Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στη Βουλή η κατάργηση των Εφοριών Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου & Σουφλίου

Την επανεξέταση του ζητήματος ειδικά για το Νομό Έβρου ζητά η βουλευτής Ελένη Τσιαούση με αναφορά που κατέθεσε στο υπ. Οικονομικών

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ;


Επανεξέταση του ζητήματος κατάργησης των Δ.Ο.Υ. Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου και τη δημιουργία μιας μόνο Δ.Ο.Υ. με έδρα την Αλεξανδρούπολη για την εξυπηρέτηση του Νομού Έβρου, ζήτησε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση με αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Ελένη Τσιαούση τονίζει ότι η ανάγκη για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών είναι σεβαστή, απαραίτητη και κατανοητή, ωστόσο η κατάργηση όλων των Δ.Ο.Υ του Ν. Έβρου, πλην της Αλεξανδρούπολης, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ήδη προβληματικές και πολύπαθες παραμεθόριες περιοχές.

Αναφερόμενη στα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό και την αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα κλείσουν, αλλά και αυτών που θα παραμείνουν, σημείωσε ότι παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, με συνέπεια να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και την εξασθένηση της κρατικής εξουσίας, σε μέρη της επικράτειας τα οποία έχουν εθνική στρατηγική σημασία. Για το λόγο αυτό η ύπαρξη τουλάχιστον ακόμη μίας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας στον Βόρειο Έβρο, θα συμβάλει οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά στην περιοχή, καθώς το κόστος που θα προκύψει από πιθανή κατάργησή τους, θα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το κόστος λειτουργίας της, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Παράλληλα στην αναφορά της η κ. Τσιαούση παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση και τα αδιέξοδα που θα επιφέρει η συγκεκριμένη απόφαση, που ορίζει ως μοναδική έδρα της Δ.Ο.Υ. την Αλεξανδρούπολη, (170 χιλιόμετρα από το τελευταίο σημείο της χωρικής της αρμοδιότητας, όπου αποτελεί και το τελευταίο σημείο της ελληνικής επικράτειας στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας – Βουλγαρίας), σε έναν Νομό όπου είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα ο πολίτης να είναι αναγκασμένος να διανύσει χιλιομετρική απόσταση πάνω των 100 χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το κακό οδικό δίκτυο, -η κατάσταση του οποίου επιδεινώνεται τον χειμώνα- ο απαιτούμενος χρόνος θα ανέρχεται στις 2 έως 2,5 ώρες συν την επιστροφή.

Κλείνοντας την αναφορά της τονίζει ότι: "Γίνεται αντιληπτό η συγκεκριμένη κατάσταση θα επιφέρει δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο την εμπορική όσο στην αγροτική και κοινωνική ζωή του ολόκληρου του Νομού Έβρου".
 
.