Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Στον Ρακιντζή ο φάκελος για τον κοίτασμα ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου

Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο, ώστε να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η προκήρυξη διαγωνισμού
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο για της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου, στα Πετρωτά Έβρου, για να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η προκήρυξη διαγωνισμού.

Η επένδυση είχε "ξεπαγώσει" τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο. Μια ημέρα αργότερα, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είχε εγκρίνει την απευθείας μίσθωση λατομείου.
Ωστόσο, στις 14 Ιουνίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ανακάλεσε την απόφαση.

Το υπουργείο είχε απορρίψει στο παρελθόν, με διαδοχικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού.

"Η ανοιχτή διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, η μόνη πλέον που μπορεί να υπάρξει, εκτός της νομιμότητας, θα διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό πάγιο μίσθωμα για το Δημόσιο, το μέγιστο δυνατό ύψος των επενδύσεων και το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού. Αντίθετα, με την απευθείας ανάθεση ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει καμία επίσημη δέσμευση", δήλωσαν πηγές του υπουργείου που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αν ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ζητούσαν, σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Οι έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξαν ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα ζεόλιθου, μεγέθους 7 εκατ. τόνων. Ο Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό και στο χώμα.

.