Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Στην υποδοχή της Αυτού Αγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου συμμετείχε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης.

Ο Περιφερειάρχης κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψης του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην περιφέρεια εκφώνησε προσφώνηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Παύλου της Καβάλας δωρίζοντας στο τέλος μία ποιμαντορική ράβδο στον σεπτό ποιμενάρχη.

Ακολούθως το βράδυ της ίδιας μέρας παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχη και της πολυμελούς συνοδείας δείπνο στην Καβάλα παρουσία του Υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά, βουλευτών, Δημάρχων και άλλων επισήμων προσκεκλημένων.



ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜ-Θ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ


Παναγιότατε


Η επίσκεψή Σας σήμερα στην Καβάλα ,στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί τιμή για τον τόπο μας.


Στα χνάρια που ανεξίτηλα άφησε ο Απόστολος των Εθνών προ 2 χιλιάδων ετών, στα χρόνια της συγκλονιστικής μαρτυρίας της χριστιανικής πίστης ,αποτελεί ύψιστη ευλογία να τα ακολουθεί σήμερα ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και να επικαιροποιεί όσο ποτέ το παναθρώπινο και Οικουμενικό μήνυμά τους.


Η ταπεινότητα μου γνωρίζει καλά πως ο Παναγιότητατος δεν επιθυμεί την προσωπική του προβολή παρά μόνο αυτής του έργου της Του Θεού Εκκλησίας εντουτοις δεν μπορώ παρά να αξιολογήσω ως ανείπωτη ευλογία την παρουσία και Ποιμαντορία του επί 20 αδιάλειπτα χρόνια στον θρόνο της μαρτυρικής Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού Κωνσταντινουπόλεως.


Στο διάβα των 2 αυτών δεκαετιών η συνεχής δράση του σεπτου ποιμενάρχη φέρουν ανεξίτηλη την σφραγίδα της Δωρεάς του Αγίου Πνεύματος και της πεφωτισμένης ποιμαντορίας που οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της παρέμβασης της Μητρός Εκκλησίας όχι μόνο στα εκκλησιαστικά αλλά στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι.


Πρωταρχικό μέλημα του Παναγιοτάτου υπήρξε η πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία ,το μήνυμα της οποίας εξεπέμφθη πριν από 20 σχεδόν χρόνια στην πρώτη Σύναξη Προκαθημένων των Ορθοδόξων ανα τον Κόσμο Εκκλησιών σηματοδοτώντας έτσι μία νέα εποχή στις σχέσεις τους , στο υπο διαμόρφωση νέο τοπίο που προέκυψε στον Ορθόδοξο κόσμο μετά και τις δραματικές γεωπολιτικές αλλαγές του ρου της ιστορίας περί τα τέλη της δεκαετίας του 90.


Ταυτόχρονα η Αγιότητά του πρωτοστατεί και στον διαθρησκευτικό διάλογο θέτοντας τις βάσεις μίας νέας παγκόσμιας πραγματικότητας η θεολογική ερμηνεία της οποίας δικαιώνει την διδασκαλία και την Οικουμενικότητα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως.


Παναγιότατε


Όταν σεανύποτπο χρόνο θέσατε στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάγκης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος όχι ως πολυτέλεια αλλά ως ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου ,θεωρώ ότι συνεισφέρατε τα μέγιστα στον παγκόσμιο διάλογο για το περιβάλλον που σήμερα μετά και α πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Άπω Ανατολή είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.


Σήμερα σε μία εποχή κρίσης και αμφισβήτησης η διδασκαλία της Εκκλησίας αποτελεί μία απάντηση στο μεγάλο δίλημμα του ανθρώπου για το μέλλον του και την πορεία του προς αυτό μέσα από την αξιοποίηση και όχι την εξάντληση των πλουτοπαραγωγκιών του πηγών.


Ωστόσο εκείνο που αποτελεί σήμερα στοιχείο αδιαμφισβήτητο είναι η μεγάλη πνευματική αλλά και εθνική προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη και που συνομολογείται από πιστούς ,κληρικούς και λαικούς ,που κατά χιλιάδες επισκέπτονται την έδρα του Θρόνου ζητώντας από την Αγιότητα Σας να τους επιδαψιλεύσει λόγια παρηγορίας ,λόγια αγάπης ,λόγια ταπεινοφροσύνης που θα τους είναι όπλα σοβαρά στην καθημερινή μάχη που δίνουν για επιβίωση.


Παναγιότατε


Τύχη αγαθή δώρισε στην Παγκόσμια Ορθοδοξία την παρουσία σας στην Κεφαλή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Όλοι εμείς ,τα πνευματικά σας παιδιά ,σάρκα εκ της σαρκός της Mητέρας Εκκλησίας, ευλογούμε τον Κύριο και ευχόμαστε να σας χαρίζει μακροημέρευση καθώς και σωματική και πνευματική δύναμη για να συνεχίσετε να φέρετε αυτό το βαρύ φορτίο των χιλιάδων χρόνων ιστορίας και προσφοράς του Πατριαρχείου.


Καλως ήλθατε ,προσδοκούμε όλοι μας την ευλογία Σας και ευχόμεθα καλή διαμονή και εκπλήρωση του Χρέους σας ενώπιον Θεού και Ανθρώπων


Εκ μέρους του Λαού της Περιφέρειας μας επιτρέψτε μου να σας δωρίσω αυτήν την ποιμαντορική ράβδο εις ανάμνηση της επισκέψεώς σας και να σας ευχηθώ ο Μεγαλοδύναμος να σας δίνει υγεία για να συνεχίσετε για πολλά χρόνια το έργο σας.



ΠΡΟΠΟΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜ-Θ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝ\ΠΟΛΕΩΣ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


Παναγιότατε


Σεβασμιότατοι


Κυρίες και κύριοι


Είναι Ευλογία Θεού η σημερινή παρουσία της Αγιότητάς σας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας που υποδέχτηκε την διδασκαλία του Κυρίου μας σε χρόνια δύσκολα και που μέχρι σήμερα διατηρεί την πίστη και το φρόνημα των χριστιανών κατοίκων της υψηλό.


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ως ο πλέον δημοκρατικά νομιμοποιημένος περιφερειακός αυτοδιοικητικός θεσμός, σε μία κρίσιμη εποχή για το έθνος και τη χώρα ,αισθάνεται το χρέος απέναντι στην ιστορία αλλά και στο μέλλον του τόπου.


Όλες οι δυνάμεις του της περιφέρειας έχουμε συμφωνήσει την ανάγκη ενός κοινού αναπτυξιακού βηματισμού δια του οποίου θα εμπεδώσουμε την ενιαία περιφερειακή συνείδηση, θα επιχειρήσουμε την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και θα διαχύσουμε, μέσα από πρωτοβουλίες και έργα, έναν νέο βηματισμό προς το μέλλον.


Σε αυτήν την προοπτική συνοδοιπόροι μας είναι όλες οι υγιείς δυνάμεις, οι δυνάμεις των ενεργών πολιτών ,χωρίς αποκλεισμούς και φανατισμούς, χωρίς δογματισμούς και αρνησικυρίες.


Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αυτός ο ευλογημένος από το Θεό τόπος ,μπορεί και πρέπει να καταστεί ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ως η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές όμορες χώρες, ως το κομβικό σημείο σε μία νέα οικονομία της ευρύτερης Βαλκανικής χερσονήσου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Παναγιότατε


Γνωρίζω πολύ καλά τις ευαισθησίες αλλά και τους αγώνες σας σε διεθνές επίπεδο για το περιβάλλον και την αειφορία του. Ενός αγώνα διαχρονικού που τώρα πλέον έχει γίνει περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μέσα και από τις διαχρονικές υστερήσεις, κατάφερε να διαθέτει ως πολύτιμη προίκα ένα μοναδικό παγκοσμίως περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Ένα μοναδικό οικοσύστημα, που την καθιστά τόπο εκπληκτικής ομορφιάς με τεράστιες δυνατότητες φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης .Μίας ανάπτυξης που δεν θα θυσιάζει για το εφήμερο πόρους και δυνατότητες αλλά θα τους αξιοποιεί στη βάση της διηνεκούς αειφορίας.


Η θέση του ανθρώπου μέσα στο σύνολο της Δημιουργίας δεν είναι τυχαία. «Ο άνθρωπος είναι κέντρο της σκοπιμότητας του υλικού κόσμου και η ιστορία του προσδιορίζει την ιστορία και τη μοίρα του κόσμου», όπως μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος.


Περιβάλλον είναι η ίδια η ζωή μας και όπως δίδαξαν και οι Άγιοι Πατέρες μας : ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει ότι «ο τεχνίτης Λόγος συνέδεσε το παν και αυτό αποτελεί κόσμο (κόσμημα), όπως λέγεται, και κάλλος απρόσιτο, και δεν επινόησε ποτέ τίποτα λαμπρότερο ή μεγαλοπρεπέστερο από αυτόν».


Παναγιότατε


Σε μία εποχή παγκόσμιας κρίσης και αμφισβήτησης, σε μία εποχή αναιρέσεων και αποκαθηλώσεων, ο άνθρωπος αναζητά μέσα του ερμηνείες και σταθερές για να ερμηνεύσει τα όσα βλέπει γύρω του και να προβλέψει τα όσα θα επισυμβούν. Ο άνθρωπος αναζητά μέσα του τον ίδιο το Θεό .


Μέσα από αυτή τη διαδικασία η δισχιλιετής απρόσκοπτη και αδιάλειπτη πορεία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως συνιστά για την οικουμενική Ορθοδοξία μία ιστορική ομολογία, εμπεδώνει την πίστη που κράτησε ζώσα την διδασκαλία του Κυρίου μέσα από μία μαρτυρική πορεία και επιβάλει την ευθύνη στήριξης του αγώνα για την διαφύλαξή της ως παρακαταθήκη για το μέλλον.


Η Αγιότητα σας, η πεφωτισμένη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως προσωπικότητα Σας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, μέσα από δύσβατα μονοπάτια να επανατοποθετήσει τον Οικουμενικό Θρόνο στην θέση που του αρμόζει και η θέση αυτή δεν είναι άλλη από την καρδιά των εκατομμυρίων ανα τον κόσμο Ορθοδόξων Χριστιανών.


Η παρουσία της Αγιότητας Σας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποτελεί για τους χριστιανούς κατοίκους της ύψιστη τιμή ευλογία. Επιτρέψτε στην ταπεινότητά μου να σας μεταφέρω τις ευχές όλων των κατοίκων της περιφέρειας για Υγεία και Μακροημέρευση. Προσευχόμαστε όλοι για την εξ Ύψους Ευλογία για την συνέχιση και τη δικαίωση του έργου Σας το οποίο θα καταγραφεί ως πράγματι σπουδαίο ανά τους αιώνες.


Παναγιότατε Καλώς ήρθατε στην Καβάλα,


Καλώς ήρθατε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,


Εις Υγείαν και Ετη πολλά.


.