Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

"Τουρκική" μειονότητα και στη Ρόδο (μετά την Θράκη) "χτίζει" η Άγκυρα

Απίστευτα πράγματα διαβάζουμε στον τουρκικό Τύπο και αναδημοσιεύονται σε μετάφραση στον ελληνικό για τον τρόπο που επεκτείνουν οι γείτονες το ενδιαφέρον τους και στα Δωδεκάνησα
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μετά από τη Θράκη η Ρόδος! Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι “Τούρκοι” της Θράκης, θέλουν πλέον να έχουν λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια! Τώρα έχουν ενοχληθεί γιατί στη Ρόδο σε χώρο που θεωρούν ιστορικό για όσους νοσταλγούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία -πρώτος ο κ.Νταβούτογλου- ο δήμος του νησιού …τολμά να φτιάξει Κέντρο Φιλαρμονικής.


Η ουσία του θέματος είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία,αφού έχει κατορθώσει με την ανοχή και τα λάθη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να “αλώσει” τη Θράκη,έχει αρχίσει να θέτει ζήτημα “τουρκικής” μειονότητας και στα Δωδεκάννησα.

Διαβάστε τι γράφει η “Ζαμάν” όπως το αναδημοσιεύουν τα tourkikanea.gr


Στο τζαμί Μουράτ Ρείς και στην αυλή του συγκροτήματος του που χτίστηκαν την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ρόδο, θα ιδρυθεί κέντρο φιλαρμονικής. Με βάση την είδηση της εφημερίδας Ζαμάν, ο δήμος Ρόδου κατασκευάζει στην ετοιμόρροπη αυλή του συγκροτήματος Μουράτ Ρείς ένα κέντρο φιλαρμονικής.

Με βάση την πινακίδα στην είσοδο του τζαμιού Μουράτ Ρείς που έκλεισε το 1972 και του αντίστοιχου συγκροτήματος, 900 χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για την επισκευή τους. Όμως με βάση την είδηση αντί για επισκευή, κατασκευάζεται στην αυλή κέντρο εκπαίδευσης της φιλαρμονικής. Οι Τούρκοι που ζούνε στο νησί αντιδρούνε στην απόφαση του δήμου, λέγοντας πως το συγκρότημα αφαιρείται από τα χέρια των μουσουλμάνων και θα εξαφανιστεί.

Στην είδηση αναφέρεται ότι από την 400 ετών κυριαρχία της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ρόδο υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία. Ο Μουράτ Ρείς την εποχή του Κανουνί Σουλτάν εντάχθηκε στο στόλο του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και μετείχε στην ναυμαχία της Πρέβεζας με αντίπαλο τον στόλο των σταυροφόρων υπό τον Αντρέα Ντόρια. Ο Μουράτ Ρείς έπεσε μαχόμενος και θάφτηκε στην Ρόδο. Το συγκρότημα Μουράτ Ρείς πήρε από αυτόν το όνομα του και είναι γνωστό ως τουρκικό νεκροταφείο πολλών Οθωμανών στρατιωτών. Περιλαμβάνεται στην λίστα των μνημείων της UNESCO. Το ίδρυμα διαφύλαξης Ισλαμικών μνημείων Ρόδου φέρεται να αδιαφορεί για την καταστροφή του.


Χαμπίμπογλου : Γίνεται προσπάθεια να σβηστούνε τα ίχνη της Οθωμανικής κληρονομιάς

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης δήλωσε σχετικά : ¨Ένα από τα εξέχοντα από πλευράς ιστορίας και πολιτισμού νησιά της Ελλάδας η Ρόδος, κατέχει σημαντικό μέρος στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολλά από τα μνημεία που έμειναν από την κυριαρχία εκατοντάδων ετών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούνε μεγάλες καταστροφές. Όπως γίνεται στην Δυτική Θράκη, έτσι και στην Ρόδο πολλά μνημεία που ανήκαν σε βακούφια με διάφορες δικαιολογίες ή και χωρίς δικαιολογίες βγαίνουν από τα βακούφια και είτε αφήνονται στην εγκατάλειψη είτε χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Την ώρα που ώρα που το συγκρότημα Μουράτ Ρείς χρειάζεται επισκευή, το να κατασκευάζεται στην αυλή του ένα νέο κτίσμα για κέντρο φιλαρμονικής, είναι καταρχάς ασέβεια στην ιστορία. Φυσικά και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω. Καθώς οι Τούρκοι που ζούνε σε Ρόδο και Κω δεν είναι αναγνωρισμένη ως μειονότητα, για διάφορους λόγους στο παρελθόν, έκλεισαν τα τουρκικά σχολεία και τα τζαμιά στα οποία προσεύχονταν. Σήμερα μόνο ένα τζαμί υπάρχει στην Ρόδο για προσευχή… Για αυτό το λόγο οι Τούρκοι που ζούνε στην Ρόδο πιστεύουν πως ο πραγματικός σκοπός είναι να σβηστούνε τα ίχνη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ρόδο.
 
 
Πηγή:  http://www.onalert.gr/