Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τα νέα δρομολόγια των κυκλωμάτων των λαθρομεταναστών

Παρακάμπτουν τον... αόρατο φράχτη του Εβρου



Τα νέα περάσματα και η αγωνία για τα κύματα του καλοκαιριού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μια ισχυρή αριθμητικά μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών από τον βόρειο στον νότιο Εβρο διαπιστώνουν οι διωκτικές αρχές του ακριτικού νομού, στο πρώτο τετράμηνο του 2011. Οι αθρόες συλλήψεις μεταναστών στα περάσματα του ποταμού από τη Μάνδρα Εβρου μέχρι το δέλτα του ποταμού, επιβεβαιώνουν και με αριθμούς τις εκτιμήσεις που είχαν εκφραστεί ότι οι προσπάθειες ανάσχεσης στον βόρειο Εβρο με τη βοήθεια και των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων της Frontex θα είχε ως αποτέλεσμα τα κυκλώματα να ανασχεδιάσουν τα δρομολόγια και τη στρατηγική λαθροδιακίνησης μεταναστών.

Μάλιστα, το νέο σκηνικό θέτει υπό νέα οπτική το θέμα της κατασκευής του πολυσυζητημένου διεθνώς φράχτη ανάσχεσης μήκους 12,5 χλμ. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει εν χορδαίς και οργάνοις την κατασκευή του από τον περασμένο Ιανουάριο, με πρόβλεψη ο φράχτης να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Στα μέσα Μαρτίου η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε την πρόθεσή της να κατασκευαστεί παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί, εντός και εκτός συνόρων, τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, με ασαφές τοπίο όσον αφορά στο κόστος. Ωστόσο, καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για την κατασκευή, και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Εβρο (δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι) αμφιβάλλουν εάν θα προχωρήσει τελικά η κατασκευή του πάρα την τελευταία ρητή διαβεβαίωση του κ. Χρ. Παπουτσή ότι «είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας».

Την ίδια ώρα, ο Εβρος εξακολουθεί να είναι η κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και μία από τις βασικότερες στην Ε. Ε. παρά τη μεγάλη αύξηση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα από Λίβυους και Τυνήσιους πρόσφυγες.

Η μόνη διαφορά σε σύγκριση με το 2010, είναι ότι έχει μειωθεί η εκρηκτική εισροή από το τμήμα Καστανιών - Νέας Βύσσας, αλλά έχει αυξηθεί από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η μείωση στον βόρειο Εβρο έχει ξεπεράσει το 50%, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, ενώ στον νότιο Εβρο η αύξηση είναι μεγαλύτερη από 230% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010!

Από τις αρχές του χρόνου έως τώρα οι μεικτές ομάδες Ελλήνων κι Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων της Frontex που επιχειρούν βάσει του σχεδιασμού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και της επιχείρησης Poseidoτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού, έχουν συλλάβει 5.389 λαθρομετανάστες στα δεκάδες περάσματα του ποταμού, που βρίσκονται κατά μήκος των 86 χιλιομέτρων του νοτίου τμήματος. Οι αστυνομικές αρχές ανησυχούν μάλιστα για επανάληψη στον νότιο Εβρο του φαινομένου της εκρηκτικής εισροής μεταναστών, το οποίο παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2010 στο βόρειο τμήμα του νομού, όταν από το «επίμαχο» τμήμα των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Νέας Βύσσας περνούσαν ημερησίως 150-200 άτομα.

Η τετράμηνη εφαρμογή της επιχείρησης RABIT από τη Frontex, με την έκτακτη αποστολή δύναμης 175 συνοριοφυλάκων, η εξαγγελθείσα κυβερνητική πρόθεση για την κατασκευή του φράχτη στη συγκεκριμένη περιοχή και οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Τουρκία να λάβει μέτρα, είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει το σκηνικό.

Οι Τούρκοι διακινητές προωθούν τώρα τις ομάδες των Ιρακινών, Αφγανών και Πακιστανών λαθρομεταναστών από τα παλιά και δοκιμασμένα περάσματα των Λαβάρων, των Φερών, της Γεμιστής και του Πέπλου, ακόμη και από το δύσβατο δέλτα, αφού γνωρίζουν πια πώς να ξεπερνούν τα επικίνδυνα σημεία του.

Οι συνοριοφύλακες εντοπίζουν και κατάσχουν πάλι δεκάδες πλαστικές βάρκες με τις οποίες διασχίζουν τον ποταμό οι λαθρομετανάστες, έχουν συλλάβει 20 διακινητές (οι περισσότεροι Τούρκοι), ενώ το αεροπλάνο της Frontex που συμμετέχει από αέρος στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων, εντόπισε τελευταία φουσκωτές βάρκες με λαθρομετανάστες να βγαίνουν από τον παραπόταμο Εργίνη της Τουρκίας στον Εβρο στην ελληνική όχθη, αποκαλύπτοντας έτσι ένα ακόμη νέο πέρασμα.

Η αλλαγή του σκηνικού έχει αναγκάσει την ΕΛ. ΑΣ. να τροποποιήσει τους σχεδιασμούς στην περιοχή και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για το καλοκαίρι «αναμένοντας αναμφίβολα μεγαλύτερη πίεση της μεταναστευτικής ροής μόλις πέσουν τα νερά της στάθμης του Εβρου» ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή από την Αλεξανδρούπολη.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/