Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σήμερα η κηδεία του άτυχου εργαζόμενου στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τον θάνατό του
Τα αποκαϊδια της τραγωδίας "καπνίζουν" ακόμα
"Το εργοστάσιο θα ξαναστηθεί" διαβεβαιώνει η εταιρεία
ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ



Ακόμη «καπνίζουν» τα αποκαΐδια της Alpha Beta Roto, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μεσημέρι της Παρασκευής από πυρκαγιά, από την οποία έχασε και τη ζωή του την ημέρα των γενεθλίων του ένας εργαζόμενος. Η εφημερίδα μας είχε πλήρες ρεπορτάζ αλλά επισκέφθηκε και χθες το χώρο όπου ακόμη τα αποκαΐδια καπνίζουν. Η τραγική λεπτομέρεια για την απώλεια του 3Οχρονου Σταμάτη Βουδάκης, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα στις 11:00 στον ναό Κοσμά του Αιτωλού στη Ν. Μοσυνούπολη, είναι ότι ο νεαρός εργαζόμενος εξέπνευσε την ημέρα των γενεθλίων του... Ήταν υπόδειγμα χαρακτήρα και εργαζομένου.

Η σύζυγός του δεν μπορεί να καταλάβει ότι από την μια μέρα στην άλλη όλα άλλαξαν, ότι καταστράφηκε η ζωή της έχασε τον άνθρωπό της. Στο οικογενειακό περιβάλλον γίνονται προσπάθειες να την στηρίξουν ψυχολογικά. Θλίψη και οδύνη σε όλους.

Το κτήριο καπνίζει ακόμη. Η οροφή και δάπεδο των εγκαταστάσεων έχουν κολλήσει κι έχουν γίνει «ένα». Συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν, να αποκαταστήσουν τον χώρο, όμως η προσπάθειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα, ένας κουβάς ενός JCB έσπασε!

Στο μεταξύ, ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το σοκ οι εργαζόμενοι των κοντινών εργοστασίων, τα οποία επίσης θα κινδύνευαν αν ο άνεμος φυσούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση και προκαλούνταν έκρηξη στις δεξαμενές των διαλυτών της Beta Roto.Την ίδια ώρα, ο δρόμος έξω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος. Πάντως, οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου, είναι αποφασισμένοι εντός των επόμενων μηνών να αναστήσουν τη μονάδα όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό.


Aρης Γιαννακίδης: «Λειτουργήσαμε ικανοποιητικά και αποτρέψαμε τα χειρότερα»

Για την επόμενη μέρα της τραγωδίας, στο «Χ» μίλησε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «ανεξέλεγκτο», και υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας, η οποία υποστηρίχθηκε και από την Π.Υ. της συμπρωτεύουσας. «Ως πολιτική προστασία – με την έννοια του κράτους ευρύτερα και ως αυτοδιοίκηση – λειτουργήσαμε σε ικανοποιητικό επίπεδο», τόνισε και συμπλήρωσε την αποτροπή επέκτασης της φωτιάς: «Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το πρόβλημα, να μην εξαπλωθεί στις δεξαμενές με τους διαλύτες και δημιουργήσει πρόβλημα σε ολόκληρη τη βιομηχανική περιοχή, διότι τότε θα ήταν δραματικό το αποτέλεσμα – εκεί κοντά είναι και το εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Η κατάσταση ήταν τελείως ανεξέλεγκτη. Δόθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια απ’ όλο το πυροσβεστικό σώμα σε επίπεδο περιφερειακό, αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη».


Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στις σκέψεις που υπήρξαν περί οργανωμένης εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής: «Είχαμε πλήρες σχέδιο ετοιμότητας για το χειρότερο, δηλαδή να εκκενώσουμε χωριά. Είχαμε ενεργοποιήσει και επιτάξει λεωφορεία – κυρίως τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ – και ιδιώτες. Είχαμε προσδιορίσει και τους χώρους υποδοχής, πού θα μεταφέρουν δηλαδή τους συγκεκριμένους ανθρώπους».


Eλεγχοι για τη δημόσια υγεία

 Στο ερώτημα που κρέμεται στα χείλη όλων, στο πως δηλαδή έγινε αυτό το κακό, επισήμανε ότι προτιμά τις απαντήσεις αυτές να τις δώσουν οι ειδικοί μηχανισμοί ελέγχου, σημείωσε πάντως, ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των υλικών και της όλης κατάστασης, «ως αυτοδιοίκηση είχαμε ετοιμότητα ενεργοποιώντας το πανεπιστήμιο, τον πρύτανη κ. Ρέμελη, είχα επικοινωνία με το Σπύρο Ραψομανίκη, ήρθε άμεσα ο συνεργάτης του ο κ. Κουρτίδης για να μας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και παράλληλα επικοινωνήσαμε και με το Δημόκριτο και με τη γενική γραμματεία της πολιτικής προστασίας». Σε ότι αφορά τους επί του πρακτέου ελέγχους που έχουν δρομολογηθεί, τόνισε την αναγκαιότητα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την αποφυγή πρόκλησης πανικού στο ευρύ κοινό, και εξήγησε: «Βρήκαμε τη μελέτη του εργοστασίου. Είδαμε τις πρώτες ύλες και αν εγκυμονούν κάποιους κινδύνους. Συνεργαστήκαμε με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Είχα μια πολύωρη σύσκεψη με όλους τους συνεργάτες, στοχεύοντας αφενός μεν να μη δημιουργηθεί πανικός στον κόσμο, αλλά και οικονομικός μαρασμός σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Θα πάρουμε τις δειγματοληψίες που πρέπει και θα αποσταλούνε στον Δημόκριτο».


Το εργοστάσιο θα ξαναστηθεί, αφού ξεπεραστεί η γραφειοκρατία

Σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης, ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε «συγκινητική» την πρόθεση της ιδιοκτησίας να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο, και αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε αυτή τους την προσπάθεια: «Είναι συγκινητικό το ότι τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, τόσο σε μένα, στον αντιπεριφερειάρχη κ. Δαμιανίδη, στον δήμαρχο κ. Πετρίδη, αλλά και στους εργαζόμενους, εξέφρασαν τη βούληση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανοικοδόμηση του καινούριου εργοστασίου, κι ότι αυτό θα επαναδραστηριοποιηθεί πολύ σύντομα. Ζήτησαν μάλιστα τη συνδρομή μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διατρέχουν το ελληνικό δημόσιο, και πολύ σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση και με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ούτως ώστε σε μία κοινή πορεία να μπορέσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα να ξαναστήσουμε το εργοστάσιο».


Απειροελάχιστο το ενδεχόμενο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

 Όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης του περιβάλλοντος, αυτή υπολογίζεται ως απειροελάχιστη, ωστόσο η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το ΔΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ελέγχων: 1ον) Δεδομένου ότι οι διοξίνες εντοπίζεται μόνο στην τροφική αλυσίδα, δείγματα γάλακτος θα ληφθούν για εξέταση σε μια εβδομάδα περίπου (έχοντας καταναλώσει τα ζώα χλωρίδα της περιοχής). Παράλληλα, οι εντολές που έχουν δοθεί στους κτηνοτρόφους, είναι να μην διαθέτουν γάλα προς κατανάλωση, παρά μόνο προς τυροκόμηση, αφού μέχρι την πήξη του τυριού (που διαρκεί τρεις μήνες), θα υπάρχουν αποτελέσματα με βάση τα οποία, είτε θα επιτραπεί η διάθεση των τυριών είτε θα απαγορευτεί. (Από διοξίνη προσβάλλονται και τα ελαιόδεντρα, όμως τέτοια δεν υπάρχουν στην περιοχή). 2ον) Θα ελεγχθούν τα νερά της περιοχής (γεωτρήσεις και ποτάμια) και κυρίως του ποταμού Φιλιουρή, όπου διοχετεύονται τα ύδατα της ΒΙ.ΠΕ. 3ον) Έχει τοποθετήσει ειδικό μηχάνημα μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή των Αμαράντων, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων να αναμένονται την άλλη εβδομάδα. 4ον) Σε ότι αφορά την κατανάλωση οπωροκηπευτικών, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αρκεί πριν τη βρώση τους να πλένονται καλά, όμως δια παν ενδεχόμενο, δείγματα θα ελεγχθούν επίσης.


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ:

 Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2011, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με αντικείμενο την πυρκαγιά που κατέκαψε το εργοστάσιο «Alfa Beta Roto ABEΕ», με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ροδόπης, του εκτελεστικού γραμματέα της ΠΑΜ-Θ, των δημάρχων Κομοτηνής και Σαπών – Μαρώνειας, των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, καθώς επίσης και εκπροσώπων του δημάρχου Αρριανών, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΑΜ-Θ και του ΕΦΕΤ, αποφασίστηκε η λήψη των παρακάτω προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας: Α. Ζώνη Ελέγχου και Επιτήρησης. Ορίζεται ζώνη ελέγχου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς, που περιλαμβάνει τους οικισμούς: Ίσαλο, Βάκος, Θρυλόριο, Αμάραντα, Πάμφορο, Φύλακας, Καλλιθέα, Ανθοχώρι, Άρατος και Αρχοντικά. Β.


Προτεινόμενα μέτρα και συστάσεις:

1. Νωπά φρούτα και λαχανικά. Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κρίνονται μικρής σημασίας καθόσον οι ενδεχόμενοι επιμολυντές παραμένουν στο φλοιό και δεν απορροφούνται μέσα στα φύλλα και τους καρπούς. Γι’ αυτό και μέχρι να υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα από τα αρμόδια πιστοποιημένα εργαστήρια συστήνεται στους καταναλωτές για προληπτικούς λόγους και την αποφυγή και των παραμικρών κινδύνων, να πλένουν συστηματικά ή να αποφλοιώνουν πριν να καταναλώσουν τα νωπά φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τα αγροκτήματα της ελεγχόμενης περιοχής. 2. Ζωικά προϊόντα: Για όλα τα ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, βούτυρο, κλπ) και μέχρι της έκδοσης των αποτελεσμάτων του αρμόδιου εργαστηρίου συστήνονται τα παρακάτω: Για τα ζώα ελευθέρας βοσκής που υπάρχουν στους παραπάνω αναφερόμενους οικισμούς απαγορεύεται η βόσκηση μέσα στην ζώνη των 5 χιλιομέτρων. Για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων συστήνεται η βόσκηση σε περιοχές εκτός των πέντε χιλιομέτρων και η χρήση ζωοτροφών που παρήχθησαν πριν από τις 22/7/2011. Το γάλα που προέρχεται από τα ζώα ελευθέρας βοσκής θα χρησιμοποιείται μόνο για τυροκόμηση.
Για το κρέας και τα λοιπά προϊόντα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο εκτιμώμενος κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός και θα διενεργούνται συνεχώς δειγματοληψίες για την παρακολούθηση τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς και της Π.Ε. Ροδόπης έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που προέκυψε, με τη λήψη εκτεταμένων δειγματοληψιών σε φρούτα, λαχανικά, ελαιούχους σπόρους, ζωοτροφές, καθώς και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης για την ανίχνευση ή όχι τυχόν επιμολυντών.



Ανακοίνωση υπουργείου Εργασίας για τήρηση νομοθεσίας

Στην έκδοση ανακοίνωσης, προέβη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω της οποίας εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της για τον θάνατο του Σταμάτη Βουδάκη, εργαζομένου στην επιχείρηση «ALFA BETA ROTO ΑΒΕΕ» στην Κομοτηνή, ενώ γνωστοποιώντας πως «υπηρεσιακοί παράγοντες του τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης διερευνούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια ρισαγγελική σρχή», διαβεβαιώνει ότι «σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις».


Για «συνειδητή απουσία προστασίας των εργαζομένων»......κατηγορεί τις κυβερνήσεις το ΠΑΜΕ


Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ροδόπης, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συγγενείς του άτυχου Σταμάτη Βουδάκη και τονίζει πως «αυτό το νέο έγκλημα δεν ήταν μοιραίο να συμβεί. Mπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε πολιτική πρόληψης για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων από εργοδοσία και κυβέρνηση και αν λαμβάνονταν όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται σε επιχειρήσεις εύκαμπτων υλικών συσκευασίας που είναι υψηλού κινδύνου. Όμως, συνειδητά και διαχρονικά, η πολιτική των κυβερνήσεων, υποβαθμίζει ακόμα και τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και βοηθά την εργοδοσία για την αύξηση των κερδών της». Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην ΑΛΦΑ-ΜΠΕΤΑ ΡΟΤΟ, η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, απαιτεί από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, «να συμβάλουν να μην απολυθεί κανένας, μέχρι η επιχείρηση να ξεκινήσει την επαναλειτουργία της». Τέλος, με την ίδια ανακοίνωση, καλούνται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση, και ενωμένοι, να μην κάνουν πίσω, και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, (δουλειά, συνθήκες δουλειάς, μισθούς κ.α.).



Αναβολή θεατρικής παράστασης του Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών


Στο μεταξύ, λόγω του τραγικού θανάτου του 31χρονου εργαζομένου δημότη εν ζωή του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών (Χαμηλό), με απόφαση του δημάρχου Ηλία Ιωαννάκη, η παράσταση «Ο Ηλίας του 16ου» από το Ερασιτεχνικό Θέατρο Ορεστιάδας «Διόνυσος» που θα παρουσιαζόταν στο θέατρο Χελιδονόπετρας στα πλαίσια του φεστιβάλ Μαρώνειας - Σαπών 2011, την Κυριακή 24 του μήνα, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου, με τα προπωληθέντα εισιτήρια να εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ η προπώληση συνεχίζεται στο δισκοπωλείο Σεργκενλίδη στον πεζόδρομο του έναντι του ταχυδρομείου.



Συμπαράσταση από το Γηροκομείο Κομοτηνή

 Στο μεταξύ, επιστολή συμπαράστασης προς τη διοίκηση της Α.Β.Ε.Ε. Alpha-Beta Roto, απέστειλε η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Χριστιανικού Συλλόγου Κομοτηνής «Η Ορθοδοξία» - Ίδρυμα (Γηροκομείο), στην οποία εκφράζει και την ευχή για σύντομη επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας: «Βαθύτατα συγκλονισμένοι από την καταστροφή του εργοστασίου της εταιρείας σας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία, και ευχόμαστε να Σας δώσει ο Θεός δύναμη για να αποκαταστήσετε τις ζημιές και να συνεχίσετε την υποδειγματική επιχειρηματική δραστηριότητά σας, καθώς και την γενναιόδωρη συμπαράστασή σας σε φιλανθρωπικά έργα, όπως αυτό του ιδρύματός μας. Λυπόμαστε διότι δεν προλάβαμε έγκαιρα να σας εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για την εκ μέρους της εταιρείας Σας ευγενική προσφορά στο ίδρυμά μας κρέατος, άρτου, τυριού, λαδιού και ελαιών που αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του ιδρύματός μας. Το πράττουμε με την παρούσα, ευελπιστώντας στην κατανόησή σας. Με ευγνώμονες ευχαριστίες και βαθύτατη εκτίμηση, για το διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης».



Αυστηρή εφαρμογή κανόνων ασφαλείας, ζήτησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου που έχασε την ζωή του στην πυρκαγιά του εργοστασίου της ALFA BETA ROTO. Ελπίζουμε ότι οι ζημιές στην βιομηχανία ALFA BETA ROTO θα αποκατασταθούν σύντομα και οι 160 εργαζόμενοι σ’ αυτήν, θα επανέλθουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατό και δεν θα έλθουν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στον Νομό Ροδόπης. Τέλος θέλουμε να τονίσουμε την αυστηρή εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στην εργασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια τραγικά συμβάντα και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να πραγματοποιούν συχνότερους ελέγχους για να επισημαίνουν τυχόν ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/