Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ποια εφημερίδα έχει σήμερα αυτό το πρωτοσέλιδο και τι λέει;

Ο τίτλος βασίζεται σε πρόταση
που διατυπώνει σημαίνον πολιτικό
στέλεχος της περιοχής μας
                    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Πρόταση του γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη από το βήμα του 2ου Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης για δημιουργία μιας πρότυπης για όλη την Ευρώπη ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στην ακριτική περιοχή.


Τα συμπεράσματα του φόρουμ.


Η Ελλάδα συμφέρει την Ευρώπη. Αυτό ήταν το μήνυμα του 2ου χρηματοοικονομικού φόρουμ Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή ελλήνων και γερμανών τεχνοκρατών, καθώς και πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν το ζήτημα της παραμονής ή μη της χώρας μας στην ευρωζώνη, αλλά και η πρόταση του πρώην υπουργού και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη για δημιουργία μιας πρότυπης για όλη την Ευρώπη ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στη Θράκη. Η πρόεδρος του φόρουμ Κατερίνα Καραγιάννη τόνισε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων και συνεργειών προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό και για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας.


Δεν συμφέρει ο ακρωτηριασμός του Νότου

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας «να ακρωτηριαστεί ο Νότος», καθώς διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την αγορά της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. «Η Ελλάδα είναι η buffer zone ανάμεσα σε μια Βόρεια Αφρική που φλέγεται και σε μια Βόρεια Ευρώπη που θέλει να αναπτυχθεί, και επιπλέον είναι ανάχωμα στις στρατιές λαθρομετανάστευσης», είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι καθόλου αμελητέο οικονομικό μέγεθος. «Περί τα 40 δισ. ευρώ καταθέσεων διέρρευσαν προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κι αυτό πριν από τη δήλωση της κ. Δαμανάκη. Οι καταθέσεις στην Ελβετία είναι περισσότερες από 282 δισ. ευρώ. Έλληνες ελέγχουν το 32% των μεταφερόμενων φορτίων από τον λιμένα της Νέας Υόρκης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο και ενεργειακός κόμβος. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά θα επέφερε θανάσιμο πλήγμα και στην ευρωζώνη», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.


Ρέντε-ντραχμα

Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ θίχτηκε από το σύνολο των εκ Γερμανίας ομιλητών στο φόρουμ. Μάλιστα, ο δρ Χανς Μπεγκ, νομικός με εξειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο, πρότεινε η Ελλάδα να καλύψει μέρος του χρέους της όσο είναι ακόμη στο ευρώ, να προχωρήσει στη δημιουργία νέου νομίσματος, στα πρότυπα του rentenmark (το νόμισμα αυτό δημιουργήθηκε την περίοδο 1914-1923 στη Γερμανία, οπότε κόπηκε τόσο χρήμα όσο αντιστοιχούσε στην ακίνητη περιουσία του κράτους), και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του υπολοίπου χρέους της. Από την πλευρά του, ο Claus Μeyer Cording, ανώτατο στέλεχος της Deutche Bank, εκτίμησε ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά από δύο χρόνια, αν εξακολουθήσει να διατηρεί το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 10%, κι αυτό γιατί, αν δεν έχει δική της νομισματική πολιτική, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών. Το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι τυπικό γεγονός, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του γερμανοελληνικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Martin Knapp, καθώς επί της ουσίας η χώρα δεν έχει πρόσβαση σε πραγματικούς δανειστές αλλά σε κερδοσκόπους.


Μνημόνιο για τη Θράκη

Πρόταση της προέδρου του φόρουμ Κ. Καραγιάννη αποτελεί η υιοθέτηση από την ΕΕ ενός… μνημονίου για τη Θράκη, όπου θα ισχύει ειδικό φορολογικό και αναπτυξιακό καθεστώτος. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ο βουλευτής Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδης παρουσίασε, στο κλείσιμο του φόρουμ, τις αδρές γραμμές ενός σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία μιας πρότυπης για όλη την Ευρώπη εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής είναι: ανθρώπινο δυναμικό, με διεθνή εμπειρία και με επιστημονική εξειδίκευση, το οποίο συνεχώς πολλαπλασιάζεται από την παραγωγή του ΔΠΘ, ενεργειακή επάρκεια, εναλλακτικής μάλιστα, οικολογικής ενέργειας, διότι εδώ έχουμε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, πηγές γεωθερμίας, φυσικό αέριο από τον ελληνοτουρκικό αγωγό και ενδεχομένως από τον νότιο αγωγό, αν γίνει, και πετρέλαιο, αν προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια, διότι είμαστε η ακριτική ζώνη της Ευρώπης προς Ανατολάς, φθηνή ή και δωρεάν γη με παραχώρηση δημόσιας έκτασης η οποία παραμένει αναξιοποίητη, γειτνίαση με σοβαρές, μεγάλες αγορές που θα γίνουν αγορές επιθετικής κατανάλωσης το επόμενο διάστημα.

«Από πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και επιθετικής οικονομικής πολιτικής από την Τουρκία προτείνουμε η Θράκη να γίνει πύλη εξόδου, ορμητήριο οικονομικής εξωστρέφειας της ευρωπαϊκής αγοράς προς την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να εξισορροπήσουμε την εμπορική σχέση», σημείωσε.

Για να υλοποιηθεί η πρόταση, πρέπει, κατά τον ίδιο: (α) να διατεθεί φθηνή γη, (β) να διευκολύνει η ΕΕ τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, (γ) να θεσμοθετηθεί χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, αναλόγου ύψους με τις γειτονικές ανταγωνιστικές αγορές, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, (δ) να εγκατασταθούν ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με ειδικά χρηματοπιστωτικά προγράμματα.

«Με μια τέτοια πολιτική εκτιμώ», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «ότι μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις που δένουν με το περιβάλλον και τις δυνατότητες της περιοχής, επενδύσεις που δεν θα στοχεύσουν στην εσωτερική αγορά της Ευρώπης, αλλά κυρίως στην αγορά της Ανατολής και θα κάνουν τη σχέση με τη γειτονιά μας αμφίδρομη και όχι ετεροβαρή. Έτσι θα εμποδίσουμε και την οικονομική διεισδυτικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά και θα δημιουργήσουμε έναν τοίχο προς τη λαθρομετανάστευση, κάτι που σχετίζεται με την ασφάλεια ολόκληρης της ευρωζώνης».


Έχει προϊστορία η εφεδρεία στο δημόσιο

Η πρόταση της ΝΔ για μισθωτή εφεδρεία στο δημόσιο, την οποία φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, δεν είναι καινούργια. Είχε εξεταστεί ως ενδεχόμενο εφαρμογής της στον ΟΣΕ επί κυβέρνησης Καραμανλή, όταν υπουργός Μεταφορών ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο ίδιος εξηγεί ότι με βάση τη μελέτη που έγινε τότε, η μισθωτή εφεδρεία θα απέφερε σε βάθος δεκαετίας 312 εκατ. ευρώ όφελος, θα απορροφούσε 3.000 από τους συνολικά 7.000 εργαζόμενους, οι μηχανισμοί του οργανισμού θα συνέχιζαν να λειτουργούν παραγωγικά χωρίς να διακοπεί με “αιφνίδιο θάνατο” η λειτουργία τους και οι πόροι θα πήγαιναν κατά κύριο λόγο στην κάλυψη της μαύρης τρύπας και δευτερευόντως στην υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε ο ΟΣΕ την επόμενη δεκαετία να λειτουργεί με το 1/3 του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής (τηλεδιοίκηση, ηλεκτρονική ασφάλεια δικτύου κλπ.). “Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για το δημόσιο, τους εργαζόμενους και τον ιδιωτικό τομέα, από ό,τι οι απολύσεις. Με τις μετατάξεις έχεις μηδενικό δημοσιονομικό όφελος, αχρήστευση των εργαζομένων και κονιορτοποίηση των εργασιακών σχέσεων”.

Τι προβλέπει η μισθωτή εφεδρεία; Ένας αριθμός εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεχίζει να έχει ασφάλιση και να εισπράττει τον βασικό μισθό, χωρίς τα επιδόματα, ενώ έχει τεθεί σε “εφεδρεία”. Αν οι εργαζόμενοι απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης θα καλύπτει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και τυχόν πρόσθετες αμοιβές, πέραν του βασικού μισθού, που θα καλύπτεται από το κράτος. Στην πρώτη περίπτωση το δημόσιο γλιτώνει τα επιδόματα, ενώ στη δεύτερη και τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες μπορεί να “σκοντάψουν” στον δικαστικό σκόπελο.


Πηγή:  http://www.makthes.gr/