Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πως (σας) κοροϊδεύουν τα sites της Θράκης

Με ποιον τρόπο «κλέβουν» αναρτήσεις και τις παρουσιάζουν σαν δικές τους, χωρίς ποτέ να αναφέρουν πηγή

ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ
«INPOST», «FAROS24»
ΚΑΙ   «TELEGRAMM»



Η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει δημιουργήσει έναν άτυπο ανταγωνισμό. Έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα μεταδώσει πρώτος μια καλή είδηση, ποιος θα την ανακαλύψει, πως θα την παρουσιάσει. Αυτό από μόνο του είναι καλό. Αλλά την ώρα που εμείς οι bloggers και οι χρήστες του ίντερνετ διαμαρτυρόμαστε γιατί πολλές φορές οι εφημερίδες παίρνουν την ύλη και τις πληροφορίες μας χωρίς να αναφέρουν πηγή, καλό θα είναι τουλάχιστον να δίνουμε το καλό παράδειγμα.

Εμείς ως thrakilive δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε τέλειοι. Προσπαθούμε, τίμια, να σας ενημερώσουμε. Μια παρέα είμαστε, δεν έχουμε την παραμικρή εξάρτηση, δεν παίζουμε παιχνίδια. Πάντοτε αναφερόμαστε στην πηγή των δημοσιευμάτων μας. Κάτι που δεν βλέπουμε να το κάνουν πολλά από τα τοπικά ΜΜΕ, εφημερίδες αλλά ακόμα και sites (και blogs, αλλά εδώ θα σταθούμε στα sites).


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟ: Το «Inpost» στις αρχές της εδβομάδας πήρε και παρουσίασε ως δικό του ένα θέμα αναφορικά με τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού και την πορεία τους. Το θέμα δημοσιεύθηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και από αυτό προέρχονταν όλες οι πληροφορίες. Εντέχνως αφαίρεσε την πηγή ακόμα και από το κείμενο και έτσι, εύκολα και απλά, παρουσίασε το θέμα ως... δικό του. Μετά το αναδημοσίευσε από το «inpost» η «piazzadelpopolo», το αδελφάκι του δηλαδή. Και ακολούθως άρχισε η αναπαραγωγή στην blogόσφαιρα, αφού οι περισσότεροι το πήραν και το αντέγραψαν από εκεί, βάζοντας ως πηγή αυτήν που έβλεπαν και όχι φυσικά το αρχικό πρωτογενές ρεπορτάζ του ανθρώπου και της εφημερίδας που το έκανε. Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς. Για αυτό και η συγκεκριμένη αναφορά. Χωρίς αυτό να μειώνει την επιτυχία της ανεύρεσης και της ανάδειξης του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο άλλωστε δημοσιεύσαμε και εμείς το πρωί της Τρίτης (δείτε εδώ).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Το «Faros24» παραδοσιακά δεν βάζει σχεδόν σε κανένα θέμα του πηγή. Κλέβει ασύστολα από δεξιά και αριστερά, έχει ωστόσο και δική του καλή πληροφόρηση - κυρίως σε θέματα αυτοδιοίκησης του Έβρου. Αυτό όμως που πάει πολύ είναι να εμφανίζει από το πουθενά ένα θέμα  που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» πριν... τρεις μήνες, το οποίο αφενός το παρουσιάζει ως δικό του, αφετέρου το ανέδειξε για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο και στα κύρια της ιστοσελίδας. Ο λόγος για την ιστορία του Αθανάσιου Ζηλιακόπουλου, τον εβρίτη μάντατζερ της Τραινοσέ από το Θούριο, που την παρουσιάσαμε και εμείς σε αναδημοσίευση από το «Βήμα» στις... 8 Φλεβάρη (δείτε εδώ). Πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία και καλά κάνει και μας την θυμίζει το site, αντιγράφοντας λέξη προς λέξη το κείμενο του τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας, χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Αλλά μην μας το παρουσιάζει και ως δικό του θέμα, ούτε ως φρέσκο και... κύριο, ενώ είναι μπαγιάτικο τριών σχεδόν μηνών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το «Telegramm» είναι από τις πολύ καλές προσπάθειες και αυτή, με εξαιρετική ενημέρωση σε μια σειρά από θέματα. Έχει επίσης το καλό ότι αναφέρει σχεδόν πάντα την πηγή των δημοσιευμάτων, έστω και αν στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγει να αναφέρει ότι αυτά υπάρχουν και σε ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων και όχι μόνο στις έντυπες (μερικές φορές μάλιστα υπάρχουν μόνο στις ηλεκτρονικές, ενώ αναφέρει τις έντυπες). Το κακό είναι ότι εμφανίζει μερικές φορές γεγονότα να έχουν γίνει πριν την ώρα τους! Πριν δυο εβδομάδες είχαμε τον σεισμό στην Τουρκία (δείτε εδώ). Την Δευτέρα είχαμε το θέμα για την Σαμοθράκη που πρόβαλε ο Alpha, αλλά εμφανίζεται να κάνει την σχετική ανάρτηση η ιστοσελίδα όχι απλά πριν αυτό προβληθεί, αλλά και πριν αρχίσει το κεντρικό δελτίο του συγκεκριμένου καναλιού. Εκτός και αν κάνουν αναρτήσεις με ώρα… Ιταλίας ή απλά δεν την άλλαξαν όταν έγινε η αλλαγή – που θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβαίνει, αλλά καλό θα ήταν να το προσέξουν και να το διορθώσουν.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΑΣΦΑΛΩΣ, ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΛΟΥΣ (SITES KAI BLOGS) ΑΣΥΣΤΟΛΑ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ, ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ (ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ Ή ΚΟΙΝΗΣ ΛΗΨΗΣ...).