Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Χαιρετισμός του Περιφερέιάρχη στο Παιδικό Χωριός SOS Θράκης

ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
 ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ
ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΗΝΟ ΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ



Σεβασμιότατε,

Αξιότιμη κυρία Παπούλια,

Κύριε υπουργέ ……………

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, να φιλοξενούμε στην Περιφέρεια μας, το ξεκίνημα του ταξιδιού των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης. Τα Παιδικά Χωριά SOS αποτελούν πλέον ένα σημαντικό θεσμό για τη χώρα μας, που με το κοινωνικό τους έργο και τα προγράμματα που υλοποιούν μπορούν να γίνουν οδηγός και παράδειγμα για όλους μας.

Θυμάμαι πολλές φορές κατά τα 16 χρόνια ενεργούς συμμετοχής στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τις στιγμές εκείνες που δυστυχώς προέκυπταν ανάγκες κοινωνικής προστασίας ανηλίκων και με μελαγχολία διαπιστώναμε με τους συνεργάτες μου το τεράστιο αυτό κενό της πολιτείας. Εχω ξαναπεί ότι το επίπεδο του πολιτισμού μίας κοινωνίας μετράται με το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών που αυτό παρέχει.

Και ευτυχώς η κοινωνία των πολιτών, των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών επιβεβαιώνει ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις ,να καλύψει ανάγκες. Με αξιοπρέπεια. Και αυτό είναι το ύψιστο κατά την άποψή μου.

Η λειτουργία του Παιδικού Χωριού SOS στην Θράκη λοιπόν καλύπτει ένα κενό που υπάρχει στη μέριμνα για το απροστάτευτο παιδί και θα αμβλύνει ένα πρόβλημα ανθρωπιστικό αλλά και κοινωνικό. Βεβαίως το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο, ιδιαίτερα κάτω από την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, πλην όμως εκφράζεται η πεποίθηση ότι με τη συμπαράσταση των φορέων αλλά και των απλών πολιτών, με τη συνδρομή όλων, μικρή και μεγάλη, ότι η λειτουργία του Χωριού θα συνεχιστεί απρόσκοπτα! Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχει αποφασίσει να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και καλεί σε έμπρακτη συμπαράσταση όλους.

Οι άνθρωποι του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης αγκαλιάζουν με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Δίνουν στο παιδί που είναι μόνο, τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των φίλων και των αδελφών του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του, την ξεγνοιασιά του παιχνιδιού.

Στέλνω σήμερα από το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, μήνυμα ελπίδας για την διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού να μεγαλώνει με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Η υποστήριξη μας είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τη φιλοσοφία που διέπει την κοινωνική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το σημαντικότερο είναι ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που θεωρούμε χρέος της: να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής!

Όλοι εμείς οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πιστεύουμε στη σοβαρότητα του σκοπού και την αγάπη με την οποία τα Παιδικά Χωριά SOS Θράκης, αγκαλιάζουν το παιδί που έχει ανάγκη. Αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε ένα μεράκι και ένα όνειρο: να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο να ξαναγεννηθεί ελπίδα για κάποια παιδιά. Αυτή η αγκαλιά μας χρειάζεται όλους για να μεγαλώσει. Και εδώ η κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη και δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω από το βήμα αυτό τους συλλόγους υποστήριξης των χωριών που επιβεβαιώνουν ότι η αλληλεγγύη και η φιλαλληλία είναι αισθήματα που εξακολουθούν να μένουν ζωντανά σε μία εποχή ατομισμού και αλλοτρίωσης.

Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και αγάπης, καθώς ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα, χάρη στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, σύγχρονων ιεραποστόλων. Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε.

Κλείνω με μία ευχή .Μακάρι κάποτε τα χωριά αυτά να κλείσουν ελλείψει παιδιών. Μέχρι τότε όμως ας τα αγκαλιάσουμε όλοι και ας κρατήσουμε μέσα στην ψυχή μας τα βλέμματα των παιδιών .Τα βλέμματα των δικών μας παιδιών.

Σας ευχαριστώ.