Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τη λένε Τατιάνα και έρχεται για να ασχοληθεί με την Θράκη

Είναι άκρως εντυπωσιακή και σύντομα θα αναλάβει να τρέξει το πρότζεκτ του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

ΥΠΟ ΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ;

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προβαίνει σε ανασχηματισμό μέχρι τις 18 Μαΐου, με «θύματα», μεταξύ άλλων, την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τατιάνα Γκολίκοβα. Κυκλοφορεί μάλιστα ευρέως η φήμη πως η Γκολίκοβα θα είναι η νέα πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Αν όντως η υπουργός βρεθεί στη χώρα μας, θα είναι η δεύτερη πολιτικός που από το υπουργείο Υγείας μεταπηδά σε πρεσβεία. Ο πρώτος «διδάξας» ήταν ο προκάτοχός της, Μιχαήλ Ζουράμποφ, που έχασε το πόστο του το 2007 και έγινε πρέσβης της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου..

Αν και πληθαίνουν οι φήμες για «καρατόμηση» της Τατιάνα Γκολίκοβα, οι υψηλές διασυνδέσεις της, που φτάνουν μέχρι τον Πούτιν, της δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στην πολιτική της καριέρα

Η 45χρονη Γκολίκοβα έγινε γνωστή στη χώρα της ως η «Μις Μπάτζετ», καθώς για σχεδόν δύο δεκαετίες δούλεψε στο υπουργείο Οικονομικών στο τμήμα του προϋπολογισμού, εντυπωσιάζοντας τα... πλήθη με την ικανότητά της να παραθέτει από μνήμης πολύπλοκα στοιχεία του προϋπολογισμού, εξ ου και το δεύτερο παρατσούκλι της, «Μις Κομπιούτερ».


Με άλλα όνειρα

Ωστόσο η ίδια, όταν ήταν νεότερη, ονειρευόταν μια διαφορετική καριέρα ως ανθρωπολόγος με ειδικότητα στις αφρικανικές φυλές. Τελικά όμως φαίνεται ότι έκανε το χατίρι της οικογένειάς της, που είχε άλλα σχέδια για εκείνη, και αντί για Γεωγραφία σπούδασε στο Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας Πλεχάνοφ, ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια.

Οι συμφοιτητές της την περιγράφουν ως φιλόπονη, σοβαρή κι αφοσιωμένη στον στόχο που είχε θέσει: να γίνει οικονομολόγος. Αυτή η εικόνα της καριερίστας με το μαθηματικό μυαλό, η οποία δεν εκδηλώνει εύκολα τα συναισθήματά, ανατράπηκε όταν τα Μέσα άρχισαν να ασχολούνται με τον δεύτερο γάμο της, κυρίως επειδή η σχέση της με τον νυν σύζυγό της, Βίκτορ Κριστένκο, ξεκίνησε όταν εκείνος -πατέρας τριών παιδιών- ήταν ακόμα παντρεμένος.

Οι δύο τους παντρεύτηκαν χωρίς τυμπανοκρουσίες το 2003 και τέσσερα χρόνια αργότερα η Γκολίκοβα ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Ο διορισμός της θεωρήθηκε ως δείγμα αλλαγής και σχολιάστηκε θετικά, καθώς όχι μόνο ήταν μία από τις δύο μοναδικές γυναίκες που κατέλαβαν υπουργική θέση, αλλά και επειδή διαδεχόταν τον διόλου δημοφιλή Ζουράμποφ, ο οποίος είχε δυσαρεστήσει με τις πολιτικές του ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι.

Παρότι τα πρώτα χρόνια της Γκολίκοβα στο υπουργείο κύλησαν σχετικά ομαλά, τώρα το αστέρι της φαίνεται να χάνει τη λάμψη του, αφού διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της πολιτικής σταδιοδρομίας της. Η Γκολίκοβα θεωρείται πλέον μία από τις λιγότερο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα, ενώ υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που τη θέλουν εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Δριμύτατη κριτική εναντίον της άσκησε τον περασμένο μήνα η αρθρογράφος των «Times της Αγίας Πετρούπολης» Γιούλια Λατίνινα, ενώ πιο χαρακτηριστική δημόσια επίθεση είναι αυτή που εξαπέλυσε πρόσφατα ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Στάνισλαβ Μπελκόφσκι, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη τόσο της Γκολίκοβα όσο και του συζύγου της, του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, Βίκτορ Κριστένκο, καταγγέλλοντας αμφότερους για διαφθορά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Moscow Times», ο Μπελκόφσκι κατηγόρησε την υπουργό Υγείας για κατασπατάληση πόρων που προορίζονταν για την αγορά τομογράφων και υπενθύμισε στην κοινή γνώμη ότι η Γκολίκοβα είχε προωθήσει ένα φάρμακο που παράγεται από τη Pharmstandard, εταιρεία που πιστεύεται ότι έχει στενούς δεσμούς με την οικογένειά της.

Οπως τονίζει η ίδια εφημερίδα, εδώ κι αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον το ζεύγος Κριστένκο - Γκολίκοβα είναι επιρρεπές στην κατάχρηση εξουσίας, καθώς και οι δύο κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, όντας επικεφαλής υπουργείων που έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας ποικίλων σκανδάλων. Ωστόσο, εκπρόσωποι τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου αρνήθηκαν τις κατηγορίες.


Πολυτελής βίος

Δεν είναι μόνο η πολιτική καριέρα που βάζει την υποψήφια πρέσβη και τον υπουργό σύζυγό της Βίκτορ Κριστένκο στο στόχαστρο, αλλά και ο πολυτελής βίος που αυτοί διάγουν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα, το ζεύγος διαθέτει οικία αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας.

Λέγεται, επίσης, ότι ο σύζυγος της Τατιάνα Γκολίκοβα διαθέτει σε δύο εταιρείες πακέτα μετοχών συνολικής αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/