Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

"Ξέπλεναν" το χρήμα στον τουρισμό οι τοκογλύφοι της Θάσου

Εκτός από τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους και τους ισάριθμους επιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται να είναι οι εγκέφαλοι, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται φτάνει τους 85
    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Νέες αποκαλύψεις φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Espresso» γύρω από τη δράση της παρατράπεζας και του κυκλώματος τοκογλυφίας που είχαν στήσει πολίτες υπεράνω υποψίας στο νησί της Θάσου.

Εκτός από τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους και τους ισάριθμους επιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται να είναι οι εγκέφαλοι, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται φτάνει τους ογδόντα πέντε. Εκτός από τους έξι αρχηγούς και κάποιους «βοηθητικούς», οι υπόλοιποι είναι θύματα. Ανθρωποι που είχαν άμεση ανάγκη από χρήματα και δεν μπορούσαν να διευκολυνθούν από τις τράπεζες έπεφταν στα νύχια των τοκογλύφων, οι οποίοι στο τέλος τούς άρπαζαν ό,τι είχαν και δεν είχαν.

Από τα δάνεια που φρόντιζαν οι… υπάλληλοι της τράπεζας να εγκρίνουν στους έχοντες ανάγκη έπαιρναν προμήθεια της τάξης του 40%, ενώ οι τοκογλύφοι-επιχειρηματίες δάνειζαν με τόκο μέχρι και 1.000%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του κυκλώματος έκαναν μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στο πανέμορφο νησί της Θάσου για να «ξεπλένουν» τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ερευνούν τις τουριστικές αυτές επενδύσεις, που έγιναν μέσω κονδυλίων ή κωδικών ξένων εταιρειών και έριξαν πολύ ζεστό χρήμα στην περιοχή.

Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θύματα της παρατράπεζας έχουν πέσει και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού. Η παρατράπεζα είχε απλώσει καλά τα δίχτυα της στο νησί και είχε εισχωρήσει σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξονυχιστικές έρευνες που διεξάγονται από τα ελεγκτικά όργανα τριών τραπεζών (μία Ενορκη Διοικητική Εξέταση, δύο εσωτερικοί έλεγχοι) και τους άνδρες του ΣΔΟΕ που προσπαθούν να εντοπίσουν όλες τις διαδρομές του υ χρήματος το οποίο διακινήθηκε μέσω δανείων των τριών τραπεζών ή από ξένες εταιρείες, οι οποίες φαίνεται ότι χορήγησαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε συγκεκριμένα πρόσωπα για να πραγματοποιήσουν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Επίσης, ελέγχονται και συμβόλαια αγοράς και μεταβίβασης ακινήτων, αφού όταν ο δανειολήπτης αδυνατούσε να πληρώσει τους τόκους στους τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες-τοκογλύφους, υπήρχε ρήτρα στο συμφωνητικό για μεταβίβαση της περιουσίας του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όσο οι έρευνες ρίχνουν φως στο τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη μικρή κοινωνία του πανέμορφου νησιού της Θάσου αλλά και την κοινωνία της Καβάλας τόσο ο αριθμός των απελπισμένων ανθρώπων που έπεσε στα δίχτυα των αδίστακτων τοκογλύφων θα μεγαλώνει, και μάλιστα δραματικά.


Πηγή:   http://www.espressonews.gr/