Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αλ. Κοντός: Ο Παπανδρέου κρύβει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές μας

Σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό από τον Βουλευτή Ξάνθης και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από εκτενή συνέντευξη στον "Αδέσμευτο Τύπο"

                  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ




Ξεκάθαρες θέσεις για την περίφημη συμφωνία των Βρυξελλών ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός στη συνέντευξή του στον "Α.Τ". Ακόμη αναφέρθηκε στη Ν.Δ. αλλά και στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή.

* Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ελληνική Οικονομία;
"Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης έχουν ένα ωραιοποιημένο «περιτύλιγμα» σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως παράλληλα εμπεριέχουν τόσες «γκρίζες ζώνες» και σοβαρές «παγίδες» για τη χώρα μας, ώστε γεννούν πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το πακέτο «λύσης» που αποφασίστηκε, ως πακέτο «σωτηρίας», σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει την κυβέρνησή του που καταρρέει. Αυτό το έργο αυτό, όμως, ο ελληνικός λαός το έχει ξαναδεί και πλέον δεν πείθεται τόσο εύκολα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν στην πραγματική οικονομία. Επίσης, να μάθουμε για ποιες εγγυήσεις δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έναντι των δανειστών μας και, φυσικά, ποια τα νέα μέτρα που θα κληθεί -γιατί είναι βέβαιο ότι θα κληθεί- να «πληρώσει» ο ελληνικός λαός από τον Σεπτέμβριο. Πέραν αυτών, πάντως, θεωρώ ότι σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απέτυχε σε ένα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας σημείο. Δεν κατάφερε να κάνει το ελληνικό πρόβλημα μέρος του συνολικού προβλήματος της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε δηλαδή να αντιμετωπιστεί η περίπτωση της Ελλάδας ανάλογα με τις περιπτώσεις των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, η χώρα μας αντιμετωπίστηκε τελικά ως «ειδική περίπτωση», γι' αυτό και πολλοί από τους δυσμενείς όρους που μας επεβλήθησαν δεν αφορούν άλλες χώρες. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης και ειλικρινά εύχομαι να μην το πληρώσει η χώρα ακριβά στο μέλλον...".


* Η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα σας ότι κινδυνολογείτε, ότι δεν κρατάτε υπεύθυνη στάση στην Οικονομία και ότι οι θέσεις που διατυπώνετε είναι «βλαπτικές για τα συμφέροντα της χώρας». Τι απαντάτε;
"Όλοι κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό για τα λόγια και τις πράξεις μας. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία έχει επιβεβαιωθεί πλήρως από τις έως τώρα εξελίξεις στην Οικονομία. Όσα από την αρχή λέγαμε και καταγγείλαμε για τις εσφαλμένες και επικίνδυνες πρακτικές και πολιτικές της κυβέρνησης απεδείχθησαν σωστά. Όπως επίσης και οι συνεχείς εκκλήσεις που απευθύναμε, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και να συγκρατηθεί η φορολογία, αποδεικνύεται σήμερα ότι είναι η μόνη λύση για έξοδο από την καταστροφική πορεία στην οποία η χώρα έχει μπει. Είναι, λοιπόν, μεγάλη υποκρισία, αλλά κι ένδειξη πανικού να επιχειρούν να εμφανιστούν σήμερα ως κατήγοροί μας εκείνοι που από την πρώτη ημέρα ανάδειξής τους στην κυβέρνηση, αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, επιδόθηκαν σε μία συστηματική καταστροφολογία και στη δυσφήμηση της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Επί δεκαπέντε μήνες κυβερνούν με εκβιαστικά διλήμματα στην κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα και, το κυριότερο, από την αρχή απέφυγαν ή απέτυχαν να διαπραγματευτούν ακόμα και για τα στοιχειώδη, όπως είχαν εθνικό καθήκον, αφήνοντας τελικά τη χώρα έρμαιο στα «χέρια» των αγορών και των δανειστών".

* Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει σταθερό προβάδισμα έναντι της κυβέρνησης, το ίδιο και ο κ. Α. Σαμαράς έναντι του Γ. Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα κληθεί σύντομα να κυβερνήσει;
"Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών κι αυτό το έχει επιτύχει με την ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση που κρατά όλους αυτούς τους μήνες, κυρίως, στον τομέα της Οικονομίας. Δεν ενδώσαμε στις όποιες πιέσεις μας ασκήθηκαν για να συναινέσουμε στην αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και παράλληλα καταφέραμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, που είναι εφαρμόσιμο και το σημαντικότερο είναι προς το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ναι, όποτε γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβουν τα ηνία της χώρας, έχοντας την ξεκάθαρη στήριξη των πολιτών".

* Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει ανοίξει «μέτωπο» με τους ιδιοκτήτες των ταξί, οι οποίοι κήρυξαν κινητοποίηση διαρκείας, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα κυρίως στον τουρισμό. Κατηγορεί δε το κόμμα σας ότι υποκινεί τις αντιδράσεις. Τι απαντάτε;
"Πρώτα από όλα, το ποιος έχει «παράδοση» στο να υποκινεί κοινωνικές αντιδράσεις, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Ποιος ξεχνά, άλλωστε, την εικόνα του κ. Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά, να νομιμοποιεί και να ενθαρρύνει τον αποκλεισμό του από αγρότες, ποιος ξεχνά τα μπλουζάκια με την επιγραφή «η ΕΥΔΑΠ δεν πωλείται» που επιδείκνυε στον φωτογραφικό φακό όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιος ξεχνά τον σημερινό πρωθυπουργό να βγαίνει στους δρόμους στηρίζοντας διαδηλώσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα και να ξεγελάσει τον λαό, ώστε να αναρριχηθεί στην εξουσία; Σε όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία έδωσε επαρκέστατη απάντηση στην κυβέρνηση, με στοιχεία και ντοκουμέντα που δεν αμφισβητούνται. Όσο για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί και μάλιστα εν μέσω θέρους, πιστεύω ότι οφείλονται αποκλειστικά στην ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού, που άφησε την κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Που επέτρεψε σε μία ενδοκυβερνητική «βεντέτα» δύο υπουργών να προκαλέσει τέτοια αναστάτωση και τόσο μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό μας. Το ίδιο είχαν κάνει και το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν αιφνιδιαστικά, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, άνοιξαν «μέτωπο» με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, προκαλώντας απίστευτο χάος και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. Η στάση τους επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, την ανευθυνότητα με την οποία λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα επίπεδα...".

* Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ποια είναι η θέση σας;
"Το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε καθαρά αντιαγροτική, αντισυνεταιριστική και αντισυνταγματική κατεύθυνση. Όχι μόνο δεν βάζει τάξη στο τοπίο των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα σήμερα υπάρχουν. Με τις αλλαγές που προωθούνται, οι Συνεταιρισμοί θα μετατραπούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων και θα χάσουν κάθε ίχνος της αποστολής που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να υπηρετούν. Το γεγονός δε ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία σε επίπεδο αγροτικής πολιτικής στη χώρα τα πράγματα έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στον «αυτόματο πιλότο», δεν αφήνει άλλο περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία από το να το καταψηφίσει".


Πηγή:  http://maxitisthrakis.blogspot.com/