Ετοιμάζεται λουκούλειο ψαροφάεμα των δημοτικών συμβούλων που θα δοκιμάσουν το δώρο της θάλασσας (27,5 κιλά μαγιάτικο) δια χειρός του αντιδημάρχου
«Έχω 32 όπλα, περίπου 6 στολές, άλλα τόσα ζευγάρια βατραχοπέδιλα, ότι πιο τέλειο υπάρχει», λέει ο ίδιος και μοιράζεται την αγάπη του για την θάλασσα και το υποβρύχιο ψάρεμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Κομοτηνής και αντιδήμαρχος διοίκησης και συντονισμού των δημοτικών υπηρεσιών Βασίλης Κυπριανίδης, είναι γνωστό ότι συγκαταλέγεται στους πιο δεινούς ψαροντουφεκάδες της περιοχής μας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε, πρώτον: ότι διανύει το 57ο έτος της ηλικίας του, δεύτερον ότι βουτάει μέχρι και τα τριάντα μέτρα και τρίτον ότι η άπνοιά του αγγίζει τα τέσσερα λεπτά, τότε προδήλως συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους του είδους και εκτός των τοπικών συνόρων. Πολύ συχνά «χτυπάει» λίτσες, συναγρίδες και άλλα ψάρια των 20-25 κιλών, όμως προ ημερών η βέργα του «έβγαλε» το πιο μεγάλο ψάρι του, ένα μαγιάτικο 27,5 κιλών.
Χρειάζεται αγάπη για το σπορ και καλή φυσική κατάσταση
«Για εμένα προσωπικά το ψαροντούφεκο εκτός του ότι είναι ένα από τα ομορφότερα χόμπι που συνδυάζει το τερπνόν με το ωφέλιμο, είναι και ένα δυναμικό, πραγματικά σπουδαίο άθλημα», λέει στον «Χ», προσθέτοντας: «Για να φτάσει κανείς όμως σε ένα υπολογίσιμο επίπεδο, απαιτείται κόπος και χρειάζονται θυσίες. Χρειάζεται να υπάρχει και μια αθλητική υποδομή, πρέπει κανείς να γυμνάζεται, αλλά και να έχει και μια εξοικείωση, μια οικειότητα με το υγρό στοιχείο της θάλασσας. Και φυσικά πρέπει να αγαπάει το ψαροντούφεκο. Το ψαροντούφεκο δεν είναι «μπαίνω ελαφρά την καρδία στο νερό και χτυπάω ότι να «ναι». Και φυσικά, η εμπειρία χρόνων είναι εκείνη που δεν διδάσκεται, έρχεται με την ενασχόληση».
Ασφάλεια = πειθαρχία και αυτογνωσία
Μείζον θέμα για τους ψαροντουφεκάδες, είναι αυτό της ασφάλειας. Όταν τον ρωτήσαμε αν υπήρξε στιγμή που κινδύνεψε ή φοβήθηκε, η απάντησή του ήταν αρνητική, εξηγώντας όμως ότι ποτέ δεν παρασύρθηκε, ώστε να εξαντλήσει τα όριά του: «Ψαρεύω πάντα με το 60% των δυνατοτήτων μου. Κανένα ψάρι δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή, οπότε είναι καλό κανείς να ψαρεύει πάντα με το 60%, το πολύ 70% των δυνατοτήτων του». Επιπλέον, με έμφαση προσθέτει, ότι «πρέπει πάντα να είναι κανείς με το ζευγάρι του, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι. Όσο καλός και να είσαι, είναι πάντα καλό να υπάρχει ο σύντροφος που θα πρέπει και αυτός να έχει περίπου τις ίδιες δυνατότητες, για να το χαίρεται κανείς πιο ελεύθερα, πιο άνετα, και με περισσότερη ασφάλεια».
Αγχολυτικό
Βουτώντας στον βυθό όπως εξηγεί ο κ. Κυπριανίδης, «αποσυμπιέζεται» από την καθημερινότητα, από τα επαγγελματικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ως αντιδημάρχου: «Όταν βρίσκω χρόνο είμαι εκεί για να αδειάσω το μυαλό μου».
Τα ψάρια είναι τρομαγμένα και ολοένα «βαθαίνουν»
Ο τόπος μας είναι πλούσιος ψαρότοπος, όμως όπως αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος, τα ψάρια έχουν αλλάξει συμπεριφορά: «Πριν από αρκετά χρόνια ήταν πάρα πολύ εύκολο να προσεγγίσει κανείς και τους ροφούς και τα μαγιάτικα και τα λαυράκια και τις συναγρίδες. Τώρα το ψάρι, με το που θα δει τον ψαροντουφεκά παθαίνει αμόκ. Είναι τόσο κυνηγημένα τα ψάρια από την υπεραλίευση – όχι μόνο των υποβρύχιων ψαροκυνηγών, αλλά γενικά τα αλιευτικά εργαλεία, τράτες, δίχτυα, παραγάδια – που δεν έχουν πια την ηρεμία τους και τρομάζουν πάρα πολύ εύκολα. Είναι πλέον περισσότερο υποψιασμένα και καταφεύγουν ολοένα σε μεγαλύτερα βάθη».
Με συντροφιά τη σύζυγό του
Εκτός όμως από το κοντινό Θρακικό πέλαγος, ο κ. Κυπριανίδης ανοίγεται και στο βόρειο Αιγαίο: «Σφυρηλατήθηκα στην Θάσο, την οποία γνωρίζω σπιθαμή προς σπιθαμή, την έχω ψαρέψει δέκα επτά ολόκληρα χρόνια, κάθε καλοκαίρι ήμουν εκεί», λέει, αλλά και η Σαμοθράκη αποτελεί συχνό προορισμό του: «Έχω το σκαφάκι μου και τη σύζυγο μου που με ακολουθεί και το χαιρόμαστε».
Πλούσιος εξοπλισμός
Βουτώντας από τα 25 του, κυνηγάει με καρτέρι, με ψαχτήρι, με πλανάρισμα, και ο εξοπλισμός του μετά από τόσα χρόνια, είναι πια συλλεκτικός: «Έχω 32 όπλα, περίπου 6 στολές, άλλα τόσα ζευγάρια βατραχοπέδιλα, ότι πιο τέλειο υπάρχει», λέει στον «Χ».
Εκλεκτά τραπέζια με φίλους και συνεργάτες
Τα θηράματά του, απολαμβάνει να τα μοιράζεται με αγαπημένες παρέες: «Η μεγάλη μου χαρά είναι όταν ένα καλό ψάρι, θα φαγωθεί με φίλους. Όπως τώρα, για το μαγιάτικο, επίκειται τραπέζι με όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους».
Διακεκριμένοι Έλληνες ψαροντουφεκάδες
Το ψαροντούφεκο στην Ελλάδα είναι (λογικά) πολύ διαδομένο, και δεν λείπουν οι αθλητές που ξεχωρίζουν διεθνώς. Όπως λέει στον «Χ» ο κ. Κυπριανίδης, «στην Ελλάδα γίνεται και πρωτάθλημα υποβρύχιου ψαρέματος, ενώ υπάρχει και το πανευρωπαϊκό και το παγκόσμιο. Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό σπουδαίων αθλητών, όπως ο Σιδέρης, ο Δεγαΐτας και άλλοι, οι οποίοι μας εκπροσωπούν επάξια με διακρίσεις και στην Ευρώπη και στα παγκόσμια πρωταθλήματα».
Πηγή: http://www.xronos.gr/