Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν

Συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια, που είχε ως θέμα την «Κοινή Γεωργική Πολιτική στην προοπτική του 2020»

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ

Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες το διάστημα 11-13 Ιουλίου προκειμένου να συμμετάσχει στη Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια.

Το θέμα της συνεδρίασης ήταν «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στην προοπτική του 2020». Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσημες αντιπροσωπείες από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, κος Dacian Ciolos, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κος Paolo DE CASTRO, ο εισηγητής της έκθεσης για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κος Albert Dess, και άλλοι.

Ενόψει και της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον ερχόμενο Οκτώβριο, η συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο κύριος Χατζηοσμάν κρίνεται ιδιαίτερη σημαντική καθώς σε αυτήν τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις των κρατών μελών.

Στην παρέμβαση που πραγματοποίησε ο βουλευτής περιέγραψε την κατάσταση των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης και επικεντρώθηκε στο μέλλον των άμεσων ενισχύσεων για τον καπνό. Ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο και λογικό αίτημα των καπνοπαραγωγών για συνέχιση των επιδοτήσεων και μετά το 2013 και μίλησε για πληθυσμιακή ερήμωση και οικονομικό μαρασμό της περιοχής σε περίπτωση περικοπής των επιδοτήσεων.

Την παρέμβαση του βουλευτή υποστήριξε και ο συνάδελφός του βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, κος Penko Atanasov Atanasov, ο οποίος υπογράμμισε ότι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ανέφερε ο βουλευτής κύριος Χατζηοσμάν για τον μπασμά της Ροδόπης ισχύουν και για τους καπνοπαραγωγούς της Βουλγαρίας και συνέστησε στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το μέλλον των επιδοτήσεων για τον καπνό.

Ανάμεσα σε άλλα, ο βουλευτής παρέδωσε επιστολή στα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές με την οποία τους ζήτησε να στηρίξουν το αίτημα για συνέχιση των επιδοτήσεων. Τέλος, ο βουλευτής συνάντησε τον Επίτροπο, κύριο Dacian Ciolos, στον οποίο μετέφερε το ίδιο αίτημα τόσο προφορικά όσο και γραπτά.


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή στην Επιτροπή:


Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,


Αξιότιμε Κύριε Επίτροπε,

είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας σε μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού με τα εθνικά κοινοβούλια με θέμα το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σήμερα θα σας μιλήσω για τον καπνό και συγκεκριμένα για τον μπασμά. Αυτός είναι και ο λόγος που με φέρνει στην επιτροπή.

Ο μπασμάς που καλλιεργείται στην περιοχή μου, την Ροδόπη, είναι μία παραδοσιακή καλλιέργεια εξαιρετικής ποιότητας με αυξημένη ζήτηση στις διεθνείς αγορές.

Περισσότερες από 15.000 οικογένειες απασχολούνται στην μονοκαλλιέργεια του καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Οι κλήροι που διαθέτουν είναι μικρής έκτασης, συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5-10 στρέμματα και οι συνθήκες δεν ευνοούν τη στροφή σε άλλες, εναλλακτικές καλλιέργειες με τόσα λίγα στρέμματα. Με τον μπασμά ασχολούνται όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία απαξίωση του καπνού. Οι χαμηλές τιμές, η αύξηση του κόστους παραγωγής, αποτελούν συνεχείς προκλήσεις για τους παραγωγούς μας.

Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα στο πενιχρό εισόδημα των καπνοπαραγωγών και συγχρόνως, οικονομική ανακούφιση και αποκούμπι για χιλιάδες ενεργούς παραγωγούς στην περιοχή μου.

Η στήριξη του καπνού δεν αφορά μόνο την ενίσχυση 15.000 οικογενειών της Θράκης. Αφορά την οικονομία της περιοχής μου, αφορά την οικονομία της Ελλάδας.

Στην Θράκη ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον στυλοβάτη της οικονομίας. Πρέπει να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες στήριξης και ενίσχυσης της γεωργίας.

Οι καπνοπαραγωγοί μας σήμερα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας και της πείνας. Εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για το μέλλον του μπασμά, για το μέλλον των οικογενειών τους.

Σας καλώ όλους από αυτό το βήμα να σκεφτείτε τα όσα ειπώθηκαν σήμερα για τον καπνό. Σας καλώ να στηρίξετε το δίκαιο και λογικό αίτημά τους για συνέχιση των επιδοτήσεων υπό το καθεστώς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σας ευχαριστώ

.