Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κλείνουν πρατήρια βενζίνης στον Έβρο γιατί αγοράζουν σε τιμές πάνω από το πλαφόν που έχει οριστεί για πώληση

Παράλληλα, τρέχει και πάλι η αμόλυβδη, καθώς σχεδόν τρία λεπτά μέσα σε τρεις ημέρες «τσίμπησε» η τιμή της

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΒΡΟΥ;


Ανεβαίνει ξανά, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε χτες σε 1,685 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας μικρές αυξήσεις σε καθημερινή βάση, από τα 1,676 ευρώ της Παρασκευής. Σε πολλές περιοχές η τιμή έχει ανεβεί μέσα σε τρεις ημέρες περίπου κατά 3 λεπτά, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας και πάλι τα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων εκτιμούν ότι η ανοδική τάση της αμόλυβδης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας τις ανάλογες αυξήσεις των τιμών διυλιστηρίου, καθώς από την Παρασκευή μέχρι και χτες η χονδρική τιμή αυξήθηκε κατά 1,5% και η λιανική τιμή της αμόλυβδης μόλις κατά 0,5%.

Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, οι πρατηριούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η κίνηση έχει περιοριστεί δραματικά και οι περισσότεροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

«Η τιμή της αμόλυβδης ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Από την Παρασκευή έχει πάρει τρία λεπτά το λίτρο και πλέον βρισκόμαστε στα 1,66. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, παρόλο που αυξήθηκαν κάπως οι πωλήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, λόγω των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου», σημείωσε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρίες ενημερώνουν τους πρατηριούχους με τους οποίους συνεργάζονται ότι δεν μπορούν να τους παράσχουν άλλη πίστωση, ζητώντας τους να αποπληρώνουν τις παραγγελίες τους τοις μετρητοίς.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 1,685 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη, που παραμένει ο φτηνότερος νομός της χώρας, η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,652, με διακυμάνσεις από τα 1,589 έως τα 1,759 ευρώ το λίτρο.


Κλείνουν πρατήρια

Στην περιφέρεια, εκτός της μειωμένης κίνησης οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν επιπλέον το διαχρονικό πρόβλημα της μετακίνησης πολλών οδηγών σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) για να φουλάρουν με καύσιμα τα αυτοκίνητά τους, λόγω της σημαντικής διαφοράς της τιμής αλλά και του πλαφόν, που διατηρείται σε 13 νομούς. Μάλιστα, στον Εβρο ορισμένοι βενζινοπώλες έχουν κλείσει προσωρινά τα πρατήριά τους, αφού δεν μπορούν να διαθέσουν την αμόλυβδη στα επίπεδα της τιμής που έχει οριστεί από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Στον Εβρο, το πλαφόν διατηρείται στα 1,724 ευρώ το λίτρο. Επειδή η τιμή που αγοράζουμε έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες, αρκετά πρατήρια διακόπτουν τη λειτουργία τους, ώστε να μη διαθέτουν την αμόλυβδη τζάμπα, χωρίς κανένα κέρδος. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού δεν έχει επιβληθεί παράλληλα πλαφόν και στις τιμές χονδρικής που εμείς αγοράζουμε την αμόλυβδη. Στην περιοχή μας, επιπλέον, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τη Βουλγαρία, όπου μετακινούνται πολλοί οδηγοί για να αγοράσουν φτηνότερη αμόλυβδη, καθώς πωλείται περίπου στο 1,25 ευρώ/ λίτρο. Τον τελευταίο χρόνο, στο βόρειο Εβρο, έξι πρατήρια έχουν κλείσει. Το μοναδικό καλό είναι ότι τα περισσότερα πρατήρια είναι ιδιόκτητα και πολλοί έχουν παράλληλη αγροτική απασχόληση κι έτσι οι περισσότεροι συνεχίζουν να δουλεύουν για ένα πολύ μικρό μεροκάματο», τόνισε η Βασιλική Καλαϊτζή, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Βόρειου Εβρου.


Πωλούν φτηνότερα

«Στο νομό Γρεβενών, το πλαφόν βρίσκεται στα 1,716 ευρώ το λίτρο και όλα τα πρατήρια πουλάμε φτηνότερα, περίπου στο 1,69 ευρώ. Οι τιμές ανεβαίνουν, όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αφού ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά και η αγορά είναι για όλους επισφαλής», πρόσθεσε ο Νικόλαος Παπαζήσης, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Γρεβενών

 
Πηγή:  http://www.agelioforos.gr/