Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Χαστούκι στον ψευδομουφτή: ο νόμιμος μουφτής προσκλήθηκε στο έκτακτο ισλαμικό συνέδριο στην Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας

Eριξαν τον Ιμπράμ Σερήφ που… το φυσά και δεν κρυώνει. Δεν πρόλαβε να χαρεί την επίσκεψη της Εμινέ Ερντογάν κι αμέσως απομονώθηκε, καθώς κλήθηκε στο συνέδριο ο Μέτσο Τζεμαλί

ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ; ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Αναχώρησε και βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία μετέχοντας στην ισλαμική διάσκεψη που εκτάκτως συγκλήθηκε στην Μεδίνα ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί. Στο συνέδριο αυτό μετέχουν ηγεσίες απ’ όλο τον ισλαμικό κόσμο διαρκεί μια εβδομάδα και εκεί ήδη βρίσκονται ο νόμιμος μουφτής που κλήθηκε, όσο και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ που κατά σύμπτωση ήταν και στην ίδια πτήση. Αποκλείστηκε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ που δεν πρόλαβε ουσιαστικά να χαρεί τα μεγαλεία της υποδοχής στο Κικίδιο της Εμινέ Ερντογάν.

Πάντως στην Μεδίνα η έκτακτη σύγκληση της ισλαμικής διάσκεψης φέρνει τον προβληματισμό του μουσουλμανικού κόσμου που βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές, όπως αναφέρουν προκλήσεις, πολιτικό, κοινωνικο-οικονομικές, πολιτιστικές και επιστημονικές για την ενότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Τα μέλη της ισλαμικής διάσκεψης, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να λάβουν κοινές δράσεις στο πλαίσιο της ισλαμικής διάσκεψης, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και ιδανικά, ώστε να αναβιώσει τον πρωτοπόρο ρόλο της μουσουλμανικής Ummah ως ένα καλό παράδειγμα της ανοχής και φωτισμένη μετριοπάθεια, και μια δύναμη για τη διεθνή ειρήνη και αρμονία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο θεματοφύλακας των δύο Αγίων Τεμενών ο βασιλιάς Abdullah Ibn Abdulaziz, που απευθύνεται στους προσκυνητές για Eid Al-Adha Day το 1425 και κάλεσε τους ηγέτες της μουσουλμανικής Ummah να συγκαλέσουν την έκτακτη διάσκεψη των ηγετών της ΤΑΝΟ κράτη-μέλη να εξετάσουν τα θέματα της αλληλεγγύης και της κοινής ισλαμικής δράσης μέσα σ’ ένα δεκαετές πρόγραμμα. Στα θέματα που θα συζητηθούν στον πνευματικό και πολιτικό τομέα, είναι η καθιέρωση των αξιών της μετριοπάθειας και της ανεκτικότητας, της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, της βίας και της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, η επίτευξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, την πρόληψη των συγκρούσεων, το ζήτημα της Παλαιστίνης, τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων και κοινοτήτων, και απορρίπτει μονομερείς κυρώσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν μια ανανεωμένη δέσμευση να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικές στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Αφρική, η οποία είναι η πλέον πληγείσα περιοχή, λόγω της φτώχειας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της πείνας και της επιβάρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του αναλφαβητισμού και χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η ανάγκη να αποκατασταθούν οι ιδεολογικές αποκλίσεις. Στον κοινωνικό τομέα, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθεί στα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας.


ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η διάσκεψη όπως πληροφορούμαστε θα επαναβεβαιώσει τα προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις της ισλαμικής διάσκεψης για το Τζαμού και Κασμίρ, την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Σομαλία και θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στους μουσουλμανικούς λαούς, θα φροντίσει για τη διάδοση της ορθής ιδέας σχετικά με το Ισλάμ, ως θρησκεία της μετριοπάθειας και ανεκτικότητας για να διαφυλάξουν ισλαμικές αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αρχές, για να οχυρώσουν μουσουλμάνους κατά του εξτρεμισμού και στενοκεφαλιά.

Υπάρχουν αναφορές στην ισλαμική νομολογία στο ρόλο της ισλαμικής ακαδημίας, στις θρησκευτικές αποφάσεις τους φετφάδες, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στις συστάσεις της ειδικής συνεδρίασης της ισλαμικής διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών για την τρομοκρατία, που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ, αλλά και τη στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός διεθνούς κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να συγκαλέσει μια διεθνή διάσκεψη ή μια ειδική σύνοδος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να επαναλάβει τη διεθνή συναίνεση για τη θέσπιση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑΣ

Άλλη ενότητα είναι η καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας με στόχο να προβληθούν οι πραγματικές αξίες του Ισλάμ και να ενδυναμώσουν οι μουσουλμανικές χώρες να βοηθήσουν στον πόλεμο κατά του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Προτείνει την υποστήριξη επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ της ΤΑΝΟ κρατών-μελών και να καλέσει το ισλαμικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στον τομέα της πληροφορικής και των ανταλλαγών εμπειριών μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των κρατών-μελών.

Ακόμη, να ενισχυθεί η ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Κοινωνική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η μελέτη για τη δημιουργία ενός βραβείου ΤΑΝΟ για διακεκριμένα επιστημονικά επιτεύγματα από μουσουλμάνους επιστήμονες, παράλληλα με την ενθάρρυνση δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών οργανισμών, για να επενδύσουν σε τεχνολογία, οικοδόμηση ικανοτήτων, στις περιοχές των προηγμένων τεχνολογιών, όπως η απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/