Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Νέο tρίφωνο: Από Κοέν µέχρι θρακιώτικα

Οκτώ νέα τραγούδια και πέντε διασκευές στο νέο cd «Τα Τζιτζίκια του Χειµώνα» του συγκροτήματος, που βραβεύεται στην Δευτέρα στον Σταυρό του Νότου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Οκτώ νέα τραγούδια και πέντε διασκευές από το νέο Τρίφωνο, – «Τα Τζιτζίκια του Χειµώνα» ΕΜΙ – µε τη σταθερή παρουσία και καθοδήγηση της Λίνας Νικολακοπούλου που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει – εκτός των άλλων – τις παραγωγές του τρίο.

Ιδια η λογική µε το πολυπαιγµένο και επιτυχηµένο εµπορικά «Προσοχή Τρίφωνο» που συνδύαζε από παραδοσιακά µέχρι nuevo tango και Σπανό και Κραουνάκη µέχρι Λένον και Κοέν.

Η αλήθεια είναι ότι µε το «Προσοχή Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης και ∆ηµήτρης Υφαντής) το φωνητικό τρίο βγήκε από το στενό πλαίσιο των µόνιµων ακροατών του – κυρίως µε το «Να µ’ αγαπάς» του Κάρλος Λιµπντίνσκι σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου – αποκτώντας την ταυτότητα που είναι απαραίτητη να κάνει τη διαφορά.

Και σ’ αυτόν τον δεύτερο «µεικτό» δίσκο τους µετράει το µείγµα.

Πάντα το µείγµα. Τραγούδια, φωνές, ενορχηστρώσεις, εκτελέσεις, ροή. Μπορεί όλο αυτό να σε µεταφέρει κάπου; Οπουδήποτε...

Τα τζιτζίκια τραγουδούν µε φωνές αηδονιών:

Από σµυρναίικα και θρακιώτικα µέχρι παραδοσιακά της Ρουµανίας, Λέοναρντ Κοέν και Ερικ Μπιν.

Γερή δουλειά στις ενορχηστρώσεις, µοντέρνο ύφος σε παραδοσιακά κοµµάτια αλλά και Θεοδωράκης και Ερικ Μπιν και νέα δικά τους τραγούδια.

Στα «Τζιτζίκια» δεν υπάρχει τραγούδι ανάλογης δύναµης µε το «Να µ’ αγαπάς» – η διασκευή «Dance me to the end of love» απέχει απ’ το να είναι η πιο δυνατή στιγµή της ακρόασης – αλλά όλος ο δίσκος έχει γίνει στη... χόβολη, σιγά σιγά και µε αγάπη. Φαίνεται αυτό. Η ψυχή της παρέας, η συλλογική δουλειά.

Τη ∆ευτέρα 9/5 θα είναι στον Σταυρό του Νότου σε µια βραδιά από εκείνες τις... ρετρό που βραβεύουν πωλήσεις (για το «Προσοχή Τρίφωνο»).

Εν τω µεταξύ, η παρέα έχει αποκτήσει ένα νέο µέλος, τον Γιώργο Περαντάκο, καθότι ο Νίκος Κουρουπάκης επέστρεψε στην αφετηρία του (Νέα Υόρκη), εκεί όπου µεγάλωσε.

Εκεί θα βρεθεί το γκρουπ για την πρώτη του καλοκαιρινή εµφάνιση στις 4 Iουνίου στην τελετή απονοµής βραβείων Gabbys (απονέµονται σε Ελληνες που έχουν διαπρέψει στo εξωτερικό) στο Ellis Island. Θα ανοίξουν τη βραδιά µε «Το τραγούδι της Ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη και ενδιάµεσα ο πρωταγωνιστής της σειράς «True blood», Τheo Alexander, θα διαβάζει αποσπάσµατα από ηµερολόγια µεταναστών.

Τρίφωνο εν Ελλάδι και στο εξωτερικό. Γιατί όχι. Μακάρι να είναι αυτό µια αρχή.



Πηγή:  http://www.tanea.gr/