε τους πλιατσικολόγους από τη ΣΕΚΑΠ. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον οξύτατο ανταγωνισμό καταφέραμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε ελαφρά το μερίδιό μας στην ελληνική αγορά (8,5%) και να τριπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας από 300 τόνους το 2009 σε 1.000 τόνους το 2010, ενώ για το 2011 στοχεύουμε να φτάσουμε τους 2.500 τόνους. Προσανατολιζόμαστε στις συνεργασίες και τις εξαγωγές, και στο πλαίσιο αυτό κλείσαμε συμφωνίες με πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής, και το ίδιο επιδιώκουμε να συμβεί με την Κίνα και την Ινδία”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Δημήτρης Πράτσος. Στην τελευταία γενική συνέλευση ενημέρωσε τους μετόχους ότι η ΣΕΚΑΠ υπέγραψε σύμβαση για εξαγωγή 162 κοντέινερ στην Κωνσταντινούπολη.



Πηγή:  http://www.makthes.gr/