Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Το θρακιωτόπουλο που παίζει στην (πρωταθλήτρια Ευρώπης) Μπαρτσελόνα


Και όμως είναι αλήθεια. Αγωνίζεται στις ακαδημίες της Μπάρτσα και οι προπονητές του λένε ότι πρόκειται για τον Έλληνα Μέσι του μέλλοντος
          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ
     ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


Το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά τη νίκη της με 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Γουέμπλει το ξέρετε. Το γεγονός επίσης ότι το μισό ρόστερ της καταλανικής ομάδας βασίζεται σε παίκτες που έχουν αναδειχθεί από τις ακαδημίες της ομάδας, το ξέρετε επίσης. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι αυτή την στιγμή σταδιοδρομεί με την εφηβική ομάδα της Μπάρτσα ένα θρακιωτόπουλο, ο Τζέιμς Ευμορφίδης, που από πολλούς θεωρείται σπάνιο ταλέντο και μια από τις σημαντικότερες ελπίδες της χώρας μας για το μέλλον.


Πρόκειται για τον 15χρονο γιο του Παύλου Ευομορφίδη, του ιδρυτή της Cocomat που έχει ως γνωστόν την βασική της παραγωγική μονάδα στην Ξάνθη. Οι ρίζες της οικογένειας Ευμορφίδη είναι από την Ανατολική Θράκη και την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο ο μικρός Τζέιμς (που έχει άλλα τρία αδέλφια) γεννήθηκε στην Αθήνα - από ολλανδή μητέρα, καθώς ο πατέρας του Παύλος λέει ότι «δεν θα μπορούσε ποτέ να παντρευτώ ελληνίδα γιατί δεν μπορών την ελληνική νοοτροπία». Έτσι, ο Τζέιμς μεγάλωσε σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έγινε ένα χαρούμενο, άκρως παιχνιδιάρικο παιδί, έστω και αν πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του.

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα του Τζέιμς. Το χαίρεται από μικρός και σιγά-σιγά γίνεται ένας ταλαντούχος νεαρός παίκτης. Αυτό το χαίρεται και ο πατέρας του, που επίσης αγαπά την μπάλα και μάλιστα κάποια στιγμή ενεπλάκη διοικητικά με τις ακαδημίες της ΑΕΚ (ως κωνσταντινουπολίτης κιόλας). Μια μέρα, στην κατασκήνωση ο μικρός τραυματίζεται. Στο νοσοκομείο, η διάγνωση δείχνει πως έχει... καρκίνο. Μπορεί να ζήσει αλλά το πιο πιθανό είναι να πεθάνει. Η οικογένεια του Τζέιμς σοκάρεται. Ο πατέρας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να χαίρεται την κάθε του στιγμή ο μικρός. Τελικά, θεραπεύεται και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ειδικοί καταφέρνουν να τον κάνουν να ξαναπαίξει μπάλα, που ήταν και η μεγάλη του επιθυμία.

Σε ηλικία 8 ετών ανακαλύπτεται από τους σκάουτερ του Άγιαξ και ο μικρός Τζέιμς από την Ενωση Ερυθραίας, τον Παράδεισο Αμαρουσίου και την ΑΕΚ μετακομίζει στον «Αίαντα» της Ολλανδίας. Εκεί τον ανακαλύπτει ο αθλητικογράφος Μάαρτεν Μπαξ που μαζί με τον μοντέρ Μπας Γούλντρικ γύρισαν την εκπληκτική ιστορία του σε ταινία, ένα 40λεπτο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Τζέιμς». Ένα χρόνο μετά παίρνει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η οικογένεια επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Τζέιμς στην ΑΕΚ, ωστόσο προ τριετίας όλοι μαζί αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην Βαρκελώνη. Και ο Τζέιμς γίνεται βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος στις ομάδες των ακαδημιών της Μπάρτσα.

Ο Τζέιμς αγωνίστηκε φέτος για τρίτη σεζόν στους «μπλαουγκράνα» και συγκεκριμένα στην κατηγορία Cadete B (έφηβοι). Την πρώτη του χρονιά η μεγάλη ομάδα κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ στην Ρώμη απέναντι στην Μάντσεστερ και φέτος είχαμε στο Γουέμπλεϊ την επανάληψη της ιστορίας. Ως μέλος αυτής της ομάδας, είναι λογικό ο Τζέιμς Ευμορφίδης να αισθάνεται και αυτός ως… πρωταθλητής Ευρώπης, ελπίζοντας σε μερικά χρόνια να προβιβαστεί και αυτός στη μεγάλη ομάδα και να ζήσει εντός αγωνιστικού χώρου αντίστοιχες στιγμές. Το σενάριο αυτό, πάντως, δεν είναι κάτι απίθανο. Ο Τζέιμς είναι μεσοεπιθετικός και αποτελεί ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα της γενιάς του. Ο Αλμπερτ Μπενάιζες, γενικός συντονιστής επί 21 χρόνια των παιδικών τμημάτων της Μπαρτσελόνα, τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως έναν από τους καλύτερους παίκτες της ηλικίας του στη θέση που παίζει και θεωρεί ότι ο μικρός έχει όλα τα φόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα. Μάλιστα, οι προπονητές της Μπάρτσα μιλούν για ένα σπάνιο ταλέντο. Ίσως για τον έλληνα Μέσι του μέλλοντος...

 
Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/